Din pacate, dementa (de batranete) afecteaza multi oameni – dar vestea buna este ca, in multe cazuri, poate fi mentinuta sau prevenita. De exemplu, cu alimente pentru prevenirea dementei. Va vom arata cum!
Termenul de dementa, este frecvent utilizat in limbajul medical pentru a descrie mai multe boli diferite. In toate cazurile, acestea afecteaza creierul si duc la cresterea afectarii memoriei, un grup de simptome anormale ale creierului cu degenerare continua.
Acum se disting mai mult de o suta de tipuri de dementa. Cea mai comuna forma este Alzheimer, incidenta sa creste rapid odata cu varsta, afectand 5-10% din populatia cu varsta peste 65 de ani.
Lectura suplimentara 5 Alimente si suplimente pentru a intarzia boala Alzheimer si dementa si Boala Alzheimer – 10 simptome tipice
Cercetatorii de la Universitatea din Exeter au ajuns la o conexiune importanta in experimentele lor. RRA a ajuns la concluzia ca pacientii deficit de vitamina D au cu 42% mai multe sanse de a dezvolta boli asociate cu neurodegenerarea a creierului continuu. Acest lucru, la randul sau, evidentiaza importanta acordarii unei atentii nutritiei adecvate.
Iata cinci alimente pentru prevenirea dementei!
Peste
Pestele este pe primul loc. Sardinele, somonul sau tonul, de exemplu, pot fi o alegere excelenta, deoarece contin o multime de omega-3 si vitamina B pe langa vitamina D, care sunt utile si pentru mentinerea creierului in forma. Dar, desigur, sunt buni si alti pesti de mare.
Lectura suplimentara 13 Boli cauzate de deficitul de vitamina D: dementa, diabet, depresie, cancer si multe altele
Oua
Ouale sunt pline de vitaminele A, B, E si D, plus ca este foarte sanatos. Poate fi folosit pentru a prepara o varietate de mancaruri pentru micul dejun, sub forma de, omleta, ochiuri sau oua fierte, dar si ca topping excelent pentru pranz sau cina, cum ar fi ouale prajite cu unele legume. Daca iubesti ouale, ar trebui sa iti revizuiesti cu siguranta dieta.
Ficat
Ficatul este o sursa excelenta de vitamina D, este bogat si in vitamina A si este bogat in fier, cupru, zinc, mangan si seleniu. Merita sa il incorporezi din cand in cand in dieta ta. Din ficat poti face un frl principal, poti sa-pui intr-o supa sau sa-l consumi ca pate de ficat.
Legume
In mod ideal, ar trebui sa consumati cel putin sase portii de legume cu frunze verzi si sase portii de alte legume pe saptamana. Macrisul este o alegere excelenta de legume cu frunze, dar include si salata, varza, varza creata, varza de Bruxelles si broccoli. Sfecla, ridichile sau telina sunt de asemenea utile la supa, dar unele pot fi mestecate crude pe cont propriu, uneori in loc de de o gustare.
Oleaginoase
Merita sa consumati o mana de seminte oleaginoase de cinci pana la sapte ori pe saptamana. Nuci, alune, migdale, caju, fistic … Sunt bogate in vitamine si sunt, de asemenea, foarte delicioase. In loc de versiunea sarata, va recomandam naturale, care sunt disponibile fara sare!
Este important sa subliniem ca, pe langa o alimentatie adecvata, minimizarea factorilor de risc este, de asemenea, esentiala pentru a evita dementa. Factorii de risc includ fumatul, diabetul mentinut in mod inadecvat, un stil de viata sedentar, somnul de calitate slaba si relatiile sociale slabe.
[…] Dementa […]