luni, octombrie 7, 2024
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, dieteBeneficii pentru sanatate si riscuri ale consumului de cafea

Beneficii pentru sanatate si riscuri ale consumului de cafea

Cand oamenii se gandesc la cafea, de obicei se gandesc la capacitatea ei de a oferi un impuls energetic. Cu toate acestea, potrivit unor cercetari, poate oferi si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi un risc mai mic de cancer hepatic, diabet de tip 2 si insuficienta cardiaca.

La nivel mondial, expertii estimeaza ca oamenii consuma in jur de 2,25 miliarde de cani de cafea pe zi.

Cercetatorii au analizat beneficiile consumului de cafea pentru afectiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale si bolile hepatice. Exista dovezi care sa sustina unele, dar nu toate, din aceste afirmatii.

Cafeaua contine o serie de substante nutritive utile, inclusiv riboflavina ( vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu si diversi compusi fenolici sau antioxidanti . Unii experti sugereaza ca aceste si alte ingrediente din cafea pot aduce beneficii organismului uman in diferite moduri.

Acest articol analizeaza beneficiile pentru sanatate ale consumului de cafea, dovezile care sustin aceste beneficii si riscurile consumului de cafea.

Cafea beneficii pentru sanatate

Beneficiile potentiale pentru sanatate asociate consumului de cafea includ:

  • protectie impotriva diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a bolilor hepatice si a cancerului hepatic
  • promovarea unei inimi sanatoase

In sectiunile de mai jos, acoperim aceste avantaje in detaliu.

1. Cafeau si diabetul

Cafeaua poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si a altor afectiuni.

In 2014, cercetatorii care au adunat date despre peste 48.000 de persoane au constatat ca cei care si-au crescut consumul de cafea cu cel putin o ceasca pe zi in decurs de 4 ani au avut un risc cu 11% mai mic de diabet de tip 2 decat cei care nu si-au crescut aportul.

O meta-analiza din 2017 a concluzionat ca persoanele care au baut patru pana la sase cesti de cafea fie cofeinizata, fie decofeinizata in fiecare zi, par sa prezinte un risc mai scazut de sindrom metabolic, inclusiv diabet de tip 2.

2. Cafeaua si boala Parkinson

Diverse studii au aratat ca cofeina, care este prezenta in cafea si in multe alte bauturi, poate ajuta la protejarea impotriva bolii Parkinson.

O echipa a ajuns la concluzia ca barbatii care beau peste patru cani de cafea pe zi ar putea avea un risc de cinci ori mai mic de Parkinson decat cei care nu.

In plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul miscarii la persoanele cu Parkinson, potrivit unui studiu din 2012 .

Rezultatele unei meta-analize din 2017 au sugerat o legatura intre consumul de cafea si un risc mai mic de boala Parkinson, chiar si in randul persoanelor care fumeaza. Aceasta echipa a constatat, de asemenea, ca persoanele care beau cafea ar putea fi mai putin susceptibile sa experimenteze depresie si afectiuni cognitive, cum ar fi Alzheimer.

Nu au existat suficiente dovezi care sa demonstreze ca consumul de cafea decofeinizata ar ajuta la prevenirea bolii Parkinson.

3. Cafeaua si cancerul de ficat

Cercetatorii italieni au descoperit ca consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. Unele dintre rezultate sugereaza ca persoanele care beau trei cani pe zi ar putea avea un risc cu 50% mai mic.

De asemenea, o revizuire a literaturii din 2019 a concluzionat ca „consumul de cafea reduce probabil riscul de cancer la ficat”.

4. Cafeaua si alte boli ale ficatului

O meta-analiza din 2017 a concluzionat ca consumul oricarui tip de cafea pare sa reduca riscul de cancer la ficat, boala de ficat gras nonalcoolica si ciroza.

Persoanele care consuma cafea pot avea, de asemenea, un risc mai mic de boala a calculilor biliari.

In 2014, cercetatorii au analizat consumul de cafea in randul persoanelor cu colangita sclerozanta primara (CSP) si ciroza biliara primara (CBP). Acestea sunt afectiuni autoimune care afecteaza caile biliare din ficat.

Au descoperit ca persoanele cu CSP au mai multe sanse de a avea un consum mai mic de cafea decat cele fara afectiune. Nu au existat dovezi care sa sugereze ca aportul de cafea a fost diferit in randul persoanelor cu sau fara PBC.

De asemenea, un studiu din 2014 a sugerat o legatura intre consumul de cafea si un risc mai mic de a muri din cauza cirozei non-virale legate de hepatita. Cercetatorii au sugerat ca consumul a doua sau mai multe cani de cafea in fiecare zi ar putea reduce riscul cu 66%.

5. Sanatatea inimii si cafeaua

Un studiu din 2012 a concluzionat ca consumul de cafea cu masura sau consumul a aproximativ doua portii de 150 ml pe zi, poate proteja impotriva insuficientei cardiace.

Persoanele care au consumat cantitati moderate de cafea in fiecare zi au avut un risc de insuficienta cardiaca cu 11% mai mic decat cele care nu au consumat-o.

O meta-analiza din 2017 a constatat ca consumul de cofeina poate avea cel putin un beneficiu mic pentru sanatatea cardiovasculara, inclusiv tensiunea arteriala.

Cu toate acestea, unele studii au descoperit niveluri mai ridicate de lipide (grasimi) si colesterol din sange la persoanele care au consumat mai multa cafea.

Valoare nutritionala

Cafeaua are un continut scazut de calorii, dar adaugarea de zahar si frisca ii va schimba valoarea nutritiva.

Cafeaua neagra obisnuita (fara lapte sau frisca) este saraca in calorii. De fapt, o ceasca tipica de cafea neagra contine doar aproximativ 2 calorii. Cu toate acestea, adaugarea de frisca sau zahar va creste puterea calorica.

Boabele de cafea contin si polifenoli, un tip de antioxidant.

Antioxidantii pot ajuta la eliminarea organismului de radicalii liberi, un tip de deseuri pe care organismul le produce in mod natural ca urmare a anumitor procese.

Radicalii liberi sunt toxici si pot provoca inflamatii. Oamenii de stiinta au gasit legaturi intre inflamatie si diferite aspecte ale sindromului metabolic, inclusiv diabetul de tip 2 si obezitatea.

In 2018, unii cercetatori au sugerat ca continutul de antioxidanti al cafelei poate oferi protectie impotriva sindromului metabolic.

Autorul unui articol din 2017 observa ca, desi oamenii de stiinta pot dovedi ca anumiti compusi sunt prezenti in boabele de cafea, ramane neclar ce li se intampla odata ce intra in corpul uman.

Riscuri

Consumul de prea mult de cafea poate avea, de asemenea, unele efecte adverse. In sectiunile de mai jos, acoperim unele dintre aceste riscuri.

Fracturi osoase

Unele studii au descoperit ca femeile care beau multa cafea pot avea un risc mai mare de fracturi osoase.

Barbatii cu un aport mai mare de cafea, pe de alta parte, par sa aiba un risc usor mai mic.

Sarcina

Cercetatorii au adaugat ca consumul de cafea poate sa nu fie sigur in timpul sarcinii. De fapt, exista unele dovezi care sugereaza o legatura intre consumul ridicat de cafea si pierderea sarcinii, o greutate redusa la nastere si nasterea prematura.

Endometrioza

Poate exista un risc mai mare de endometrioza la femeile care consuma cafea, dar nu exista suficiente dovezi care sa confirme o astfel de legatura. Despre endometrioza cititi mai multe aici Endometrioza: Ce este, simptome, cauze si tratament

Boala de reflux gastroesofagian

Persoanele care beau multa cafea pot prezenta un risc usor mai mare de aparitie a acestei afectiuni.

Anxietate

Consumul de cantitati mari de cofeina poate creste riscul de anxietate, in special in randul persoanelor cu tulburari de panica sau tulburari de anxietate sociala. Mai putin frecvent, poate declansa manie si psihoza la cei sensibili.

Sanatate mentala

Un studiu din 2016 a concluzionat ca un aport ridicat de cofeina in timpul adolescentei poate duce la modificari permanente ale creierului.

Oamenii de stiinta din spatele studiului si-au exprimat ingrijorarea ca acest lucru ar putea creste riscul aparitiei anxietatii la varsta adulta.

Prezenta ingredientelor toxice

In 2015, cercetatorii au descoperit niveluri relativ ridicate de micotoxine in cafeaua comerciala. Micotoxinele sunt substante toxice care pot contamina cafeaua ca produs natural.

Unii oameni se tem ca acrymalida, o alta substanta chimica prezenta in cafea, poate fi periculoasa.

Concluzie

Consumul de trei pana la patru cani de cafea pe zi poate avea beneficii pentru sanatate.

O meta-analiza din 2017 a concluzionat ca este „in general sigur” pentru majoritatea oamenilor sa consume trei pana la patru cani de cafea pe zi si ca acest lucru poate reduce de fapt riscul anumitor conditii de sanatate.

Autorii studiului au avertizat, totusi, ca fumatul poate anula orice beneficii ale consumului de cafea.

Cofeina este o caracteristica importanta a cafelei, dar cafeaua contine multi compusi si exista diferite moduri de a o bea. Acest lucru face dificila determinarea exacta a modului in care cafeaua afecteaza o persoana si ce componente au beneficiile si riscurile.

O persoana care doreste sa obtina beneficii pentru sanatate din cafea ar trebui sa evite depasirea aportului zilnic recomandat si sa incerce sa monitorizeze ingredientele pe care le adauga, cum ar fi zaharul, frisca sau aromele, deoarece acestea pot sa nu fie sanatoase.

Femeile gravide si cele cu risc de fracturi osoase ar putea dori sa evite cafeaua.

Surse

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-014-3235-7

https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(13)00609-5/pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713515002583?via%3Dihub

https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hep.27054

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30977056

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4101072/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20164571

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299

https://n.neurology.org/content/90/5/205

https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0043-115007

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808446/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/

https://n.neurology.org/content/79/7/651

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836016/

(Visited 2.249 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE