S-au scris deja multe articole despre beneficiile uimitoare ale turmericului pentru sanatate si despre faptul ca turmericul poate fi rivalul natural al medicamentelor periculoase pentru depresie. Este un adevarat superaliment care ar trebui sa fie in orice bucatarie.
Nutrientul cheie al turmericului ( curcumina) nu este usor de absorbit.
Curcumina este ingredientul activ pe care trebuie sa il absorbiti din turmeric insusi.
In timp ce curcumina este un compus puternic si eficient pentru tratarea unei game largi de boli, studiile au aratat ca are o absorbtie scazuta si un metabolism rapid care duc la o biodisponibilitate relativ scazuta in organism.
„Biodisponibilitatea” este usurinta cu care orice nutrient poate ajunge din alimentele pe care le consumi in corpul tau.
In acest articol va voi arata exact cum sa imbunatatiti considerabil biodisponibilitatea curcuminei in corpul dumneavoastra pentru a-si spori beneficiile miraculoase pentru sanatate!
Cum sa cresteti biodisponibilitatea curcuminei in organism?
Iata cateva sugestii care vor ajuta la cresterea absorbtiei turmericului:
1. Amestecati turmericul cu piper negru (piperina)
In articolul meu anterior despre metodele de gatit si combinatiile de alimente vindecatoare, am mentionat ca piperina, care este substanta chimica cheie din piperul negru, ajuta la absorbtia curcuminei, care este ingredientul activ din turmeric si, astfel, creste cantitatea de curcumina care organismul poate absorbi. Deci, daca gatiti cu turmeric, asigurati-va ca adaugati putin piper negru la mancare.
Un studiu a concluzionat ca piperina poate creste biodisponibilitatea curcuminei cu 2000%.
2. Amesteca turmericul cu grasimi
Unul dintre principalele motive din spatele disponibilitatii scazute a curcuminei in organism se datoreaza solubilitatii sale scazute in apa. Prin urmare, puteti amesteca turmericul cu uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de seminte de in, uleiul de masline etc. pentru a imbunatati absorbtia acestuia.
Un studiu a constatat ca amestecarea turmericului cu ulei la gatit a crescut foarte mult absorbtia acestuia.
3. Amesteca turmericul cu quercetina
Quercetina este un pigment vegetal (flavonoid) care se gaseste in multe plante si alimente, cum ar fi vinul rosu, strugurii rosii, ceapa, ceaiul verde, mere si fructele de padure.
Un studiu a constatat ca combinatia de quercetina si turmeric creste foarte mult proprietatile sale medicinale. Un alt studiu sugereaza ca combinatia de curcumina si quercetina poate creste absorbtia curcuminei. Este interesant de observat ca acest lucru a fost discutat in contextul utilizarii curcuminei si quercetinei pentru activitatile lor anticancerigene.
Quercetina inhiba o anumita enzima care dezactiveaza curcumina. Fructele cu o culoare rosu inchis sau albastru au cel mai mare continut de quercetina. Acestea includ merisoare, afine si prune negre. Legumele care includ quercetina sunt salata verde cu frunze rosii, kale cruda, verdeata de cicoare, spanacul crud, ardeiul dulci, fasolea si broccoli crud.
Nu expuneti turmericul la caldura prelungita
Desi turmericul poate fi adaugat in multe feluri de mancare, curcumina este moderat sensibila la caldura, asa ca nu expuneti turmericul la caldura prelungita . Dar anumite tipuri de metode de gatit pot imbunatati absorbtia curcuminei.
Un alt mod eficient de a adauga turmeric in dieta ta este sa il adaugi la smoothie-uri.
Bauturi cu turmeric pentru a creste absorbtia curcuminei
Iata cateva retete de smoothie cu turmeric cu compusi care vor ajuta curcumina sa fie mai bine absorbita de organism:
Smoothie tropical picant
Continutul de grasimi din laptele de cocos si piperul negru ajuta la o mai buna absorbtie a curcuminei. Acest smoothie tropical picant ajuta si digestia datorita enzimelor din ananas (bromelaina) si papaya (papaina), asa ca este bine sa bei acest smoothie dupa masa.
Ingrediente
1 cana lapte de cocos
1/2 cana bucati de ananas sau papaya
1 banana
1/2 lingurita fiecare turmeric macinat, ghimbir si scortisoara (sau 1/2 inch turmeric/ghimbir proaspat, curatat si tocat grosier)
¼ lingurita. piper negru proaspat macinat
Putina miere, sirop de artar sau stevie pentru a indulci (optional)
Pune toate ingredientele intr-un blender si proceseaza pana se omogenizeaza. Bea imediat pentru a te bucura de cele mai multe beneficii nutritive.
Smoothie antiinflamator
Inflamatia cronica este legata de multe boli si se stie ca le agraveaza simptomele. Ingredientele acestui smoothie au proprietati antiinflamatorii, asa ca puteti utiliza acest smoothie ca alternativa naturala la medicamentele antiinflamatoare. In acest smoothie, ceaiul verde si fructele de padure (cu quercetina) precum si uleiul de cocos ajuta la o mai buna absorbtie a curcuminei.
Ingrediente
1 cana ceai verde
1 cana fructe de padure la alegere (cum ar fi afine, zmeura, merisoare)
1 lingura ulei de cocos
1/2 lingurita de curcuma macinata si ghimbir
1 lingurita de seminte de in sau de chia
macinate Putina miere, sirop de artar sau stevia a indulci
Pune toate ingredientele intr-un blender si proceseaza pana se omogenizeaza.
Smoothie verde cu turmeric
Iata o alta reteta grozava de smoothie verde care combina bunatatea verdeturilor cu frunze care sunt pline de clorofila care ajuta la curatarea organismului. Clorofila are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii, deoarece, de asemenea, alcalinizeaza organismul si, prin urmare, poate fi utilizata pentru a reduce riscul de boli si procese inflamatorii in celule. Aici, avocado ajuta organismul sa absoarba curcuma deoarece avocado este plin de grasimi sanatoase, cum ar fi acizii grasi omega-3
Ingrediente
1 cana de apa de nuca de cocos sau lapte de nuca de cocos
1 cana de verdeata comprimata cu frunze la alegere (cum ar fi varza, spanac, salata verde)
1/4 avocado
Fructe verzi, cum ar fi pere, mar sau kiwi
1/ 2 lingurite de pudra de turmeric macinat sau 1/2 inch de turmeric proaspat, decojit si tocat gros
1 lingura de ulei de nuca de cocos (omiteti-l daca utilizati lapte de cocos sau avocado, deoarece acestea furnizeaza grasimea)
Putina miere, sirop de artar sau stevie pentru a indulci
Smoothie auriu cu turmeric
Acest smoothie este bogat in vitamina A, care este vitala pentru o vedere buna, o piele sanatoasa, un sistem imunitar sanatos si cresterea celulelor. Aici uleiul de cocos ajuta la o mai buna absorbtie a curcuminei.
Ingrediente
2 linguri de ovaz rulat de moda veche
1 cana de apa sau suc de portocale
1 bucati de morcov
1 mango
Cateva bucati de pepene galben
1/2 inch turmeric proaspat, curatat si tocat grosier (sau 1/2 lingurita turmeric macinat)
1 lingura ulei de nuca de cocos taiat
putine (optional)
Puneti fulgii de ovaz intr-un blender si procesati pana se macina fin. Adaugati ingredientele ramase in blender si procesati pana la omogenizare. Pentru un smoothie mai gros, lasati-l sa stea cateva minute inainte de servire.
Tonic cu apa calda de lamaie de dimineata cu turmeric
Am scris in trecut despre beneficiile incredibile pentru sanatate ale consumului de apa cu lamaie si, desi am mentionat anterior ca turmericul are o solubilitate scazuta in apa, poate fi luat si cu apa daca solubilitatea sa este imbunatatita. Citricele, cum ar fi lamaia, sunt una dintre sursele alimentare primare de quercetina. Unele studii sugereaza ca biodisponibilitatea curcuminei poate fi, de asemenea, imbunatatita cu caldura, deoarece caldura creste solubilitatea curcuminei in apa (retineti solubilitatea acesteia, nu absorbtia), desi caldura prelungita nu este buna asa cum am mentionat anterior. Acesta poate fi motivul pentru care unele retete de „ lapte auriu ” folosesc turmeric cu lapte cald.
Ingrediente
1 cana apa calda (nu fierbinte)
1/2 lingurita. de pudra de turmeric macinat sau 1/2 inch de turmeric proaspat, curatat si tocat grosier
Suc de o jumatate de lamaie
Strop de scortisoara (optional)
Putina miere, sirop de artar sau stevie pentru a indulci
Adaugati turmericul in apa calduta, adaugati sucul de lamaie si mierea si amestecati bine. Turmericul se va aseza pe fundul cupei, asa ca trebuie sa continuati sa amestecati apa in timp ce beti, pentru a obtine toate beneficiile turmericului. Asigurati-va ca beti cat timp apa este inca calda.
Prin cresterea biodisponibilitatii acestui condiment puternic, ii cresteti si beneficiile pentru fiecare sistem din corpul dumneavoastra si este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru sanatatea dumneavoastra pe termen lung.
Retete de pansamente cu turmeric antiinflamator
Aici as dori sa va impartasesc cateva retete grozave si simple de sosuri care va vor oferi salatelor, legumelor prajite sau altor feluri de mancare un plus, combinat cu numeroasele beneficii pentru sanatate ale turmericului.
Pansament antiinflamator cu turmeric
Ingrediente:
- 1 lingura turmeric macinat
- 1/4 -1/3 lingurita. piper negru
- 1/2 lingurita. sare
- 1 catel de usturoi tocat
- 2 lingurite Miere
- 3 linguri. suc de lamaie
- 1/4 cana ulei de masline extravirgin
- 1/4-1/2 avocado (optional) – daca doriti o consistenta mai groasa
Directii:
Amesteca bine toate ingredientele. Daca folosesti avocado, pune toate ingredientele intr-un blender si amesteca bine. Gustati dressingul si ajustati aroma dupa preferintele dvs.
Dressing Turmeric-Tahini Golden Elixir
- 1/4 cana tahini
- 1/4 cana apa
- 1/4 cana suc de lamaie
- 1 catel de usturoi tocat
- 1 lingura curcuma
- 1/2 lingurita de sare
- 1/4 lingurita de piper negru
- Putin patrunjel tocat (optional)
Amesteca bine toate ingredientele intr-un castron mic si bate pana se omogenizeaza. Gustati dressingul si ajustati aroma dupa preferintele dvs.
Sos de otet de mere, unt de nuci si turmeric pentru stimularea sistemului imunitar
- 2 linguri de otet de mere
- 1 lingura de ulei de masline extra virgin
- 2 lingurite de miere
- 1 lingura de unt de nuci precum untul de migdale sau untul de arahide
- 3 linguri de iaurt simplu grecesc
- 3 linguri de apa
- 1 catel de usturoi tocat
- 1 lingura curcuma
Amestecati bine toate ingredientele pana obtineti o textura neteda. Gustati dressingul si ajustati aroma dupa preferintele dvs. Pastrati la frigider pana la o saptamana.