Oamenii au folosit merisoare (si produse derivate din acestea, cum ar fi sucul de merisoare, extractul sau suplimentele) pentru tratamentul si prevenirea multor tulburari, inclusiv infectiile tractului urinar. Dar cum va afecteaza ele nivelul zaharului din sange? Merisoarele scad nivelul de zahar din sange si previn diabetul?
Iata un articol detaliat, bazat pe dovezi, pe acest subiect.
Ce sunt merisoarele?
Merisoarele (fructe ale plantei numite Vaccinium macrocarpon) sunt fructe din familia fructelor de padure, alaturi de afine (numite si lingonberries).
Merisoarele proaspete (naturale) contin in mare parte apa (90%), carbohidrati si fibre solubile si insolubile ( 1 , 2 ).
Carbohidratii tipici gasiti in merisoare includ carbohidratii simpli, cum ar fi fructoza, glucoza si zaharoza ( 3 ).
De asemenea, sunt bogate in vitamine si compusi vegetali, ceea ce le face foarte benefice pentru sanatatea dumneavoastra.
Merisoarele sunt deosebit de bogate in vitaminele C, E si K1 (filochinona).
In timp ce vitaminele C si E sunt antioxidanti puternici, care ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si sa previna unele boli grave, inclusiv cancerul, vitamina K1 este necesara pentru coagularea sangelui.
Merisoarele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de mangan si cupru.
Merisoarele sunt pline de vitamine si minerale esentiale
Manganul este un mineral, care imbunatateste metabolismul si promoveaza cresterea celulara. De asemenea, este o molecula esentiala pentru sistemul antioxidant al organismului.
Cuprul este necesar pentru o inima sanatoasa ( 4 ).
Compusii vegetali gasiti in merisoare includ urmatoarele molecule (in mare parte flavonoli si polifenoli):
- Proantocianidine de tip A (un alt nume: taninuri condensate): acesti polifenoli fac din merisoare un remediu eficient pentru infectiile tractului urinar ( 5 , 6 )
- Peonidina : acest antioxidant da merisoarelor culoarea rosie (este o antocianica) si poate ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer ( 7 )
- Quercetina : merisoarele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de quercetina, un antioxidant polifenolic, care ajuta la prevenirea inflamatiei (prin inhibarea ciclooxigenazelor) si a cresterii celulelor canceroase ( 8 , 9 ).
- Acid ursolic : coaja de merisoare este o sursa bogata din acest acid, care are proprietati antiinflamatorii puternice. La fel ca peonidina, aceasta molecula poate fi benefica in tratamentul si prevenirea unor tipuri de cancer ( 10 , 11 ).
- Miricetina : acest compus vegetal este un antioxidant polifenolic puternic, care are unele efecte antiinflamatorii si anticancerigene puternice ( 12 ).
Majoritatea acestor compusi vegetali se gasesc in coaja de merisor, ceea ce inseamna ca cea mai buna sursa a acestora sunt merisoarele naturale (proaspete). Sucul de merisoare sau extractele de merisoare sunt procesate si sunt mult mai scazute in aceste molecule benefice.
Ce este diabetul?
Diabetul este o boala caracterizata fie prin lipsa de insulina, fie prin raspunsul insuficient al celulelor la insulina (asa-numita rezistenta la insulina).
Insulina este un hormon responsabil de absorbtia glucozei din intestin in celule, care o folosesc ca „combustibil” sau sursa de energie.
Daca celulele pancreatice nu produc o cantitate suficienta de insulina, nu putem digera toti carbohidratii din alimente suficient de repede, iar excesul de glucoza intra in sange, provocand hiperglicemie (nivel excesiv de zahar din sange) si diabet de tip 1.
Diabetul de tip 1 apare de obicei atunci cand o reactie autoimuna distruge celulele pancreatice producatoare de insulina. Tratamentul acestei boli consta in administrarea regulata de insulina. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 pot sa nu fie supraponderale sau obezi.
Istoricul familial (genetica), bolile pancreatice si unele afectiuni inflamatorii contribuie, de asemenea, la dezvoltarea diabetului de tip 1.
Daca pancreasul produce suficienta insulina, dar celulele corpului nu raspund la aceasta (rezistenta la insulina), se dezvolta diabetul de tip 2.
Aceasta boala apare mai ales la adulti, dar o puteti dezvolta la orice varsta.
Diabetul de tip 2 este o boala raspandita. Din 1980 pana in zilele noastre, numarul persoanelor care au diabet de tip 2 a crescut de aproape trei ori ( 13 ).
Principalii factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt obezitatea, rezistenta la insulina, stilul de viata sedentar, sindromul ovarului polichistic (SOP), varsta inaintata (45+), originea etnica si diabetul gestational.
Daca sunteti afro-american, asiatic sau latino, aveti un risc mai mare de a face diabet de tip 2.
Acelasi lucru este valabil si pentru diabetul gestational (diabetul in sarcina). Daca ati dezvoltat diabet gestational, aveti sanse mai mari de a face diabet de tip 2 mai tarziu in viata.
Diabetul de tip 2 se dezvolta treptat. La inceput, celulele tale devin rezistente la insulina, iar reglarea glicemiei se deterioreaza incet.
Aceasta etapa se numeste prediabet sau toleranta afectata la glucoza.
De obicei, este posibil sa se inverseze prediabetul si sa se restabileasca toleranta normala la glucoza. Trebuie sa va schimbati stilul de viata, iar medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamentele, numite agenti hipoglicemianti orali sau agenti antihiperglicemici orali.
Cand diabetul de tip 2 se dezvolta complet, trebuie sa luati insulina si alte medicamente pentru a va scadea nivelul zaharului din sange si al colesterolului LDL.
Principalul motiv pentru care este necesar un tratament adecvat al diabetului este prevenirea aparitiei complicatiilor diabetului, cum ar fi bolile cardiovasculare, ochi (retinopatie), rinichi (nefropatie), nervi (neuropatie) si DKA (cetoacidoza diabetica).
Cum afecteaza merisoarele glicemia si diabetul?
Merisoarele scad nivelul de zahar din sange?
Medicii au studiat pe larg efectele sucului de merisoare asupra nivelului de zahar din sange (glucoza seric).
Pacientii diabetici prezinta un risc crescut de afectiuni cardiovasculare si dislipidemie (scaderea nivelului lipidelor din sange, care creste sansa de a dezvolta ateroscleroza si infarct miocardic).
Intr-un studiu pe 58 de pacienti cu diabet de tip 2, participantii au fost impartiti in doua grupuri ( 14 ).
Un grup de pacienti a baut 1 cana de suc de merisoare pe zi timp de 12 saptamani. Celalalt grup a baut placebo.
Grupul de pacienti, care a primit suc de merisoare, a avut o glicemie semnificativ mai scazuta si o activitate apoA-1 seric semnificativ mai mare decat grupul placebo.
Apo A-1 este un marker al colesterolului HDL (bun). Cu cat este mai mare nivelul de colesterol HDL (si apoA-1), cu atat este mai mic riscul de boli cardiovasculare ( 15 ).
Un alt studiu sugereaza ca consumul de suc de merisoare scade concentratia de glucoza din sange la adulti, precum si alti markeri ai riscului cardiometabolic, cum ar fi tensiunea arteriala, CRP (proteina C-reactiva) si trigliceridele (16 ) .
Polifenolii (in principal proantocianidine) din merisoare imbunatatesc, de asemenea, sensibilitatea la insulina la pacientii fara diabet, supraponderali sau obezi.
Un studiu pe 116 persoane „sanatoase” cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani cu rezistenta la insulina si indice de masa corporala (IMC) ≥ 25 kg/m2 a aratat ca 300 mg de polifenoli de merisoare (luati ca suc sau extract de merisoare) pe zi timp de sase saptamani au ca rezultat o imbunatatirea semnificativa a nivelului de insulina din sange si a sensibilitatii la insulina ( 16a ).
Expertii au studiat si efectele pudrei de merisor asupra stresului oxidativ si asupra controlului nivelului de glucoza.
Intr-un studiu pe animale, soarecilor care au primit o dieta aterogena si LPS (lipopolizaharide), li s-a administrat pudra de merisoare in cantitati diferite.
Rezultatele arata ca pudra de merisor poate scadea stresul oxidativ prin imbunatatirea profilului lipidic (in principal printr-o crestere a nivelului de colesterol HDL), prin scaderea nivelului de zahar din sange (glucoza seric) si prin cresterea nivelului de insulina din sange, de asemenea ( 17 ) .
Un alt studiu mai recent sugereaza ca un tratament combinat cu metformina si vitamina C poate ameliora simptomele diabetului de tip 2 ( 17a ).
Aceasta terapie a crescut semnificativ nivelul de insulina din sange si, de asemenea, a scazut nivelul de citokine proinflamatorii.
Cu toate acestea, acesta a fost un studiu pe animale, asa ca este necesar sa se verifice daca combinatia de metformina si vitamina C functioneaza la om inainte de a face sugestii sau concluzii.
Multe studii pe oameni au studiat efectele sucului, extractelor si suplimentelor de merisoare asupra diversilor factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Merisoarele sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi antocianine, quercetina si proantocianidine, care pot reduce posibilitatea aparitiei bolilor cardiace atat la persoanele sanatoase, cat si la persoanele cu diabet de tip 2 (18 , 19 ) .
Studiile sugereaza ca sucul de merisor creste nivelul din sange de colesterol HDL (bun), scade colesterolul LDL (rau) la diabetici, protejeaza LDL-colesterolul de oxidare (acest lucru este important in prevenirea aterosclerozei si a infarctului miocardic), reduce tensiunea arteriala si scade. inflamatia vaselor de sange prin scaderea nivelului de homocisteina din sange ( 20 , 21 , 22 , 23 , 24 , 25 ).
Cu toate acestea, nu toate studiile au ajuns la aceleasi concluzii si, in general, dovezile eficientei merisorului pentru diabet si controlul glicemiei sunt considerate a fi slabe ( 26 ).
Acestea fiind spuse, se pare ca merisoarele (luate ca suc sau extract de merisoare) pot scadea nivelul zaharului din sange si pot reduce unii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi dislipidemia.
Ar trebui sa bei suc de merisoare pentru un control mai bun al zaharului din sange?
Studiile sugereaza ca merisoarele pot scadea zaharul din sange si pot influenta pozitiv factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. De exemplu, reduc tensiunea arteriala si imbunatatesc profilul lipidic, ajutand la prevenirea infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral si a altor boli.
Deci, cu exceptia cazului in care suferiti de pietre la rinichi sau alergie la merisoare, puteti bea suc de merisoare pentru a profita de proprietatile sale de scadere a zaharului din sange si de alte beneficii pentru sanatate.
Nu exista un volum zilnic recomandat de suc de merisoare pentru diabeticii de tip 2, dar majoritatea studiilor sugereaza ca doua pahare (aproximativ 240 ml fiecare) de suc de merisoare pe zi sunt suficiente pentru a culege toate beneficiile si pentru a evita efectele secundare ( 27 ) .
In orice caz, nu trebuie sa consumati niciodata mai mult de 1 litru de suc 100% de merisoare pe zi, deoarece acest lucru creste semnificativ riscul de pietre la rinichi.
Efecte adverse si preocupari
Ca fruct, merisoarele, arata frumos, dar, din pacate, au un gust acru, ceea ce face foarte dificil sa le mananci „crude”.
Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor consuma merisoare sub forma de suc si extracte de merisoare sau cumpara suplimente alimentare cu merisoare intr-o farmacie.
Ar trebui sa alegeti cu atentie, deoarece majoritatea antioxidantilor polifenoli care dau merisorului efectele lor terapeutice se gasesc in piele, care este indepartata inainte de producerea sucului.
Acesta este motivul pentru care sucul de merisor contine de obicei doar o fractiune de antioxidanti si alte molecule benefice in comparatie cu merisoarele proaspete.
Sucul de merisoare poate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi
Inainte de a cumpara orice produs cu merisor, asigurati-va ca cititi eticheta si cumparati numai produse ecologice dovedite care contin cel mai inalt nivel de antioxidanti si ingrediente active.
O alta problema cu merisoarele este faptul ca pot contribui la formarea pietrelor la rinichi (in special asa-numitele pietre la rinichi de oxalat). Citeste si Cele mai bune 10 obiceiuri pentru a va proteja rinichii de deteriorare
Merisoarele cresc concentratia de oxalati in urina si, in plus, contin vitamina C, care, partial, se schimba si in organism in oxalati si creste riscul aparitiei anumitor tipuri de pietre la rinichi ( 28 , 29 ).
Nu toate studiile sunt de acord, dar pentru a ramane in siguranta, ar trebui sa va consultati intotdeauna medicul cu privire la utilizarea pe termen lung a sucului de merisoare.
Alte masuri pentru scaderea zaharului din sange si imbunatatirea sensibilitatii la insulina?
Inainte de a incepe, este necesar sa spunem ca diabetul este o boala, care trebuie abordata de un medic.
Unele alimente si bauturi (inclusiv merisoare) va pot ajuta sa reduceti zaharul din sange si sa imbunatatiti sensibilitatea la insulina, dar intotdeauna ca un plus (si nu o inlocuire pentru) un tratament medical adecvat.
Daca aveti diabet sau daca aveti simptome precum transpiratie, oboseala, urinare frecventa, sete excesiva etc., adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Alimente care imbunatatesc sensibilitatea la insulina
Exista o cercetare extinsa in alimente pentru prevenirea sau imbunatatirea diabetului.
Un studiu pe copii obezi cu rezistenta la insulina a constatat ca o dieta cu indice glicemic scazut (GI) imbunatateste sensibilitatea la insulina prin cresterea nivelurilor de insulina din sange prin scaderea glicemiei a jeun ( 30 ).
Fructele de padure (inclusiv merisoare, afine, capsuni etc.) sunt unele dintre cele mai bune alimente care scad glicemia.
Asadar, asigurati-va ca adaugati o multime de ele in dieta dumneavoastra daca doriti sa reduceti rezistenta la insulina si sa obtineti un control mai bun al nivelului de zahar din sange.
O alta dieta, care poate ajuta la prevenirea diabetului, este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ( 31 ).
Aceasta dieta consta in alimente, care contin compusi activi, care scad tensiunea arteriala, imbunatatesc profilurile lipidice, sensibilitatea la insulina si controlul nivelului de glucoza din sange.
Alimentele de consumat sunt legumele, fructele, cerealele integrale, carnea de pasare, pestele si nucile.
Alimentele de evitat sunt dulciurile din carne rosie si bauturile care contin zahar.
In general, dieta DASH este bogata in fibre si minerale esentiale (potasiu, magneziu si calciu) si saraca in grasimi saturate daunatoare.
Exercitii fizice si antrenament fizic
Rezistenta la insulina si diabetul de tip 2 sunt adesea asociate cu obezitatea. Persoanele supraponderale au o multime de grasime viscerala care este activa din punct de vedere metabolic si exacerbeaza profilul lipidic, rezistenta la insulina si alti factori de risc pentru boli cardiovasculare si metabolice.
Exercitiile fizice si antrenamentul fizic imbunatatesc sensibilitatea la insulina si ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange atat la persoanele sanatoase, cat si la persoanele cu diabet de tip 2 ( 32 ).
Prin urmare, asigurati-va ca faceti suficient exercitii pentru a preveni diabetul de tip 2 si pentru a va imbunatati sensibilitatea la insulina.
Cuvant final
Merisoarele au o varietate de efecte terapeutice si sunt utilizate nu numai pentru infectii ale tractului urinar, ci si in prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau a infectiilor cu Helicobacter pylori.
Unele studii sugereaza ca sucul de merisoare reduce zaharul din sange si poate fi o bautura buna pentru a reduce riscul de diabet si pentru a reduce rezistenta la insulina, care este una dintre principalele cauze ale diabetului.
Unii experti recomanda sa beti doua pahare de suc de merisoare pe zi (aproximativ 480 ml) pentru a preveni diabetul.
Nu beti niciodata mai mult de 1 litru de suc de merisoare pe zi din cauza riscului de aparitie a pietrelor la rinichi.
Daca aveti sau aveti pietre la rinichi, nu beti suc de merisoare fara acordul prealabil al medicului dumneavoastra.