Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la prevenirea radicalilor liberi de deteriorarea celulelor din organism. Antioxidanții se găsesc în multe fructe, legume, băuturi și suplimente.
Consumul de alimente bogate în antioxidanți este important pentru a vă ajuta să vă protejați celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. O acumulare a acestor molecule dăunătoare (specii reactive de oxigen sau ROS) poate crește stresul oxidativ în organism. Acest lucru poate duce la o serie de boli cronice, inclusiv boli de inima, diabet de tip 2, artrita reumatoida si cancer.
Alimentele bogate în antioxidanți includ fructe și legume proaspete, leguminoase, nuci și fructe de pădure. În general, aceste alimente sănătoase conțin vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina A, C și E. Activitatea antioxidantă din alimente vine de asemenea din nutrienți cum ar fi mangan, seleniu și alte substanțe fitochimice care vă ajută să vă mențineți sănătoși.
Băuturile antioxidante conțin, de asemenea, compuși cu activitate de curățare a radicalilor liberi. De exemplu, ceaiul verde și vinul roșu conțin polifenoli antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării structurii celulelor ADN din cauza oxidării.
În acest articol, veți afla ce sunt antioxidanții și de ce sunt atât de importanți pentru sănătatea dumneavoastră. Veți afla, de asemenea, despre cele mai bune alimente antioxidante care vă vor ajuta să vă mențineți sănătoși.
Ce sunt antioxidanții?
Antioxidanții sunt diverse vitamine, minerale și fitochimice care se găsesc în plante și în anumite produse de origine animală. Antioxidanții acționează prin neutralizarea efectelor radicalilor liberi și uneori sunt menționați ca și “răpitori de radicali liberi”.
Medicii spun că radicalii liberi apar atunci când oxidarea în organism creează molecule instabile. Acești “radicali liberi” fură electroni de la alte molecule care pot duce la deteriorarea ADN a celulelor. Prea multe dintre aceste molecule reactive instabile din organism pot duce la anumite boli cronice care sunt dificil de tratat.
Jurnalul Antioxidanti spune ca antioxidantii sunt esentiali pentru buna functionare a rinichilor, ficatului si digestiei.
Cercetatorii spun ca motivul pentru care este important sa mananci alimente bogate in antioxidanti este ca organismul nu poate produce vitamine antioxidante. Consumul unei diete bine echilibrate, care include antioxidanții, vă ajută să păstrați echilibrul adecvat pentru a vă stimula sănătatea.
Mai târziu, în articol, veți afla cum oamenii de știință măsoară nivelurile de antioxidanți din alimente.
Lista de antioxidanți
Să aruncăm o scurtă privire asupra celor mai buni antioxidanți care pot contribui la sănătate:
Beta caroten
Beta-carotenul este pigmentul antioxidant care oferă culoare multor fructe și legume. Studiile au arătat că beta-carotenul poate promova o stare bună de sănătate atunci când obțineți suficient din ea în dieta dumneavoastră. Beta-carotenul se transformă în vitamina A și a fost legat de un sistem imunitar mai puternic, o vedere mai bună și un risc mai scăzut de cancer și boli de inimă.
Vitamina C
Unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți este vitamina C care se găsește în fructe citrice, ardei gras, legume verzi și fructe de pădure. Cercetările au arătat că proprietățile antioxidante ale vitaminei C ajută la protejarea organismului de efectul dăunător al radicalilor liberi. Vitamina C a fost legată de un sistem imunitar sănătos, cu mai puține infecții, o vdere mai bună, o sănătate îmbunătățită a inimii și un risc mai scăzut de cancer.
Vitamina E
O alta vitamina cu activitate puternic antioxidanta este vitamina E. Studiile au arătat că toate formele de vitamină E contribuie la neutralizarea efectelor radicalilor liberi și, de asemenea, la inflamația mai mică. Multe nuci, semințe și uleiuri sănătoase sunt surse bune de vitamina E.
Licopenul
Licopenul este un antioxidant care se găsește în roșii și alimentele pe bază de tomate. Acest tip de antioxidant este o formă de vitamina A care are proprietăți de curățare a radicalilor liberi. O dietă bogată în licopen a fost legată de o mai bună sănătate cardiovasculară și de cazuri mai scăzute de cancer.
Luteina
Luteina este un carotenoid și una dintre vitaminele antioxidante care este esențială pentru o bună vedere și pentru a proteja împotriva degenerării maculare legate de vârstă. Unele studii au constatat că luteina ajută la prevenirea efectelor nocive ale stresului oxidativ în retină, care, la rândul său, protejează împotriva bolii oculare.
Zeaxantina
Zeaxantina este un alt antioxidant care, împreună cu luteina, vă ajută să vă protejați vederea de răul pe care radicalii liberi îl pot face. Zeaxantinul este, de asemenea, un carotenoid și oferă alimente precum morcovii, somonul și ouăle de culoare portocalie sau galbenă.
Bioflavonoide
Substanțele antioxidante naturale numite bioflavonoide se găsesc în multe legume, plante, ceai și vin. Flavonoidele acoperă multe tipuri de antioxidanți care includ fitoestrogeni, flavanoli, flavoni, antociani, catechine și polifenoli. Studiile au arătat că flavonoidele au activitate de curățare a radicalilor liberi pentru a ajuta la scăderea inflamației, pentru a stimula funcția cognitivă, pentru a menține oasele sănătoase și pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Mangan
Alimentele care conțin mangan pot ajuta la protejarea integrității celulelor, deoarece acestea combate daunele oxidative.
Seleniu
Un mineral antioxidant important este seleniul deoarece ajuta la prevenirea stresului oxidativ care poate afecta ADN-ul in celule. Asigurați-vă că dieta dvs. include alimente bogate în seleniu, cum ar fi nuci de Brazilia, carne de pui și fructe de mare, poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli cronice.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 (CoQ10) este un antioxidant important care reduce inflamația și neutralizează activitatea radicalilor liberi. Studiile au arătat că CoQ10 poate fi un supliment antioxidant benefic pentru a ajuta la recuperarea mai bună după o intervenție chirurgicală. Antioxidantul CoQ10 este, de asemenea, important pentru sănătatea dentară.
Acidul alfa lipoic (ALA)
Un alt antioxidant important găsit în alimente precum spanacul, roșiile, morcovii, sfecla și broccoli este acidul alfa lipoic. Acest agent de curățare a radicalilor liberi ajută la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative, a diabetului zaharat, a cataractei și a îmbolnăvirilor legate de vârstă.
Beneficiile antioxidanților
Alimentele antioxidante sunt bune pentru a vă ajuta să vă protejați sănătatea de efectele negative ale radicalilor liberi.
Cercetătorii explică faptul că acumularea de radicali liberi poate duce la stres oxidativ. Radicalii liberi au ca rezultat o parte normală a metabolismului celular. Cu toate acestea, factorii de mediu cum ar fi poluarea, radiațiile și fumul de țigară pot adăuga la problema stresului oxidativ.
Beneficiile antioxidanților sunt că acestea vă ajută să vă protejați corpul împotriva bolilor degenerative și cronice cauzate de stresul oxidativ. Reducerea numărului de radicali liberi poate contribui la prevenirea bolilor cum ar fi boala Alzheimer, bolile cardiovasculare, tulburările autoimune, cancerul și problemele de vedere.
Să arătăm mai multe detalii cu privire la beneficiile pe care le obțineți de la o dietă bogată în antioxidanți.
Ajută sănătatea cardiovasculară
Vitamina C este un antioxidant puternic care are un număr de beneficii pentru inima și sistemul vascular.
Un studiu din 2015 a constatat că un aport ridicat de alimente antioxidante bogate în vitamina C sunt legate de cazurile mai scăzute de boli de inimă.
Un alt mod în care antioxidanții vă protejează sănătatea inimii este că acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că agenții de reducere a radicalilor liberi, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E, flavonoide, CoQ10 și ALA, au toate un efect hipotensiv (scăderea tensiunii arteriale).
Aceste descoperiri sunt în armonie cu recomandarea American Heart Association de a crește consumul de fructe și legume pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale.
Stimulează sănătatea cognitivă
Vitaminele și mineralele antioxidante sunt, de asemenea, esențiale pentru a vă menține creierul sănătoas și pentru a ajuta la prevenirea bolilor cognitive legate de vârstă.
Unele rapoarte indică faptul că alimente bogate în antioxidanți pot acționa ca antidepresive naturale. De exemplu, abordarea deficiențelor vitaminelor A, C și E poate contribui la îmbunătățirea simptomelor tulburărilor mentale legate de stres. Suplimentele antioxidante pot ajuta la ameliorarea simptomelor la unii oameni cu tulburare de panică generală.
Alte alimente bogate în vitamine și băuturi antioxidante, cum ar fi ceaiul, pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății cognitive. Carotenoizii, flavonoidele și vitaminele C și E contribuie la boala sănătății creierului. Deși unele studii sunt neconcludente, există dovezi că includerea alimentelor cu antioxidanti în dieta are un efect pozitiv asupra sănătății mintale.
Crește sistemul imunitar
Reducerea efectelor speciilor reactive de oxigen (ROS) ajută la limitarea stresului pe care îl produc asupra sistemului imunitar. Acest lucru înseamnă că o dietă bogată în alimente antioxidante poate ajuta la prevenirea infecțiilor sau chiar la prevenirea acestora în primul rând.
Cercetătorii spun că trebuie să mențineți un echilibru perfect între radicalii liberi și antioxidanții pentru a vă menține apărarea imună a corpului. Compușii antioxidanți, cum ar fi seleniul, vitaminele C și A, beta-carotenul și CoQ10, au activitate antioxidantă puternică.
Obținerea numărului necesar de antioxidanți este necesară pentru un răspuns imunitar sănătos în organism și pentru a preveni o serie de afecțiuni autoimune. Antioxidanții lucrează pentru a vă proteja celulele de deteriorare prin limitarea efectului dăunător al radicalilor liberi.
Stimularea imunității cu antioxidanții potriviți poate ajuta la prevenirea bolilor precum cancerul, artrita reumatoidă, boala Parkinson și alte afecțiuni legate de inflamație.
Ajută în prevenirea cancerului
Deoarece antioxidantii ucid radicalii liberi si ajuta la prevenirea leziunilor celulare, antioxidantii sunt importanti pentru protectia impotriva cancerului.
Institutul National al Cancerului raporteaza ca activitatea radicalilor liberi poate juca un rol in dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Corpul folosește antioxidanți din surse dietetice pentru a neutraliza efectul radicalilor liberi. Fructele, legumele și semințele sunt alimente antioxidante.
Unele studii arată că nu există dovezi concludente cu privire la beneficiile luării suplimentelor antioxidante pentru prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul. Cu toate acestea, există rapoarte care indică faptul că unele tipuri de antioxidanți pot ajuta la limitarea ROS excesivă în timpul tratamentelor de chimioterapie. De exemplu, seleniul, vitamina C, vitamina E și carotenoidele pot ajuta la încetinirea sau prevenirea răspândirii anumitor celule canceroase.
Dacă suferiți un tratament pentru cancer, este important să discutați cu medicul dumneavoastră cu privire la utilizarea antioxidanților împreună cu terapia cancerului.
Este necesară pentru o vedere bună
Luteina, zeaxantina, beta-carotenul și vitamina C sunt cei mai buni antioxidanți pentru a preveni problemele de vedere legate de stresul oxidativ.
Analiza din 2017 privind rolul antioxidanților și la o buna vedere a constatat că alimentele antioxidante pot scădea riscul de cataractă, degenerecența maculară legată de vârstă și glaucomul. Sa constatat că o dietă bogată în fructe și legume și limitarea cărnii roșii ajută la protejarea împotriva problemelor de vedere legate de vârstă.
Asociația Optometrică Americană recomandă să luați câte 5 porții de fructe și legume în fiecare zi pentru a reduce efectele stresului oxidativ asupra vederii. De asemenea, 2 porții de fructe cu coajă lemnoasă vă pot ajuta să obțineți suficienți antioxidanți ai vitaminei E.
Poate reduce riscul de artrită reumatoidă
Consumul de alimente bogate în antioxidanți contribuie la scăderea stresului oxidativ și poate preveni poliartrita reumatoidă.
Deoarece antioxidanții reduc inflamația prin neutralizarea speciilor reactive de oxigen, ele pot fi utile în tratarea artritei reumatoide.
Un studiu pilot care a implicat 8 femei a constatat că creșterea nivelului de antioxidanți a contribuit la reducerea simptomelor artritei reumatoide. Nivelurile serice ridicate ale antioxidanților au contribuit, de asemenea, la reducerea markerilor de stres oxidativ.
Cu toate acestea, rezultatele dintr-un număr mare de studii nu au găsit o legătură între reducerea riscului de artrită reumatoidă și creșterea aportului de antioxidanți. Cercetătorii au recunoscut că acest lucru se poate datora faptului că mulți factori sunt implicați în dezvoltarea condițiilor autoimune.
Promoveaza sănătatea ficatului și a rinichilor
Creșterea numărului de alimente bogate în antioxidanți din dieta dvs. vă ajută de asemenea la o funcționarea mai buna a ficatului și a rinichilor.
Antioxidanții sunt necesari pentru a preveni radicalii liberi din ficat cauzând stres oxidativ. Antioxidantele dietetice ajută la menținerea echilibrului oxidativ / antioxidant și pot preveni sau ajuta la tratarea bolilor legate de ficat.
Un studiu a subliniat că puternicul antioxidant vitamina C poate contribui la îmbunătățirea sănătății renale. Boala renala poate creste nivelul radicalilor liberi in organism. Creșterea nivelului de vitamina C în cazul în care există o deficiență poate ajuta la repararea leziunilor oxidative în rinichi.
Este bine să ne amintim că cercetătorii spun că rolul stresului oxidativ în boala hepatică și rinichi este complicat. Cu toate acestea, există suficiente dovezi care sugerează că antioxidanții joacă un rol crucial în menținerea sănătății organelor.
O modalitate de a preveni o creștere a stresului oxidativ în corpul dvs. este de a evita obiceiurile periculoase care vă afectează ficatul.
Ajută la menținerea sănătății pielii
Unul dintre beneficiile pentru sănătate ale antioxidanților este că vă păstrează aspectul sănătos al pielii și protejează împotriva semnelor vizibile de îmbătrânire.
Cercetătorii au descoperit că radicalii liberi pot deteriora celulele pielii și structura colagenului. Acest lucru poate duce la focalizarea cauzată de expunerea repetată la radiațiile ultraviolete, care cauzează linii fine și riduri și chiar și cancer de piele. Antioxidanții cum ar fi vitaminele A, C și E precum și CoQ10 și acidul alfa-lipoic limitează stresul oxidativ și au multe beneficii pentru piele.
O revizuire din 2014 a constatat că creșterea alimentelor pline cu antioxidanți, cum ar fi vitamina C și E, poate ajuta la protejarea împotriva daunelor provocate de soare. Alimentele bogate în carotenoide asigură, de asemenea, protecție împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Antioxidanții pot ajuta dacă suferiți de acnee. Unele studii au constatat că persoanele cu acnee au deseori deficiențe de vitamina A, vitamina E și seleniu. Există unele dovezi că o dietă bogată în antioxidanți poate contribui la ameliorarea simptomelor de acnee.
Poate ajuta la întârzierea îmbolnăvirilor legate de vârstă
Aportul adecvat de antioxidanți din dieta dvs. poate ajuta la prevenirea diferitelor boli care sunt legate de procesul de îmbătrânire.
Oamenii de stiinta au descoperit ca consumul de fructe si legume care sunt pline cu antioxidanti poate intarzia procesul de imbatranire. Antioxidanții, cum ar fi polifenolii, pot juca un rol în prevenirea bolilor cronice cum ar fi bolile cardiovasculare, boala neurodegenerativă și cancerul.
Motivul pentru care antioxidanții întârzie de procesul de îmbătrânire este că acestea ajută la limitarea efectului activității radicalilor liberi.
Alimente bogate în antioxidanți (alimente antioxidante)
Există o serie de teste pe care oamenii de știință le folosesc pentru a determina efectul antioxidant al anumitor alimente.
O modalitate de a verifica conținutul antioxidant din alimente este de a testa cât de bine alimentele specifice neutralizează radicalii liberi. Aceasta se numește testul FRAP sau, capacitatea de reducere a fermelor plasmei. Rezultatele testelor FRAP sunt măsurate în milimoli (mmol) pe litru sau gram.
Alte teste pentru nivelurile antioxidante din alimente și băuturi includ testul capacității de absorbție a radiației cu oxigen (ORAC) sau capacitatea antioxidantă echivalentă Trolox (TEAC).
În general, un rezultat mai mare în aceste teste înseamnă o activitate antioxidantă mai mare a alimentelor sau băuturilor.
Fructe bogate în antioxidanți
Fructele proaspete sunt surse excelente de antioxidanți datorită conținutului ridicat de vitamine.
Care sunt cele mai bune fructe de consumat pentru a crește nivelurile antioxidante și a elimina radicalii liberi?
Citrice
Citricele sunt bogate in antioxidanti si pot ajuta la imbunatatirea imunitatii. Citricele cum ar fi lămâi, portocale și limes pot conține peste 170 de tipuri diferite de antioxidanți. Vitamina A, vitamina C, flavonoidele și limonoidele se combină pentru a face fructele citrice ridicate în antioxidanți.
Fructe de padure
Fructele de padure sunt o sursă excelentă de vitamine cum ar fi vitamina C și, prin urmare, sunt antioxidanți puternici.
Fructele care au cel mai mare scor în testul FRAP sunt coacaze negre, zmeura și murele.
Legume bogate în antioxidanți
Împreună cu fructele, legumele sunt una dintre cele mai bune surse de antioxidanți deoarece conțin vitamine, compuși fitochimici și compuși bioactivi.
Studiile au arătat că unele dintre legumele cu cele mai multi antioxidanți sunt varza kale, anghinare, sfecla roșie și varză roșie.
Deși, din punct de vedere tehnic, un fruct, dar în mod obișnuit inclus ca o legumă în lumea culinară, roșiile sunt o importantă hrană antioxidantă, deoarece sunt o sursă bogată de licopen. Un studiu a constatat că combinarea produselor din tomate cu uleiul de măsline a crescut semnificativ rezultatele FRAP și, prin urmare, activitatea antioxidantă.
O altă importantă legume antioxidantă care trebuie să inclusă în dieta dvs. sunt morcovii. Morcovii sunt o sursă bogată de beta-caroten și ajută la creșterea nivelurilor de vitamină A în organism. De asemenea, cartofii dulci purpuriu sunt bogați în antioxidanți și au de 2,5 ori mai mulți antioxidanți (antociani) decât omologii lor de culoare portocalie.
Nucifere bogați în antioxidanți
Nucile sunt surse importante de vitamina E și sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră generală deoarece conțin grăsimi sănătoase.
Unele dintre cele mai bune fructe cu coajă lemnoasă de consumat pentru nivelurile lor ridicate de antioxidanți sunt nucile, castanele, alunele și migdalele.
Când vine vorba de scorurile ORAC, nuci pecani au obținut cea mai mare valoare în raport cu capacitatea antioxidantă. Pecanii au cel mai mare conținut de flavonoizi din fructe cu coajă lemnoasă cu 34 mg la 100 g.
Nucile de Brazilia sunt de asemenea un antioxidant important, deoarece este cea mai bună sursă de seleniu antioxidant. De fapt, doar nuca de Brazilia vă oferă mai mult decât suficiente cerințe de seleniu zilnic.
Bauturi antioxidante
Includerea de băuturi bogate în antioxidanți în alimentația dvs. este o altă modalitate excelentă de a vă stimula sănătatea și de a preveni diferite boli.
Ceai verde
Una dintre cele mai bune și mai sănătoase băuturi antioxidante de a consuma în mod regulat este ceaiul verde. Testele FRAP au descoperit că ceaiul verde conține mai mulți antioxidanți decât ceaiul negru sau ceaiul oolong. Activitatea radicală de captare a ceaiului verde se datorează compușilor catechinici.
Puteți cumpăra, de asemenea, pulbere de ceai verde ca supliment natural pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Vin rosu
Când consumați cu moderatie, vinul roșu este o băutură antioxidantă care are beneficii pentru sănătatea inimii. Studiile au arătat că vinul roșu este o băutură antioxidantă puternică datorită nivelurilor ridicate de polifenoli, resveratrol și quercetin. Un pahar de vin rosu poate ajuta la scaderea stresului oxidativ si la reducerea inflamatiei in organism.
Există în medie 2,5 mmol de antioxidanți în fiecare 100 ml de vin roșu care pune vinul roșu pe lista băuturilor antioxidante de vârf.
Vinul alb și sucul de struguri sunt, de asemenea, băuturi cu un nivel bun de antioxidanți.
Suc de rodie
Cea mai bună băutură antioxidantă este sucul de rodie, deoarece acesta înregistrează cele mai mari rezultate din testele FRAP pentru nivelurile antioxidante. De fapt, studiile au arătat că conținutul de antioxidanți al sucului de rodie este comparabil cu cel din laptele matern uman.
Plante antioxidante
O modalitate de a mări conținutul de antioxidanți din alimentele pe care le pregătiți este să adăugați anumite ierburi și condimente care să înscrie bine pe analiza FRAP.
Curcumă
Componenta antioxidantă curcumină din turmeric oferă acestui condiment culorile și beneficiile pentru sănătate. Curcumina ajută la protejarea celulelor de deteriorarea ADN și are un efect antiinflamator în organism. Utilizarea curcuminei poate ajuta la prevenirea bolilor legate de inflamație și stresul oxidativ.
Ghimbir
Ghimbirul conține gingerols care au o capacitate antioxidantă puternică pentru a vă ajuta să vă mențineți sănătoși. Inclusiv ghimbir în dieta poate crește enzime antioxidante și ajuta la reducerea inflamației. De fapt, unele studii au arătat că ghimbirul este la fel de bun ca și vitamina C pentru potențialul său antioxidant.
Ghimbirul uscat are până la 24 mmol de antioxidanți per 100 g de pulbere.
Scorţişoară
Scorțișoară conține un număr de antioxidanți care ajută la reducerea efectelor oxidării.
Scorul FRAP al scorțișoarei este destul de impresionant, cu până la 140 mmol de antioxidanți la fiecare 100 de grame de scorțișoară uscată.
Modul de gatitre afecteaza antioxidanti din alimente
Un studiu publicat în 2009 în Jurnalul Internațional al Științelor Alimentației și Nutriției a verificat modul în care metodele de gătit afectează capacitatea totală antioxidantă (TAC) în legumele care sunt de obicei gătite înainte de consum.
Studiul a constatat că, în general, fierberea a avut ca rezultat modificări pozitive ale TAC, în timp ce pan-prăjirea a avut un efect negativ general asupra TAC. Cu toate acestea, prăjirea adâncă a dus la o creștere a TAC a cartofului, a anghinarei și a vinetei, dar o reducere a TAC a ciupercilor și a cepei.
Cu toate acestea, căldura poate duce, de asemenea, la pierderea unor substanțe nutritive. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea din Arkansas a constatat că morcovii fierți și prajiți conțin mai mulți acizi fenolici și carotenoide totale decât morcovii cruzi, dar în ceea ce privește vitamina C sensibilă la căldură, un studiu din 2018 microprodusele au păstrat concentrații mai mari de vitamina C decât dacă se fierbe. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca folosirea apei de gatit minime si gatitul pentru perioade mai scurte de timp ar trebui sa conduca la o mai mare retentie a vitaminei C.
Riscurile antioxidantilor și efectele secundare
Când vine vorba de îmbunătățirea stării de sănătate prin creșterea antioxidanților, este bine să ne amintim că mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine.
În general, ar trebui să obțineți suficienți antioxidanți pentru sănătate printr-o dietă sănătoasă. Trebuie să încercați să consumați cantități adecvate de alimente bogate în antioxidanți. Aceasta inseamna sa mancati multe fructe si legume in fiecare zi.
Este important să rețineți că luarea prea multor suplimente antioxidante poate avea chiar și un efect negativ asupra sănătății dumneavoastră. Utilizarea unor cantități mari de antioxidanți, cum ar fi vitamina A, E și beta-caroten, ar putea exacerba stresul oxidativ în organism.
Surse medicale:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745491/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10511324
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC80172/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4120831/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705341/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217882/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991687/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5053088/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698273/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15523104
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900941/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537833/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24964816
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21226664
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5894784/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2572622/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7898413
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6049644/
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9910178
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-9-3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10077878
[…] cu vitamina C și antioxidanți, citricele pot stimula producția de colagen pentru a menține integritatea pielii. Studiile de […]