Ghimbirul este un condiment cu potentiale proprietati antiinflamatorii. Beneficiile de top pentru sanatate ale ghimbirului pot include capacitatea sa de a ajuta la ameliorarea greata si durere, ameliorarea afectiunilor respiratorii si a reduce flatulenta. Ghimbirul ajuta, de asemenea, la cresterea sanatatii oaselor, la intarirea sistemului imunitar si la cresterea apetitului. Aceasta radacina condimentata este buna si pentru atenuarea obezitatii si pentru ameliorarea durerilor legate de tulburarile menstruale.
Ce este ghimbirul
Ghimbirul, cunoscut si sub numele de Zingiber officinale , este o planta cu flori, a carei radacina sau rizom este folosit ca condiment. Poate fi consumat sub mai multe forme, proaspat, uscat, pudra, si sub forma de ulei si suc. Ghimbirul este un ingredient comun in bucatariile asiatice, unde este folosit pentru a crea arome in curry, sosuri si supe. De asemenea, este folosit in dulciuri si bauturi alcoolice, cum ar fi prajiturile cu ghimbir, berea cu ghimbir si vinul. [1]
Astazi, ghimbirul se afla pe lista FDA a alimentelor in general sigure si este adesea folosit pentru a masca gustul medicamentelor amare, cum ar fi siropurile pentru tuse.
Continut nutritional
Cele mai multe dintre beneficiile derivate din ghimbir se datoreaza prezentei unui constituent activ numit gingerol. Potrivit USDA FoodData Central , este, de asemenea, bogat in carbohidrati, fibre alimentare si proteine. In ceea ce priveste mineralele, contine sodiu, fier, potasiu, magneziu, fosfor si zinc. vitaminele sale includ vitamina C, acid folic, vitamina B6, riboflavina si niacina. [3] [4]
Exista multi compusi antiinflamatori si antioxidanti, cum ar fi acidul pantotenic, beta-carotenul, capsaicina, curcumina, acidul cafeic si salicilatul. De asemenea, prezenta compusilor activi precum shogaol, zerumbone, terpenoide, flavonoide, paradol si zingerone in ghimbir ofera multe beneficii pentru sanatate. [5]
Beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului
In timp ce utilizarile traditionale ale ghimbirului pentru o sanatate mai buna sunt numeroase, astazi ii putem adauga cu usurinta multiplele proprietati benefice descoperite si confirmate de cercetari. Sa aruncam o privire la unele dintre cele mai populare beneficii pentru sanatate ale ghimbirului.
Poate ameliora greata
Ghimbirul a fost folosit de mult timp ca o masura potentiala preventiva pentru raul de miscare si raul de mare. Un studiu publicat in Nutrition Journal dezvaluie ca ghimbirul poate ajuta la ameliorarea gretei in timpul sarcinii, dar nu a fost vazut a fi la fel de eficient in tratarea problemelor de varsaturi. In mod semnificativ, nu a prezentat niciun efect secundar, un factor important in tratarea femeilor insarcinate. [6]
Absorbtia sa rapida si reglarea rapida a functiilor corpului vindeca greata la persoanele care au suferit interventii chirurgicale, fara efecte secundare. Greata este, de asemenea, un simptom al migrenei. Prin vindecarea acestuia, ghimbirul poate ajuta, de asemenea, la gestionarea migrenelor.
Poate trata raceala si gripa
Acesta este folosit in mod traditional in multe tari asiatice impotriva racelii si gripei. Un studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology a constatat ca ghimbirul proaspat prezinta potentiale proprietati antivirale impotriva infectiilor tractului respirator. Poate fi folosit sub forma de ceai pentru ameliorarea durerilor in gat si a tusei. [7]
Poate ajuta la digestie
Ghimbirul gaseste o mentiune proeminenta in medicina chineza ca facilitator al procesului digestiv. In timp ce multe dintre beneficiile sale sunt stabilite ca parte a istoriei medicinale traditionale, o recenzie publicata in 2019 in revista Food, Science & Nutrition a cerut mai multe studii umane pentru a intelege dozajul eficient. Totusi, studiul a fost de acord ca au existat dovezi anecdotice substantiale, sustinute de studii clinice. [8]
De asemenea, este frecvent folosit ca aperitiv deoarece poate stimula pofta de mancare in timp ce pregateste sistemul digestiv pentru un aflux de alimente. Functioneaza bine ca carminativ, ajutand astfel la flatulenta. [9]
Poate fi un remediu eficient pentru ulcerele de stomac
Ghimbirul poate preveni aparitia ulcerelor, care sunt, in general, caracterizate prin sangerare si iritabilitate gastrica acuta. Potrivit unui studiu publicat in 2016 in World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics , este foarte eficient in inhibarea cresterii bacteriilor H. pylori, care este ulcerogena, mentinand astfel stomacul sanatos. [10]
Poate reduce durerea de artrita
Se stie ca ghimbirul imbunatateste sanatatea oaselor si amelioreaza durerile articulare asociate cu artrita. Poate contine gingerol, care are proprietati antiinflamatorii puternice. Poate imbunatati miscarea in osteoartrita, inflamatia genunchiului si artrita reumatoida, asa cum este mentionat intr-un studiu publicat in jurnalul Arthritis & Rheumatism . Impreuna cu aceasta, suprima, de asemenea , compusii inflamatori precum citokinele si chemokinele la sursa inainte ca acestia sa inceapa sa afecteze organismul. [11] [12] [13]
Poate ameliora astmul
Ghimbirul a fost folosit in mod traditional ca un potential medicament pentru tratarea tulburarilor respiratorii. Studii recente au secundat, de asemenea, potentiala proprietati antiinflamatoare. Zerumbone, un compus activ, poate ajuta la ameliorarea astmului. Cercetarile arata ca inflamatia alergica a cailor respiratorii este cauzata in principal de dominanta Th2 si radacina picanta este capabila cu succes sa o suprime. [14] [15]
Poate ajuta la protectia ficatului
Persoanele care sufera de tuberculoza pot beneficia de ghimbir, deoarece ajuta la prevenirea hepatotoxicitatii. Studiile pe animale arata ca protejeaza, de asemenea, impotriva otravirii cu cadmiu care dauneaza ficatului, cauzata de ingestia semnificativa de cadmiu. Uleiul sau esential exercita un efect protector impotriva bolii hepatice grase non-alcoolice care apar din cauza obezitatii. [16] [17] [18]
Poate ajuta la slabit
Studiile pe animale arata ca ghimbirul poate ajuta la accelerarea pierderii in greutate si la gestionarea obezitatii, ajutand la stimularea metabolismului . Poate creste capacitatea de rezistenta la exercitii, astfel incat sa te antrenezi bine si sa revii in forma pentru a te potrivi in acea tinuta pe care ai fost atat de incantat sa o porti. [19] [20]
Poate imbunatati memoria
Cercetarile sugereaza ca ghimbirul ar putea intarzia aparitia bolilor neurodegenerative precum dementa, Parkinson si Alzheimer prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei. Potrivit unui studiu publicat in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , ghimbirul a imbunatatit functia cognitiva la femeile sanatoase de varsta mijlocie. Acest lucru arata ca poate fi folosit pentru a imbunatati declinul cognitiv in randul varstnicilor. [21] [22] [23]
Poate ameliora durerile musculare
Ghimbirul este binecunoscut pentru reducerea durerilor musculare si a durerilor cauzate de exercitii fizice. Proprietatile potential antiinflamatorii ale acestei radacini sunt de creditat pentru acest beneficiu. Studiul subliniaza ca „consumul zilnic de ghimbir crud si tratat termic a dus la reduceri moderate pana la mari ale durerilor musculare in urma leziunilor musculare induse de efort”. [24] [25] [26]
Poate ajuta la gestionarea dismenoreei
Ghimbirul poate ajuta la reducerea nivelului de prostaglandine din organism, prin urmare ajuta la ameliorarea crampelor si a altor forme de disconfort si durere in timpul menstruatiei. Oamenii de stiinta cred ca nivelurile ridicate de prostaglandine contribuie la cresterea crampelor menstruale. Acesti hormoni functioneaza ca mesageri chimici sunt activatorii cheie ai simptomelor precum crampe, dureri si febra. Potrivit unui raport publicat in ISRN Obstetrica si Ginecologie , poate ajuta, de asemenea, la reducerea severitatii starii de spirit si a comportamentului in timpul sindromului premenstrual. [27] [28] [29]
Ar putea stimula sanatatea inimii
Ghimbirul poate proteja sanatatea cardiovasculara prin scaderea nivelului de colesterol LDL si cresterea nivelului de colesterol HDL. De asemenea, poate reduce riscul de coagulare a sangelui, ajutand astfel la reglarea hipertensiunii si la mentinerea inimii sanatoase. [30] [31] [32]
Poate controla diabetul
Ghimbirul poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange la persoanele care sufera de diabet de tip 2 . Anomaliile glicemice si lipidice duc la complicatii pe termen lung la diabetici, conform unui studiu de cercetare publicat in Jurnalul International de Endocrinologie Metabolism in 2017. Prin urmare, pentru a va imbunatati rezistenta la insulina si a controla diabetul, luati in considerare adaugarea acestei radacini in dieta dumneavoastra. Un alt studiu publicat in revista Complementary Therapies in Medicine in 2014 a demonstrat ca „consumul zilnic de 3 capsule de un gram de pudra de ghimbir timp de 8 saptamani este util pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2”. [33] [34]
Poate imbunatati sanatatea dentara
Se stie ca ghimbirul inhiba infectiile bacteriene, virale si fungice, datorita prezentei gingerolului in el. De asemenea, poate ajuta la mentinerea sanatatii orale prin uciderea agentilor patogeni din gura si mentinand intacte dintii si gingiile. Proprietatile sale potentiale antibacteriene pot ajuta la indepartarea bacteriilor patogene care cauzeaza infectii ale tractului urinar (ITU), bronsita si pneumonie. [35]
Poate atenua diareea
A fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta cu diaree, deoarece poate preveni spasmele stomacale si gazele care contribuie la aceasta si o stimuleaza. In China, forma pudra se da celor cu diaree si aceasta practica traditionala este urmata de mii de ani; oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aceste tratamente antice sunt intr-adevar benefice pentru aceasta afectiune. [36]
Poate creste activitatea sexuala
Un potential afrodisiac cunoscut, ghimbirul a fost folosit in multe culturi pentru a trezi dorinta si pentru a imbunatati activitatea sexuala. Cartea Ginger: A Versatile Healing Herb mentioneaza utilizarea Ayurveda ca afrodisiac. Mirosul sau are o alura unica care ajuta la cresterea fertilitatii si la stabilirea unei conexiuni sexuale. Aceasta radacina ajuta, de asemenea, la cresterea circulatiei sangelui . [37] [38]
Utilizari ale ghimbirului
- Radacina de ghimbir cruda proaspata este un ingredient de baza in bucatariile asiatice. Este folosit in curry, supe, orez, taitei si tocane.
- Ghimbirul murat este oferit impreuna cu sushi. Pasta de ghimbir si usturoi este folosita in bucatarii.
- In intreaga lume, este folosit si pentru a aroma bauturi precum ceai, cafea de specialitate , limonade, cocktail-uri si chiar smoothie-uri.
- Fursecurile cu ghimbir, ghimbirul confiat si turta dulce sunt preferatele sarbatorilor.
- Ceai de ghimbir – Puteti face ceai prin inmuierea ghimbirului ras in apa fiarta. Este un remediu natural pentru durerea in gat, tuse si raceala.
- Sucul de ghimbir utilizat pentru a atenua greata si problemele digestive.
- Este adesea folosit in produse pe baza de plante, cum ar fi sapunuri, sampoane, uleiuri de masaj si parfumuri.
Suplimentele de ghimbir sunt disponibile in majoritatea farmaciilor sub forma de:
- Radacina de ghimbir uscata
- Capsule
- Extrase
- siropuri
- Sub forma de pulbere
- Uleiuri esentiale
Cum sa cumparati si sa pastrati ghimbir?
Selectati o radacina fara riduri sau care are riduri minime si piele intinsa. Asigurati-va ca pielea nu este groasa si invinetita. Cel mai bun mod de a verifica este prin razuirea cu unghia. Aroma radacinii proaspete este piperata, ascutita si puternica, asa ca inhalati parfumul si bucurati-va de cumparaturi!
Se poate pastra intr-o punga de plastic la frigider. Cu toate acestea, ar trebui sa-l decojiti, sa-l taiati sau sa-l dati pe razatoare numai inainte de a-l folosi. Daca doriti sa pastrati o bucata taiata din radacina, uscati-o mai intai, astfel incat sa nu putrezeasca.
Efecte secundare
Efectele secundare observate frecvent sunt urmatoarele:
- Diaree
- Arsuri la stomac
- Stomac deranjat
- Urticarie
- Umflatura
- Probleme de respiratie
Riscuri
- Reflux acid : poate agrava refluxul acid la unele persoane.
- Calculii biliari : poate creste productia de bila, ceea ce poate determina ca piatra sa creeze un blocaj in fluxul biliar. Centrul National pentru Sanatate Complementara si Integrativa recomanda persoanelor cu boli biliare sa fie precaute atunci cand folosesc ghimbir, deoarece poate creste fluxul de bila. [39]
- Diluarea sangelui : nu trebuie consumat impreuna cu medicamente care subtieaza sangele sau cu aspirina, deoarece poate afecta cheaguri de sange.
- Femeile insarcinate : desi este in general considerat sigur, femeile cu antecedente de avort spontan ar trebui sa consulte un medic inainte de a face orice modificare alimentara. [40]