Alimentație sănătoasă, diete

10 alimente uimitoare pentru buna functionare a pancreasului

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

In timp ce oamenii sunt ingrijorati de sanatatea inimii, a plamanilor si a rinichilor lor, putini se gandesc la pancreasul lor care se afla in cavitatea abdominala din spatele stomacului.

Cu toate acestea, pentru a va bucura de o sanatate generala buna, nu trebuie sa ignorati sanatatea pancreasului, care este o parte incredibil de importanta a corpului.

Pancreasul are doua functii de baza – producerea de insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange si producerea de enzime pentru digestia grasimilor si proteinelor.

Pancreasul ajuta organismul sa descompuna alimentele mai eficient si sa le absoarba nutrientii. De asemenea, impreuna cu insulina, acest organ produce multi hormoni importanti, cum ar fi polipeptide, somatostatina si glucagon.

Daca pancreasul nu functioneaza corect, pot aparea mai multe probleme de sanatate, inclusiv diabet, pancreatita si chiar cancer pancreatic.

Desi cauzele defectiunilor sale nu sunt bine intelese, dieta si stilul de viata pot ajuta la intinerirea pancreasului. De fapt, exista multe alimente prietenoase cu pancreasul care pot vindeca si proteja acest organ vital.

Citeste si articolul meu: Pancreatita (pancreas imflamat) – Cauze, diagnostic si tratament

Alimente bune pentru pancreas

Iata 10 alimente uimitoare care va ajuta sa va vindecati pancreasul.

1. Usturoiul

Usturoiul contine un compus numit alicina, care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, precum si capacitatea de prevenire a cancerului pancreatic.

Usturoiul contine si alti nutrienti benefici, precum sulf, arginina, oligozaharide, flavonoide si seleniu, care au efecte pozitive asupra tesuturilor pancreatice.

Un studiu din 2013 publicat in Asian Pacific Journal of Cancer Prevention raporteaza potentialul preventiv si terapeutic al uleiului de usturoi asupra celulelor carcinomului pancreatic.

De asemenea, este foarte benefic pentru prevenirea si tratarea diabetului. Are proprietati antihiperglicemiante si hipolipemiante. Ajuta la reducerea cantitatii de zahar din sange si stimuleaza pancreasul sa produca suficienta insulina.

Un studiu din 2011 publicat in Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences a constatat ca suplimentarea cu usturoi cu un agent antidiabetic standard ofera un control mai bun al zaharului din sange la diabeticii de tip 2.

Un alt studiu din 2013 publicat in Diabet, sindrom metabolic si obezitate a raportat ca capsulele de usturoi au imbunatatit nivelul glicemiei a jeun.

Intr-o revizuire din 2014 a studiilor publicate in Avicenna Journal of Phytomedicine, cercetatorii au sustinut ideea ca consumul regulat de usturoi poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Mananca zilnic 2 sau 3 catei de usturoi cruzi pe stomacul gol. De asemenea, includeti usturoiul in gatit sau luati un supliment dupa consultarea unui medic.

2. Iaurt probiotic

Iaurtul cu culturi vii, probiotice este un alt aliment uimitor care este bun pentru pancreas.

Iaurtul probiotic ajuta la inlocuirea si refacerea bacteriilor sanatoase din intestin, ceea ce este important pentru un sistem digestiv sanatos. Un sistem digestiv sanatos este important pentru sanatatea pancreatica.

De asemenea, s-a dovedit a fi util in tratarea problemelor asociate cu pancreasul.

Un studiu din 2011 publicat in Applied and Environmental Microbiology raporteaza ca tratamentul cu probiotice pare sa atenueze pancreatita la un model animal. Animalele tratate cu probiotice au avut mai putina infectie a organelor indepartate, mai putina infectie a tesuturilor pancreatice moarte si moarte si un raspuns imun mai putin sever in timpul pancreatitei acute.

Un alt studiu din 2014 publicat in BMC Medicine raporteaza ca un aport mai mare de iaurt este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2, in timp ce alte produse lactate si consumul de lactate totale nu sunt asociate in mod apreciabil cu incidenta diabetului de tip 2.

Institutul National al Cancerului recomanda consumul zilnic a 3 portii de iaurt cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi care contine culturi active (probiotice sau bacterii benefice) pentru a va bucura de un sistem digestiv sanatos si pentru a imbunatati sanatatea pancreatica. Va reduce chiar si riscul general de cancer pancreatic si va ajuta la repararea daunelor la nivelul tesuturilor pancreatice.

Lectura suplimentara: Alimente permise și de evitat dacă ai pancreatită

3. Spanacul

Spanacul este o sursa buna de fier si vitamina B, cei doi nutrienti de care are nevoie pancreasul pentru a functiona corect.

Cand corpul dumneavoastra primeste aceste doua substante nutritive in cantitati adecvate, exista mai putine sanse de inflamatie in pancreas. Inflamatia pancreasului creste riscul de cancer pancreatic.

De fapt, spanacul contine un agent puternic de combatere a cancerului numit MGDG (monogalactosildiacilglicerol) care poate incetini cresterea celulelor canceroase in pancreas si poate induce apoptoza.

Spanacul este, de asemenea, benefic pentru controlul nivelurilor ridicate de glucoza. Un studiu din 2015 publicat in Jurnalul Colegiului American de Nutritie a constatat ca extractele de spanac bogate in tilacoizi produc o crestere a satietatii care ar fi insotita de modificarile adecvate ale masurilor de glucoza si lipide.

Mananca spanac zilnic, incorporandu-l in supe, salate, sucuri sau smoothie-uri.

4. Turmeric

Turmericul, un condiment popular folosit in gatitul de zi cu zi, este, de asemenea, bun pentru pancreas.

Are proprietati de combatere a cancerului care ajuta la prevenirea multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic. Curcuminul compus din acesta este eficient in identificarea potentialelor celule canceroase si ajuta la distrugerea acestor celule daunatoare fara a deteriora celulele sanatoase.

Un studiu din 2013 publicat in Anticancer Research a constatat ca un extract unic de turmeric cunoscut sub numele de curcumina lipozomala poate oferi o alternativa la chimioterapie in tratamentul cancerelor pancreatice letale.

Turmericul este, de asemenea, un agent antiinflamator puternic care va protejeaza pancreasul prin prevenirea inflamatiei de orice fel.

Acest condiment este bun chiar si pentru controlul nivelului ridicat de zahar din sange si pentru prevenirea diabetului.

Un studiu din 2012 publicat in Diabetes Care a constatat ca extractul de curcumina a redus efectiv numarul de indivizi prediabetici care au dezvoltat in cele din urma diabet zaharat de tip 2, precum si a imbunatatit functia globala a celulelor ß.

Un studiu din 2013 publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine raporteaza ca curcumina ajuta la prevenirea si tratamentul diabetului zaharat si a tulburarilor asociate.

Adaugati 1 lingurita de turmeric intr-un pahar de lapte si beti-l o data pe zi. Daca doriti sa luati un supliment, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

5. Afine

Toate tipurile de fructe de padure sunt bune pentru sanatatea pancreatica, dar afinele sunt cele mai bune in acest scop.

Afinele sunt bogate in antioxidanti, care pot proteja pancreasul de stresul oxidativ rezultat in urma daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceste fructe de padure va pot reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta afectiuni grave, cum ar fi cancerul pancreatic.

Compusul pterostilben din fructe de padure creste autodistrugerea celulelor canceroase pulmonare, stomacale, pancreatice si de san.

Afinele ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de zahar din sange si sunt bune pentru persoanele care se confrunta cu diabet.

Un studiu din 2014 publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca aportul de fructe si legume, in special fructe de padure, a putut reduce riscul de diabet de tip 2.

De asemenea, proprietatile antiinflamatorii ale fructelor de padure ajuta la reducerea leziunilor vasculare ale pancreasului cauzate de diabet.

Pentru a va mentine pancreasul sanatos, includeti afine proaspete in dieta dumneavoastra.

6. Broccoli

Legumele apartinand familiei crucifere, in special broccoli, sunt extrem de benefice pentru sanatatea pancreatica.

Broccoli contine un nivel ridicat de compusi care contin sulf care ajuta la detoxifierea mai multor organe ale corpului, inclusiv pancreasul. Aceasta, la randul sau, reduce riscul de cancer pancreatic si alte forme de cancer.

Este bogat in apigenina care sustine sanatatea pancreatica. Un studiu din 2013 publicat in Journal of Surgical Research raporteaza ca administrarea orala a apigeninei la sobolani, in urma pancreatitei induse experimental, pare sa protejeze tesutul pancreatic. Astfel, administrarea apigeninei ar putea ameliora, de asemenea, deteriorarea pancreasului la om.

Un alt studiu din 2013 publicat in Journal of Medicinal Food evidentiaza potentiala eficacitate a sulforafanului si probabil a altor componente bioactive ale germenilor de broccoli ca supliment unic pentru gestionarea diabetului de tip 2 si a complicatiilor acestuia.

Broccoli chiar reduce colesterolul seric si stresul oxidativ, factori care afecteaza foarte mult sanatatea pancreatica.

Pentru a va bucura de nutrientii vitali din broccoli, consumati-l crud sau doar usor aburit. Gatitul poate elimina marea majoritate a nutrientilor.

7. Strugurii rosii

Un alt fruct benefic pentru pancreas sunt strugurii rosii.

Strugurii rosii sunt bogati intr-un compus cunoscut sub numele de resveratrol, un alt antioxidant puternic care poate proteja tesuturile pancreasului de deteriorarea radicalilor liberi. Protejand impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, strugurii rosii ajuta la reducerea riscului de pancreatita sau cancer pancreatic.

De fapt, resveratrolul induce si moartea celulara (apoptoza) in celulele canceroase pancreatice. Resveratrolul ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si reduce inflamatia.

In plus, polifenolii din strugurii rosii imbunatatesc metabolismul carbohidratilor in organism si transportul glucozei in celule. Aceasta regleaza sensibilitatea pancreasului la insulina.

Un studiu din 2013 publicat in The Review of Diabetic Studies raporteaza ca resveratrolul are efecte antihiperglicemiante prin imbunatatirea functiei mitocondriale si a consumului de energie. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a determina utilitatea resveratrolului in gestionarea diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia.

Un alt studiu din 2015 publicat in Current Medicinal Chemistry arata ca polifenolii moduleaza metabolismul carbohidratilor si lipidelor, scad rezistenta glicemica si la insulina, maresc metabolismul lipidic si optimizeaza stresul oxidativ si procesele inflamatorii.

Mananca o mana de struguri rosii in fiecare zi pentru a te bucura de sanatatea pancreatica buna. Dar, asigurati-va ca le mancati impreuna cu pielea lor.

8. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant puternic care sustine sanatatea pancreatica sustinuta.

Consumul de cartofi dulci ajuta la reglarea celulelor pancreatice, care sunt responsabile de productia de insulina. De fapt, ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange prin eliberarea treptat a zaharurilor in fluxul sanguin.

De asemenea, acesti cartofi au indice glicemic mai scazut si reduc riscul de diabet. Un studiu din 2000 publicat in Biological & Pharmaceutical Bulletin sugereaza ca cartofii dulci cu coaja alba au o activitate antidiabetica remarcabila si imbunatatesc anomaliile metabolismului glucozei si lipidelor prin reducerea rezistentei la insulina.

Schimbati pur si simplu cartofii albi cu cartofi dulci mai sanatosi pentru a va bucura de o sanatate mai buna a pancreasului.

Alaturi de cartofii dulci, alte fructe si legume portocalii precum morcovii, porumbul si portocalele sunt benefice pentru sanatatea pancreatica.

9. Ciuperci Reishi

Nu numai ca ciupercile reishi sunt gustoase si delicioase de mancat, dar sustin si sanatatea pancreatica. De fapt, aceste ciuperci au fost folosite in medicina traditionala chineza de mii de ani si au fost o alegere populara pentru gestionarea diferitelor boli, inclusiv cancerul.

Aceste ciuperci contin compusi antiinflamatori puternici care pot reduce inflamatia si umflarea in jurul pancreasului. Aceasta, la randul sau, reduce riscul de a dezvolta pancreatita.

Ciupercile Reishi sunt, de asemenea, bogate in substante fitochimice cunoscute sub numele de polizaharide beta-glucane si triterpene. Substantele fitochimice sunt antioxidanti puternici care previn deteriorarea organismului de catre radicalii liberi, reducand astfel riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic.

Aceste ciuperci pot impiedica celulele canceroase sa patrunda acolo unde nu le este locul. Aceasta inseamna ca pot opri celulele canceroase pe calea lor. Ele protejeaza tesuturile sanatoase de celulele canceroase.

Extractele pot chiar scadea nivelul de glucoza din sange prin inhibarea unei enzime utilizate de ficat pentru a produce glucoza.

Cand este luata din motive de sanatate, consumati aceasta ciuperca sub forma uscata sau extract. Il poti gasi cu usurinta pe piata sub forma lichida, capsule sau pudra.

10. Lemn dulce

Aceasta planta veche care a fost folosita de mii de ani ca medicament pe baza de plante si ca aroma dulce pentru alimente sustine, de asemenea, sanatatea pancreatica.

Are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei la nivelul pancreasului, unul dintre principalele cauze ale cancerului pancreatic.

Aceasta radacina din plante stimuleaza, de asemenea, productia de bila pentru a digera alimentele, ceea ce este important pentru sustinerea tuturor functiilor glandulare, inclusiv cea a pancreasului.

Radacina de lemn dulce contine si proprietati antidiabetice. Substantele numite amorfrutin prezente in aceasta radacina ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. De asemenea, amorfrutinele reduc riscul de a dezvolta un ficat gras si imbunatatesc rezistenta la insulina.

Un studiu din 2011 publicat in Drug and Chemical Toxicology a aratat ca lemnul dulce poate avea un efect terapeutic potential pentru diabet datorita proprietatilor sale antioxidante si antihiperglicemiante.

Beti 2 pana la 3 cani de ceai de radacina de lemn dulce in fiecare zi sau luati un supliment dupa ce ati vorbit cu medicul dumneavoastra.

Resurse medicale:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24289598 https://www.researchgate.net/publication/51682026_Garlic_Allium_sativum_supplementation_with_standard_antidiabetic_agent_provides_better_diabetic_control_in_type_patients/pub3
. 78779

https:/ /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

http://www.journalofsurgicalresearch.com/article/S0022-4804(12)01921-X/abstract

https://www.ncbi.nlm. nih.gov/pubmed/23631497

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22537070

http://aem.asm.org/content/77/21/7749

http://bmcmedicine.biomedcentral.com /articles/10.1186/s12916-014-0215-1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26029978

http://jnci.oxfordjournals.org/content/90/22/1710.full

http: //ar.iiarjournals.org/content/33/9/3603.longhttp://care.diabetesjournals.org/content/35/11/2121

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC3857752/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22199113

http://ajcn.nutrition.org/content/99/2/328.long

http://www.jnutbio.com/ articol/S0955-2863(12)00308-7/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25174925

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4160010/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10706405

http://cebp.aacrjournals.org/content/14/9/2093.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pmc/articles/PMC3339609/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21314459

(Visited 437 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!