6 beneficii ale apei carbogazoase pentru sanatate
Apa minerala carbogazoasa este buna pentru sanatate, deoarece pe langa hidratare, contine aceiasi micronutrienti ca si apa naturala, diferentiindu-se doar prin adaugarea de CO 2 (dioxid de carbon), un gaz inert care este eliminat din organism imediat dupa ingestie. Prezenta CO 2 in apa nu duce decat la aparitia de bile mici si la un gust mai acid al apei.
In ciuda faptului ca sunt sanatoase, unele marci adauga unele substante in apa carbogazoasa, precum arome artificiale si indulcitori, ceea ce ajunge sa reduca efectul sanatos si beneficiile apei spumante si, de aceea, se recomanda respectarea etichetei ambalajului.
De citit Apa bauta pe stomacul gol – Terapia japoneza si ayurvedica
Apa carbogazoasa simpla, fara aditivi, este cea care are toate beneficiile hidratarii, fiind de multe ori de mare ajutor celor care nu obisnuiesc sa bea apa si prefera bauturile racoritoare datorita prezentei gazelor, de exemplu.
Principalele beneficii ale apei minerale carbogazoase
Beneficiile apei carbogazoase pentru sanatate sunt:
1. Hidrateaza organismul
Apa carbogazoasa hidrateaza si contine aceiasi nutrienti ca apa naturala. In plus, adaugarea de dioxid de carbon nu este daunatoare sanatatii deoarece organismul absoarbe si elimina acest gaz.
2. Este bogat in nutrienti
Apa minerala, cu sau fara gaz, este bogata in nutrienti precum calciu, potasiu si magneziu. Deoarece contine si sodiu, persoanele care au hipertensiune ar trebui sa acorde atentie etichetei, intrucat unele marci pot adauga mai multe cantitati din aceasta substanta, iar marcile care fac acest lucru ar trebui evitate.
3. Ajuta la slabit
Gazul prezent in apa carbogazoasa, atunci cand este eliberat in stomac, creste senzatia de satietate si stomacul plin, ceea ce va poate ajuta sa mancati mai putin si sa reduceti cantitatea de calorii dintr-o masa. In plus, apa carbogazoasa nu are calorii si, prin urmare, poate fi consumata in voie.
Citeste si Apa te poate ajuta sa slabesti mai repede daca este bauta in acest fel
4. Imbunatateste gustul
Apa carbogazoasa face papilele gustative mai sensibile la gustul alimentelor si ii poate spori aroma, facand-o o optiune excelenta inainte de a savura o cafea sau un pahar de vin, de exemplu.
In plus, CO2 prezent in apa stimuleaza functionarea stomacului, crescand secretia si golirea acestuia, ceea ce poate imbunatati senzatia de digestie.
5. Poate inlocui sifonul
Pe langa faptul ca este luata in varianta sa naturala, apa carbogazoasa poate fi o modalitate sanatoasa de a inlocui sifonul, prin aroma sa. Utilizarea de lamaie, coaja de portocala, menta si ghimbir, de exemplu, poate fi modalitati excelente de a face bautura mai gustoasa si de a facilita consumul de apa pe tot parcursul zilei.
6. Imbunatateste capacitatea de inghitire
Unele studii au aratat ca apa spumoasa produce stimuli senzoriali si chimici asupra capacitatii bucale si a mucoasei faringiene, imbunatatind capacitatea de deglutitie si, prin urmare, este benefica pentru persoanele cu disfagie.
Este apa carbogazoasa daunatoare sanatatii?
Datorita asemanarii in aspect si gust a bauturilor precum sifonul, exista multe mituri create despre apa carbogazoasa, totusi consumul de apa carbogazoasa, atata timp cat nu are arome artificiale, nu prezinta niciun risc pentru sanatate. Deci, apa carbogazoasa:
- Nu dauneaza sarcinii si poate fi consumat in mod normal in aceasta perioada. Totusi, in timpul sarcinii, senzatia de stomac plin si de umflare poate fi mai mare, deoarece burta marita preseaza stomacul, facandu-l mai sensibil;
- Nu provoaca celulita, intrucat atat celulita, cat si cresterea grasimilor apar din cauza consumului de bauturi bogate in zahar, ceea ce nu este cazul apei carbogazoasa;
- Nu scoate calciul din oase si nu interfereaza cu absorbtia calciului din alimente. Acest lucru se poate intampla atunci cand se bea sifon in exces, in principal pentru ca, odata cu consumul excesiv al acestei bauturi, sunt omise alte surse de minerale. In plus, in sifon, excesul de cofeina si actiunea acidului fosforic poate scadea densitatea minerala osoasa;
- Nu dauneaza rinichilor, iar cu cat se consuma mai mult, cu atat mai bine, precum si apa naturala, astfel incat acestia sa functioneze mai bine si organismul sa fie hidratat;
- Nu provoaca alterari sau coroziune a dintilor, deoarece cantitatea de acid nu este atat de mare incat sa nu aiba nici macar mai multa aciditate decat un sifon sau sucul de lamaie, de exemplu. Astfel, pentru a dauna dintilor, apa spumoasa ar trebui sa ramana in contact cu dintii timp de multe ore, ceea ce nu se intampla.
Cantitatea necesara de apa pe zi, cu sau fara gaz, este de aproximativ 2 litri, sau 8 pahare, dar aceasta poate varia in functie de greutatea persoanei, daca este activ fizic sau transpira excesiv si cu prezenta unor boli, cum ar fi insuficienta renala sau insuficienta cardiaca.
Cand sa nu bei apa carbogazoasa
Apa carbogazoasa nu este potrivita pentru copii, intrucat in ciuda faptului ca are aceleasi beneficii ca apa plata, este important sa obisnuim copilul cu apa naturala, pentru a incuraja consumul acesteia.
De asemenea, este recomandat ca apa carbogazoasa sa fie evitata de catre persoanele care sufera de gaze, dispepsie sau reflux gastroesofagian, intrucat gazele prezente in apa pot creste disconfortul si starea de rau.
Citeste si 10 semne de avertizare ca organismul tau are lipsa de apa
Bibliografie
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/does-carbonated-water-harm-bones