Statinele sunt un grup de medicamente utilizate pentru a reduce nivelul colesterolului in sange. Ele sunt una dintre cele mai frecvent prescrise medicamente astazi. Potrivit jurnalului, JAMA Cardiology, consumul de statina in randul adultilor din SUA cu varsta de 40 de ani si mai mari a crescut cu 79,8% de la 21,8 milioane de persoane in 2002-2003 la 39,2 milioane de persoane in 2012-2013 (221 milioane de retete). Cu toate acestea, statinele pot avea reactii adverse grave, inclusiv leziuni hepatice, cresterea zaharului din sange sau diabetul de tip 2 si chiar pierderea memoriei.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este un tip de grasime care circula in sangele tau. Corpul tau are nevoie de colesterol pentru o sanatate buna, insa prea mult colesterol iti poate deteriora arterele si iti poate creste riscul de boli de inima.
Exista doua tipuri de colesterol:
- HDL – tipul bun
- LDL – tipul „rau”
Avand prea mult colesterol „rau” (LDL) poate provoca acumularea in peretii arterelor, formand placi. Placile iti pot bloca arterele, ingreunand circulatia sangelui. Aceasta poate duce la tensiune arteriala ridicata. Consecintele hipertensiunii arteriale sunt boli cardiovasculare si un real pericol de atac de cord.
Se spune ca aproximativ 25% din colesterolul din corpul nostru provine din dieta noastra, iar 75% este produs in interiorul corpului nostru de catre ficat. Prin urmare, vor exista intotdeauna oameni care mentin o dieta sanatoasa, dar care au totusi un nivel ridicat de colesterol. Dar nu subestimati cei 25% care provin din dieta dvs. Inca joaca un rol important.
10 modalități simple și eficiente de reducere a colesterolului în mod natural
Care sunt efectele secundare ale statinelor?
Conform Mayo Clinic, unele dintre reactiile adverse ale statinelor includ:
- Durere musculara si leziuni
- Afectarea ficatului
- Cresterea zaharului din sange sau diabetul de tip 2
- Efecte secundare neurologice, cum ar fi pierderea memoriei sau confuzia
Ce alternative sunt pentru statine?
Pentru a imbunatati nivelul de colesterol din sange si pentru a scadea colesterolul in mod natural, exista anumite obiceiuri simple, dar vitale, care ar trebui respectate. Iata sfaturi care sa va ajute sa va aduceti colesterolul la un nivel adecvat:
Cititi eticheta „cu continut scazut de grasime”
Chiar si alimentele care pretind ca sunt sarace in grasimi pot contribui semnificativ la nivelul de colesterol. De multe ori, formularea de pe etichete se refera la suma pentru o portie sau 100 de grame sau pentru un pachet. Dar daca, de exemplu, trebuie sa consumi 300 de grame din acest aliment pentru a te simti multumit, trebuie sa reexaminezi sensul de „continut scazut de grasime”. Atfel, nu lasa sloganurile sa te pacaleasca – verifica valorile nutritive in numar.
Consumati fibre multe
Studiile au descoperit ca un consum crescut de fibre solubile, precum cel gasit in fructe si legume, cu 5 pana la 10 grame pe zi, poate duce la scaderea cu 5% a nivelului de colesterol din sange. 5 – 10 grame este doar un fruct sau o leguma pe zi – nu este un efort mare cu, dar cu un beneficiu mare.
Mancati oua cu moderatie
Consumul zilnic recomandat de colesterol este de 300 mg pentru persoanele sanatoase. Un singur ou contine aproximativ 213 mg cholesterol.
Aceasta inseamna ca puteti manca oua, deoarece au multe beneficii pentru sanatate, dar trebuie sa va planificati restul meselor in consecinta. De exemplu, in zilele in care mancati oua, reduceti consumul de colesterol din alte surse.
Incepeti dimineata asa cum trebuie
In locul cerealelor obisnuite, preferati sa incepi ziua cu fulgi de ovaz sau tarate. Toata lumea stie ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asa ca trebuie sa ii oferiti locul potrivit.
O cana de ovaz sau tarate are aproximativ 2 grame de fibre solubile si 4 grame de fibre in total. Adaugati bucati de fructe pentru un gust dulce si micul dejun anti-colesterol este gata. Cu o cantitate placuta de fibre solubile, nivelul colesterolului va ramane scazut.
Incercati sa reduceti cantitatea de grasimi saturate pe care le consumati
Exista o controversa cu privire la rolul grasimilor saturate asupra nivelului de colesterol. Unitatea medicala vorbeste despre daunele mari ale grasimilor saturate care creste nivelul de colesterol din sangele tau. Asociatia American Heart recomanda limitarea cantitatii de grasimi saturate pe care le consumi la mai putin de 7% din caloriile tale zilnice totale.
Asta inseamna, de exemplu, ca daca ai nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi, atunci 140 dintre ele trebuie sa provina din grasimi saturate. Adica aproximativ 16 grame de grasimi saturate pe zi.
Alimentele obisnuite care contin grasimi saturate provin in principal din surse de animale, de exemplu: unt, carne de vita grasa, miel sau porc, pasari cu piele, untura si crema. De asemenea, produsele de patiserie si multe alimente coapte si prajite pot contine niveluri ridicate de grasimi saturate. Unele alimente vegetale, cum ar fi uleiul de palmier si uleiul de nuca de cocos contin si grasimi saturate, dar nu contin colesterol.
Cu toate acestea, cercetarile mai noi sustin ca este adevarat ca grasimile saturate cresc usor colesterolul rau (LDL), dar numai particulele mari care nu sunt asociate cu afectiuni cardiovasculare. In orice caz, mancati grasimi saturate cu moderatie.
Cunoasteti sursele de grasimi trans
Grasimile trans exista in mod natural in carne si produse lactate si pot fi create printr-un proces chimic care transforma grasimile normale in grasimi trans. Grasimea trans este considerata una dintre cele mai grave grasimi industriale in general si unul dintre principalii vinovati ai colesterolului ridicat.
Asigurati-va ca cunoasteti alimentele pe care le consumati si continutul lor de grasimi trans. Incercati sa il eliminati din meniul dvs. sau sa minimizati consumul. Alimentele care contin grasimi trans sunt diverse produse de patiserie care contin margarina, dar puteti verifica cantitatea de grasimi trans pe toate produsele alimentare, deoarece producatorii se angajeaza prin lege sa raporteze cantitatile de grasime.
Mancati peste
Carnea este o parte esentiala a dietei multor oameni, dar nu ar trebui sa fie exclusiva. Carnea de vita este bogata in grasimi care cresc colesterolul, in timp ce pestele, precum somonul si tonul, de exemplu, sunt bogate in omega -3 care ajuta de fapt la scaderea colesterolului.
Prin urmare, este recomandat sa adaugati peste in meniul saptamanal de doua ori de trei ori, in detrimentul carnii. De asemenea, va va diversifica nutritia si va va ajuta sa combateti colesterolul.
Consumati grasimile potrivite
Dupa cum stim, nu toate grasimile cresc colesterolul si exista grasimi care ajuta la prevenirea deteriorarii acestuia si la cresterea colesterolului bun (HDL). Alimentele precum uleiul de masline, avocado, peste, seminte de in si nuci contin grasimi esentiale pentru sanatatea noastra, cum ar fi omega-3. Acest acid gras actioneaza, printre altele, pentru a scadea cantitatea de trigliceride din sange si reduce colesterolul.
Mancati aceste alimente in detrimentul alimentelor bogate in grasimi care contribuie la colesterolul rau (LDL) si astfel veti obtine un dublu avantaj.
Uleiuri tropicale
Uleiul de palmier si uleiul de cocos au primit o reputatie buna in ultimii ani, deoarece sunt uleiuri vegetale si au numeroase beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, s-a constatat ca uleiul de palmier, de exemplu, are 80% grasimi saturate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, precum si organizatiile de sanatate din tari precum SUA, Canada si Marea Britanie, au inceput sa recomande reducerea semnificativa a consumului de ulei de nuca de cocos din cauza nivelului ridicat de grasimi saturate din acesta. Asa ca, desi uleiul de nuca de cocos are intr-adevar multe beneficii pentru sanatate, trebuie totusi sa il consumi cu moderatie, iar asta inseamna pana la 3 linguri pe zi.
Alimente recomandate
Sfaturile de mai sus ofera cateva exemple de alimente pe care poate doriti sa le evitati sau sa le reduceti consumul, dar aici veti gasi unele alimente care pot contribui la niveluri bune de colesterol (HDL) si scaderea colesterolului rau (LDL):
- Migdale – migdalele contin compusi care impiedica oxidarea moleculelor LDL, prevenind astfel deteriorarea peretelui vaselor de sange.
- Avocado – acest fruct gustos este bogat in grasimi monoinsaturate si, de asemenea, se gaseste ca creste colesterolul bun si scade colesterolul rau, in special la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol.
- Orzul – un studiu al Departamentului Agriculturii din SUA a descoperit ca adaugarea orzului in dieta poate scadea cu pana la doua ori nivelul LDL.
- Fasolea si lintea – un alt studiu american a descoperit ca adaugarea de linte si fasole intr-o dieta cu continut scazut de grasimi a sporit de doua ori eficacitatea acesteia.
- Afinele – afinele contin un antioxidant foarte puternic care poate preveni deteriorarea cauzata de colesterolul rau.
- Fulgi de ovaz – o cercetare efectuata la Universitatea din Toronto, in Canada, a constatat ca femeile care au adaugat faina de ovaz la o dieta sanatoasa pentru inima, au crescut cu 11% nivelul de colesterol bun din organism.
Alcoolul (cu moderatie) – Potrivit site-ului WebMD, cateva studii au descoperit ca persoanele care beau alcool cu moderatie au rate mai mici de boli de inima si ar putea trai chiar mai mult decat cei care nu consuma alcool. In special, vinul rosu poate oferi cel mai mare beneficiu pentru reducerea riscului de boli de inima, deoarece contine niveluri mai mari de substante chimice naturale din plante, cum ar fi resveratrolul, care au proprietati antioxidante si ar putea proteja peretii arterei.
Multi cred ca principalul beneficiu cardiovascular al alcoolului este derivat prin capacitatea sa de a creste nivelul de colesterol HDL. Dovezile cercetarii indica etanolul sau componenta alcoolica a berii, a vinului sau a bauturilor spirtoase ca substanta care poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun.
WebMD recomanda sa alegeti orice bautura alcoolica va place, beati-o cu moderatie si incercati sa o gustati cu mese. Va rugam sa retineti – este important sa subliniati aici problema dozarii si, daca aveti indoieli, consultati un medic nutritionist / medic.
Aceste sfaturi sunt concepute pentru a ne adapta la alte cateva obiceiuri pentru imbunatatirea sanatatii noastre si, dupa cum vedeti, nu necesita un efort special. De asemenea, este recomandat sa incepeti sa efectuati teste de colesterol de rutina si sa faceti urmariri incepand cu varsta de 30 de ani. In cazul unei probleme medicale, asigurati-va ca consultati medicul si respectati-va indrumarile.
Cum sa scazi colesterolul cu fitosteroli
Multi oameni se intreaba daca exista o metoda perfecta pentru a scadea nivelul colesterolului in sange. Aparent raspunsul corect va fi o combinatie de mai multe lucruri impreuna: nutritie, stil de viata sanatos, medicamente (daca este necesar) si suplimente nutritive care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, de exemplu, cele care contin fitosteroli care sunt ingrediente naturale derivate din plante.
Multe persoane care au niveluri ridicate de colesterol iau statine care sunt medicamente prescrise adesea de medici pentru a ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange. In timp ce sunt eficiente, pot provoca reactii adverse, cum ar fi dureri musculare, dureri abdominale, greata si / sau varsaturi, ameteli, dificultati de somn, diaree sau constipatie si multe altele.
Ce sunt fitosterolii?
Fitosterolii sunt similari in structura lor chimica cu colesterolul, dar nu sunt produsi de celulele corpului uman, iar singura lor sursa este hrana pe care o consumam. Le puteti gasi in cantitati foarte mici in fructe si legume, nuci si migdale si in cantitati mai mari in mai multe tipuri de boabe (grau, secara) si uleiuri (cum ar fi uleiul de susan).
Cum functioneaza fitosterolii?
Fitosterolele inhiba absorbtia colesterolului din intestin si reduc astfel nivelul de colesterol rau (LDL). Un studiu examinat eficienta fitosterolilor au aratat ca, ca supliment alimentar, pot scadea LDL cu pana la 15%.
In plus, administrarea de fitosteroli cu statine (medicamente utilizate pentru scaderea nivelului de colesterol) a provocat o reducere suplimentara cu 10% a nivelului LDL, comparativ cu tratamentul cu statine.
Pentru cine este potrivit sa le ia?
Fitosterolii se potrivesc persoanelor cu niveluri limitate de LDL, care inca nu primesc medicamente pentru a trata nivelul colesterolului lor si sunt interesati sa trateze LDL in mod natural.
De asemenea, sunt potrivite pentru persoanele care primesc medicamente pentru scaderea colesterolului, dar nu reusesc sa atinga nivelurile de colesterol dezirabile, in ciuda tratamentului cu medicamente. Fitosterolele sunt considerate sigure de utilizat, chiar si pentru diabetici. In orice caz, trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a le lua.
Care este doza zilnica recomandata?
Studiile arata ca dieta tipica occidentala contine aproximativ 150 mg pana la 350 mg fitosteroli pe zi. Conform organizatiilor mondiale de sanatate, doza recomandata este de aproximativ 2 grame pe zi.
Suplimente de fitosteroli
In industria suplimentelor exista cateva suplimente care contin fitosteroli. Unele contin doar fitosteroli, in timp ce restul contin alti compusi, cum ar fi omega-3.
Problema este ca exista o dezbatere cu privire la eficacitatea suplimentelor de fitosteroli. Unii cercetatori considera ca fitosterolii gasiti in unele suplimente pot sa nu fie eficienti in scaderea colesterolului, daca nu sunt pregatiti in mod corespunzator de catre producator, in timp ce fitosterolii gasiti in alimente sunt biologic activi si ar fi mai avantajosi in scaderea colesterolului. Mai multe studii ar fi necesare pentru a sustine aceasta afirmatie.
In orice caz, suplimentele de fitosteroli sunt considerate sigure pentru utilizare cu cateva efecte secundare. In cazul in care sunt utilizate pentru o lunga perioada de timp, poate provoca o scadere a absorbtiei de vitamine solubile in grasimi, cum ar fi vitamina A, D, E si K. Este posibil sa preveniti reducerea acestor vitamine, luand un multi-vitamina aproape de a lua fitosteroli sau puteti consuma o dieta bogata in aceste vitamine, cum ar fi legumele de portocale, avocado, seminte si nuci.
In plus, exista o boala rara numita sitosterolemie si aceasta boala se caracterizeaza prin absorbtia crescuta a fitosterolilor din intestin in fluxul sanguin. In acest caz, trebuie sa evitati administrarea de fitosteroli.
Daca doriti sa includeti fitosteroli in dieta dvs., consumati alimente sanatoase, inclusiv nuci, seminte de in, grau integral, legume si fructe.