miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, diete5 motive pentru a gati cu untura de porc

5 motive pentru a gati cu untura de porc

Untura de porc, de cand a inceput tendinta de a folosi uleiuri vegetale in urma cu mai bine de patru decenii, a fost defaimata si a disparut practic de pe rafturile supermarketurilor.

Astazi untura este vazuta ca o grasime periculoasa … dar nu-i asa?

Utilizat in bucatarii de secole, untura derivata din grasimea de porc are un amestec unic de diferite tipuri de grasimi. In trecut, se foloseau in bucatarii atunci cand aveau nevoie sa faca dulciuri; cand cina trebuia gatita; si chiar si pentru un mic dejun rapid … mancare intinsa pe o bucata de paine! Astazi untura este vazuta ca o grasime periculoasa … dar nu-i asa?

Untura este o grasime extrem de versatila

Punctul de fum al unturii este ridicat, aproximativ 190C, spun sursele, facandu-l ideal pentru prajire. Nu arde la temperaturi ridicate, deci este perfect pentru gatit la caldura mare sau prajire. De asemenea, inseamna ca nu se descompune si se oxideaza, creand radicali liberi daunatori (motivul pentru care nu gatesti cu ulei de masline extravirgin la temperaturi ridicate).

Are mai putine grasimi saturate decat untul

Da, asa e. Untura de porc are cu 20% mai putine grasimi saturate decat untul; este, de asemenea, mai bogat in grasimi mononesaturate, care sunt bune pentru sanatatea cardiovasculara. Untura este, de asemenea, bogata in acid oleic, acelasi acid gras gasit in uleiul de masline si laudat pentru beneficiile sale pentru sanatate. In plus, nu contine grasimi trans ca omologul sau sintetic, grasimile hidrogenate.

Majoritatea grasimilor mononesaturate din untura sunt acidul oleic, un acid gras esential sanatos pentru inima, gasit in uleiul de masline si asociat cu LDL mai scazute, reducand astfel colesterolul „rau”. Untura de porc contine aproximativ de doua ori cantitatea de acid oleic gasita in unt, spune Nick Bellissimo, profesor asistent in cadrul Departamentului de nutritie de la Universitatea Ryerson.

Alegeti untura de porc care nu este tinuta inchisa. Compozitia grasimii de untura produsa din porci crescute la pasune este mai buna pentru dumneavoastra decat untura de porc crescuta cu furaje industriale. Si daca puteti, procesati untura acasa – deoarece untura comerciala este albita si dezodorizata – si uneori este hidrogenata pentru a rezista mai mult (se mai adauga si grasimi trans!).

Untura de porc contine aproximativ o treime din colesterolul pe care-l are untul … asta inseamna 12 mg per lingura versus 31 mg per lingura. Corpul nostru are nevoie de grasime pentru a absorbi vitaminele liposolubile A, D, E si K. Fara grasimi dietetice, corpurile noastre absorb greu aceste vitamine esentiale. Necesar pentru imunitate si sanatate generala.

Untura este durabila

Daca folosesti untura de porc pentru a gati, folosesti mai mult din animal, deci pierzi mai putin si esti mai constient de mediu. Prin urmare, atunci cand gatiti orice tip de porc care contine multe grasimi, asigurati-va ca il gatiti incet si pastrati grasimea pentru gatirea viitoare! Untura este inodora si insipida atunci cand este procesata corect.

Untura este bogata in vitamina D

De fapt, este a doua cea mai bogata sursa de alimente in vitamina D, dupa uleiul din ficat de cod. Untura din porci crescuti natural, contin intre 500 – 1000 UI de vitamina D pe lingura pe baza dietei porcului si a expunerii la lumina soarelui. De aceea, este esential sa gasim untura de la porci care nu a fost crescuti in spatiu inchis.

Untura de porc este foarte hranitoare

Untura de porc contine substante nutritive care sunt foarte benefice pentru o sanatate buna, precum complexul de vitamine B si C, precum si minerale precum fosforul si fierul.

Amintiti-va ca nu contine absolut zahar, ceea ce il face un ingredient excelent pentru diabetici; in plus, este sarac in sodiu.

(Visited 9.966 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE