Trigliceride: ce sunt, niveluri, riscuri si tratament
Trigliceridele sunt principalele grasimi din corpul nostru si alcatuiesc majoritatea grasimilor vegetale si animale din dieta noastra.
Trigliceridele sunt prezente in diverse alimente, dar cea mai mare parte a acestora care circula in sange este de obicei produsa de propriul nostru organism, prin ficat.
Trigliceridele functioneaza ca rezerve de energie in corpul nostru. Atunci cand consumam mai multe calorii decat avem nevoie, mai ales sub forma de grasimi sau carbohidrati (dulciuri, paste, paine etc.), organismul transforma acele exces de calorii in trigliceride si le stocheaza in tesutul adipos. Cand dezvoltati acumulari de grasime in corp, cum ar fi pe solduri sau pe abdomen, de fapt depozitati trigliceridele in exces.
Pe de alta parte, atunci cand intram intr-o stare de deficit caloric, adica atunci cand ardem mai multe calorii decat consumam, organismul apeleaza la aceste rezerve de trigliceride si le foloseste ca mijloc de generare a energiei.
Trigliceridele calatoresc prin fluxul sanguin cuplat cu o lipoproteina numita VLDL, o lipoproteina similara HDL si LDL care transporta colesterolul in sange. Cand exista un exces de trigliceride care circula in sange, il numim hipertrigliceridemie .
In acest articol vom aborda doar trigliceridele in special trigliceride crescute. Daca cautati informatii despre colesterol, vizitati: Statinele au efecte secundare grave – 10 modalitati eficiente de a scadea colesterolul
Niveluri de trigliceride din sange recomandate
Excesul de trigliceride din sange este ingrijorator, deoarece este legat de depunerea grasimilor in vase, proces numit ateroscleroza, care este originea bolilor cardiovasculare.
Totusi, asa cum vom vedea mai tarziu, corelatia nu implica neaparat cauzalitate. Faptul ca pacientii cu niveluri crescute de trigliceride au o incidenta mai mare a evenimentelor cardiovasculare nu este o dovada ca trigliceridele sunt cauza acestor evenimente.
Nivelurile trigliceridelor din sange sunt clasificate dupa cum urmeaza de catre Programul National de Educatie pentru Colesterol, Panelul de tratament pentru adulti III (NCEP ATP III):
- Normal : sub 150 mg/dL.
- Moderat : intre 150 si 199 mg/dL.
- Ridicat : intre 200 si 499 mg/dL.
- Foarte ridicat : egal sau mai mare de 500 mg/dL.
Pe de alta parte, Societatea Americana de Endocrinologie propune o clasificare diferita, impartita in 5 grade:
- Normal : sub 150 mg/dL.
- Usoara : intre 150 si 199 mg/dL.
- Moderat : intre 200 si 999 mg/dL.
- Ridicat : intre 1000 si 1999 mg/dL.
- Foarte mare : peste 2000 mg/dL.
Cauze trigliceride crescute
Nivelul trigliceridelor poate creste din mai multe motive. Unele persoane au modificari genetice care predispun la hipertrigliceridemie, in timp ce altele dezvolta hipertrigliceridemie din cauza unei diete bogate in calorii sau a prezentei anumitor boli.
Printre afectiunile care provoaca cel mai frecvent hipertrigliceridemie se numara:
- Obezitatea
- Diabet zaharat
- Hipotiroidism
- Insuficienta renala cronica
- Sindromul nefrotic
- Dieta hipercalorica
- Consumul excesiv de alcool
- Sarcina
Utilizarea regulata a unor medicamente poate provoca, de asemenea, o crestere a trigliceridelor:
- Tamoxifen
- Corticosteroizi
- Beta-blocante (de exemplu: propranolol, atenolol, carvedilol, bisoprolol, metoprolol)
- Diuretice
- Contraceptivele hormonale
- Ciclosporina
- Antiretrovirale, in special impotriva HIV
- Izotretinoina (Roacutan).
Cresterea trigliceridelor poate fi sau nu insotita de modificari ale colesterolului. Cele mai frecvente doua situatii sunt trigliceridele mari si LDL (colesterolul rau) sau trigliceridele mari si HDL scazut (colesterolul bun). Cresterea izolata a trigliceridelor, fara modificari ale colesterolului, nu este foarte frecventa.
Exista unele forme de hipertrigliceridemie familiala, modificari genetice care determina pacientul sa produca trigliceride in exces, indiferent de alimentatia sa. In aceste cazuri, pacientul poate avea niveluri severe de trigliceride, uneori mai mari de 1000 mg/dL.
Cura de slabire
O dieta bogata in grasimi saturate si carbohidrati este un factor de risc major pentru hipertrigliceridemie.
Persoanele cu hipertrigliceridemie ar trebui sa evite consumul regulat de:
- Bauturi racoritoare sau orice alta bautura bogata in zahar.
- Bauturi alcoolice.
- Dulciuri.
- Ciocolata.
- Paine.
- Cookie-uri.
- Paste.
- Pizza.
- Cartofi.
- Inghetate.
- Iaurt inghetat.
- Tarte.
- Prajituri.
- Tot laptele.
- Cartofi prajiti.
- Branzeturi grase
Cand cumparati alimente, incercati sa cititi informatiile nutritionale de pe spatele fiecarui produs si evitati-le pe cele bogate in urmatoarele zaharuri:
- Zaharoza.
- Glucoza.
- Fructoza.
- Sirop de porumb.
- Maltoza.
- Melasa.
Lista alimentelor mentionate mai sus este departe de a fi completa.
Orice aliment bogat in carbohidrati sau grasimi saturate poate provoca o crestere a trigliceridelor. Mai tarziu, in tratamentul hipertrigliceridemiei partea, vom oferi cateva sfaturi cu privire la dieta pentru reducerea trigliceridelor.
Simptome trigliceride crescute
Hipertrigliceridemia de obicei nu provoaca simptome. Este imposibil sa stii daca trigliceridele tale sunt mari sau scazute fara a face analize de sange.
Cu toate acestea, pacientii cu forme familiale de hipertrigliceridemie, de obicei cu valori cronice ale trigliceridelor peste 800 mg/dL, pot prezenta xantoame.
Xantoamele sunt depozite subcutanate de colesterol sub forma de noduli sau placi galbui. Aceste leziuni apar frecvent pe palme, in jurul ochilor, pe picioare sau pe articulatii.
Riscuri de trigliceride ridicate
Pancreatita
Principala complicatie asociata cu nivelurile crescute de trigliceride este pancreatita acuta . Cu toate acestea, pancreatita apare doar la niveluri foarte ridicate de hipertrigliceridemie. Cel mai mare risc apare de la 500 mg/dL, dar devine cu adevarat periculos peste 1000 mg/dL.
Pancreatita acuta este o afectiune inflamatorie a pancreasului care poate provoca dureri abdominale severe, greata, varsaturi si, in cazuri severe, complicatii care pun viata in pericol.
Daca vrei mai multe informatii despre pancreatita poti da click aici https://www.sanatatenonstop.ro/pancreatita-cauze-si-tratament/
Steatoza hepatica
Steatoza hepatica, cunoscuta si sub numele de ficat gras, este o afectiune caracterizata prin acumularea excesiva de grasime in celulele hepatice, care poate duce la inflamatie si leziuni hepatice.
Nivelurile crescute ale trigliceridelor pot duce la o depunere crescuta de grasime in ficat, care, la randul sau, poate exacerba inflamatia si afectarea ficatului.
Atat hipertrigliceridemia, cat si ficatul gras au in comun factori de risc, cum ar fi obezitatea si rezistenta la insulina. In unele cazuri, abordarea acestor factori de risc de baza poate ajuta la imbunatatirea ambelor conditii.
Evenimente cardiovasculare
Aceasta este cea mai controversata relatie. Nu exista nicio indoiala ca pacientii cu hipertrigliceridemie prezinta un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, in special boli coronariene si accident vascular cerebral.
Intrebarea, totusi, este daca nivelurile ridicate de trigliceride contribuie direct la bolile cardiovasculare sau sunt pur si simplu indicative ale unui risc crescut, deoarece diversi factori de risc cardiovascular determina niveluri crescute de trigliceride din sange, cum ar fi diabetul, obezitatea, consumul de alcool si insuficienta renala cronica.
Toate cele mai recente studii care au incercat sa arate ca tratamentul hipertrigliceridemiei reduce riscul cardiovascular au esuat. Spre deosebire de ceea ce se intampla cu tratamentul colesterolului LDL, diabetului si obezitatii, care demonstreaza intotdeauna o reducere a mortalitatii, simpla reducere a valorilor trigliceridelor din sange nu produce o reducere a mortalitatii cardiovasculare.
Astfel, se pare ca nivelurile de hipertrigliceridemie peste 150 mg/dL par a fi un marker al riscului cardiovascular, dar simpla utilizare a medicamentelor care scad trigliceridele nu pare sa ofere nicio reducere a riscului cardiovascular.
Tratament
Controlul hipertrigliceridemiei ar trebui sa includa intotdeauna modalitati de tratament cunoscute a fi benefice pentru pacientii cu risc cardiovascular ridicat, cum ar fi o dieta echilibrata, exercitii fizice, pierderea in greutate, controlul diabetului zaharat si controlul colesterolului LDL si HDL.
Nu este suficient sa reducem doar valorile trigliceridelor, este necesara abordarea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Dieta pentru reducerea trigliceridelor
In ceea ce priveste alimentatia, asa cum am mentionat mai devreme in acest text, pacientii cu hipertrigliceridemie ar trebui sa evite alimentele bogate in carbohidrati si grasimi.
Dati preferinta alimentelor bogate in fibre, peste si alimentelor bogate in grasimi nesaturate si sarace in grasimi saturate. Alegeti paine, biscuiti si cereale care contin ca prim ingredient ovaz, cereale integrale, orz, porumb, orez sau grau. Opteaza pentru orez brun si paste integrale pe baza de grau. In bauturi, evitati alcoolul si preferati bauturile racoritoare dietetice. Laptele trebuie degresat.
Cand ne gandim la scaderea colesterolului LDL, cel mai important lucru este sa evitam alimentele grase. Cand ne gandim la scaderea trigliceridelor, limitarea aportului de carbohidrati si calorii este cea mai eficienta.
Medicamente pentru scaderea trigliceridelor
Fibratii (gemfibrozil sau fenofibrat) sunt cele mai specifice medicamente pentru reducerea nivelului de trigliceride, putand realiza reduceri de pana la 70% in unele cazuri. Cu toate acestea, aceste medicamente nu actioneaza asupra valorilor colesterolului. Daca pacientul are un nivel crescut de LDL, va fi necesara si o statina.
Daca este necesara combinarea unei statine cu un fibrat, fenofibratul ar trebui sa fie medicamentul de electie, deoarece are un risc mai mic de leziuni musculare.
Pana de curand, medicamentele erau indicate pentru pacientii cu trigliceride peste 200 mg/dL, in primul rand daca colesterolul LDL era, de asemenea, crescut. Era obisnuit sa vezi pacienti pe o statina pentru a scadea colesterolul si un fibrat pentru a controla trigliceridele.
Avand in vedere ca cele mai recente studii nu reusesc sa demonstreze beneficiile cardiovasculare ale tratamentului cu fibrati, tendinta actuala este de a acorda preferinta doar statinelor, deoarece acestea au si un efect de scadere a trigliceridelor (desi mai putin decat fibratii).
Statinele cu potenta ridicata, cum ar fi rosuvastatina si atorvastatina, pot reduce nivelul trigliceridelor cu pana la 40%, in timp ce scad nivelul LDL si s-a demonstrat ca reduc riscul cardiovascular. Nu exista dovezi ca asocierea unui fibrat pentru a reduce in continuare trigliceridele ofera vreun avantaj din punctul de vedere al reducerii riscului cardiovascular.
Tendinta actuala este de a rezerva fibrati doar pentru acei pacienti cu hipertrigliceridemie severa, cu risc crescut de pancreatita.
Este important de retinut ca utilizarea medicamentelor pentru controlul hipertrigliceridemiei nu exclude in niciun fel nevoia ca pacientul sa isi schimbe stilul de viata. Daca nu exista control in dieta, pierderea in greutate, controlul diabetului zaharat si cresterea activitatii fizice, beneficiul tratamentului medicamentos va fi mai mic decat s-a dorit.
Suplimentele bogate in ulei de peste (omega-3) sunt, de asemenea, eficiente in reducerea hipertrigliceridemiei. Pentru a fi eficiente, dozele trebuie sa fie mari, peste 3 grame pe zi de acid eicosapentaenoic/acid docosahexaenoic (EPA/DHA), ceea ce inseamna minim 4 capsule pe zi. Unii pacienti nu tolereaza doze foarte mari de ulei de peste, prezentand diaree si crampe abdominale.
Pentru ce se folosesc trigliceridele?
Trigliceridele servesc in primul rand ca sursa de stocare si aprovizionare cu energie pentru organism. Sunt un tip de lipide gasite in sange si stocate in tesutul adipos. Atunci cand organismul are nevoie de energie suplimentara, cum ar fi intre mese sau in timpul activitatilor fizice, foloseste trigliceridele stocate si le transforma in energie utilizabila. In plus, trigliceridele joaca un rol important in transportul si absorbtia vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D, E si K), care necesita grasimi pentru a fi absorbite corect de catre organism.
Care este nivelul normal al trigliceridelor din sange?
Desi exista clasificari diferite in ceea ce priveste valorile trigliceridelor din sange, toti sunt de acord ca nivelurile normale sunt cele sub 150 mg/dL (1,7 mmol/L).
Care sunt riscurile trigliceridelor mari?
Pacientii cu niveluri de trigliceride din sange peste 200 mg/dL prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi atac de cord si accident vascular cerebral. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca cauza acestor boli sunt trigliceridele. Ele par a fi mai mult un marker de risc cardiovascular decat o cauza directa.
La pacientii cu trigliceride peste 500 mg/dL, exista un risc crescut de pancreatita acuta.
Care este diferenta dintre trigliceride si colesterol?
Trigliceridele si colesterolul sunt ambele lipide, dar au functii diferite in organism. Trigliceridele sunt principala forma de stocare a energiei, in timp ce colesterolul este esential pentru formarea membranelor noastre celulare, pentru sinteza hormonilor (cum ar fi testosteronul, estrogenul si cortizolul), pentru producerea bilei, pentru digestia alimentelor grase, pt. formarea mielinei (o teaca care acopera nervii), pentru metabolizarea unor vitamine etc.
Ele sunt, de asemenea, transportate in sange in mod diferit: trigliceridele sunt transportate in primul rand ca lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL), in timp ce colesterolul este transportat ca lipoproteine cu densitate joasa (LDL) si lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Ce cauzeaza cresterea trigliceridelor?
Nivelurile crescute ale trigliceridelor pot fi cauzate de mai multi factori, inclusiv obezitatea, dieta cu exces de grasimi sau carbohidrati, consumul excesiv de alcool, diabetul necontrolat, hipotiroidismul, bolile de rinichi si predispozitia genetica. In plus, anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii, diureticele tiazidice, beta-blocantele si estrogenii, pot creste, de asemenea, nivelul trigliceridelor.
Ce alimente sunt daunatoare pentru trigliceride?
In general, carbohidratii si grasimile, dar orice dieta hipercalorica poate duce la cresterea trigliceridelor. Cateva exemple:
• Zaharuri rafinate: alimente bogate in zaharuri rafinate, cum ar fi bomboane, prajituri, bauturi racoritoare si alte alimente procesate.
• Carbohidrati simpli: consumati cantitati mari de carbohidrati simpli, precum painea, orezul si pastele rafinate.
• Grasimi trans: grasimile trans se gasesc in principal in alimentele procesate, cum ar fi prajiturile, prajiturile si margarina. Acestea cresc nivelul de trigliceride si colesterolul rau (LDL), in timp ce scad colesterolul bun.
• Alcool: Bauturile alcoolice pot creste nivelul de trigliceride, in special la persoanele predispuse la niveluri ridicate de trigliceride.
• Grasimi saturate: Alimentele bogate in grasimi saturate, cum ar fi carnea grasa, produsele lactate bogate in grasimi si uleiul de cocos, pot creste nivelul de trigliceride.
• Alimente prajite si procesate: cartofii prajiti si fast-food-ul sunt bogate in grasimi nesanatoase care pot creste nivelul de trigliceride.
Poate stresul sa provoace o crestere a trigliceridelor?
Nu exista dovezi ca doar stresul cauzeaza o crestere a trigliceridelor. Totusi, stresul poate provoca schimbari in stilul de viata al pacientului, determinandu-i sa bea mai mult, sa manance mai intens si mai putin sanatos, sa faca mai putine miscare etc.
Cafeaua creste trigliceridele?
Nu exista dovezi ca cafeaua fara adaos de zaharuri sau smantana are o influenta directa asupra nivelului de trigliceride.
Despre beneficiile cfelei pentru sanatate poti citi aici Beneficii pentru sanatate si riscuri ale consumului de cafea
Cat timp dureaza o persoana pentru a reduce trigliceridele?
Cu medicamente, este nevoie de cel putin 30 de zile pentru a observa orice reducere. In general, sunt necesare 90 de zile pentru a obtine o reducere relevanta. Pe de alta parte, daca tratamentul este doar cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi dieta si exercitiile fizice, este nevoie de cel putin 3 pana la 6 luni pentru a obtine o reducere semnificativa.
Bea mai multa apa ajuta la scaderea trigliceridelor?
Nu direct. Dar daca inlocuiti apa cu bauturile racoritoare cu zahar, veti observa o scadere a nivelului de trigliceride.
Referinte
- Hipertrigliceridemie – UpToDate.
- Hipertrigliceridemia: etiologia sa, efectele si tratamentul – Jurnalul Asociatiei Medicale din Canada.
- Hipertrigliceridemie – Medscape.
- Hipertrigliceridemie – Consiliul American de Medicina de Familie.
- Societatea Endocrine elibereaza orientari privind diagnosticul si gestionarea hipertrigliceridemiei – medic de familie american.
- Hipertrigliceridemie – Nutrienti.
- Evaluarea si tratamentul hipertrigliceridemiei: un ghid de practica clinica a Societatii Endocrine – Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism.
- Scaderea trigliceridelor cu pemafibrat pentru a reduce riscul cardiovascular – New England Journal of Medicine.