Respiratia urat mirositoare, numita si halitoza, este o problema jenanta pentru multi si poate afecta persoanele de orice varsta.
Respiratia urat mirositoare va poate face viata sociala dificila, va poate provoca anxietate si va poate afecta nivelul de incredere si stima de sine.
Problema este adesea cauzata de o acumulare de bacterii in gura care descompun particulele alimentare, degajand mirosuri nocive sau gaze care miros foarte rau. Mirosul provine practic din compusi volatili ai sulfului din aerul din gura.
Acumularea bacteriilor se poate datora din mai multe motive si exista multi infractori obisnuiti. Din fericire, dupa ce intelegeti acesti infractori, puteti invata modalitati simple si eficiente de a scapa de el.
Iata 10 cauze pentru respiratie urat mirositoare.
1. Igiena dentara slaba
Igiena orala deficitara este ceamai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare.
Daca nu va spalati si nu folositi ata dentara zilnic, particulele alimentare raman in gura. Cu timpul, se produce pe dinti o pelicula incolora, lipicioasa de bacterii (placa).
Daca nu sunt indepartate, bacteriile incep sa produca mirosuri. De fapt, mentinerea unei bune sanatati orale este esentiala pentru a reduce respiratia urat mirositoare, asa ca asigurati-va ca va spalati dintii de doua ori pe zi, folositi ata dentara cel putin o data pe zi si va razuiti limba zilnic.
2. Alimente prinse
Alimentele „prinse”, in special intre dinti, sunt o alta cauza obisnuita a respiratiei puternic urat mirositoare.
Dupa masa, orice particule alimentare care raman intre dinti, in gingii sau pe limba isi pot elibera mirosul in respiratie. Mirosul se poate agrava pe masura ce mancarea se descompune.
Daca particulele alimentare raman mai mult timp, acestea favorizeaza cresterea bacteriana, ducand in cele din urma la aparitia bolilor gingivale.
3. Fumatul
Oamenii care fumeaza mult sufera adesea de un anumit tip de miros oral cunoscut sub numele de respiratie a fumatorului.
Cand fumezi tigari, se lasa particule de fum in gat si plamani care provoaca mirosul. De fapt, mirosul unei tigari proaspat fumate poate ramane in plamani cateva ore.
Un alt motiv pentru care fumatul provoaca respiratie urat mirositoare este ca iti usuca gura. Fumatul reduce productia de saliva, care la randul sau permite cresterea anumitor tipuri de bacterii in gura care provoaca respiratie urat mirositoare.
Un studiu din 2010 publicat in Journal of Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects indica faptul ca fumatul pe termen lung ar reduce semnificativ debitul salivar si ar creste tulburarile orale si dentare asociate cu gura uscata, in special caria cervicala, gingivita, mobilitatea dintilor, calculul si halitoza.
4. Alcoolul
Orice fel de bautura alcoolica – fie ca este vorba de bere, vin sau cocktailuri – va poate face cu siguranta respiratia urat mirositoare datorita mirosului persistent de alcool.
In plus, avand o natura diuretica, bauturile alcoolice provoaca uscaciunea gurii. Acest lucru duce la o reducere a productiei de saliva, care la randul sau duce la cresterea bacteriilor cauzatoare de miros.
Aportul de alcool este, de asemenea, asociat cu arsurile la stomac si refluxul acid, care la randul sau adauga respiratie urat mirositoare.
In plus, consumul excesiv de alcool poate duce la varsaturi repetate, ceea ce va ofera respiratie urat mirositoare.
5. Consumul de alimente intepatoare
Anumite alimente iti pot face respiratia destul de urata. Usturoiul si ceapa sunt printre primele cauze.
Atat usturoiul, cat si ceapa isi pot lasa amprenta sulfurica.
Cand compusii sulfurosi sunt digerati, acestia ajung in plamani prin sange si provoaca o respiratie urata de ceapa sau usturoi atunci cand expirati.
De asemenea, produsele lor secundare pot patrunde in fluxul sanguin si mirosul poate dura ore intregi.
Impreuna cu usturoiul si ceapa, sparanghelul, anumiti pesti si legumele crucifere va pot face respiratia mirositoare
6. Cafea
Daca observati ca respiratia dvs. pare statuta dupa ce ati baut o ceasca de cafea calda, ar putea fi rezultatul bauturii preferate.
Cofeina din cafea provoaca uscaciunea gurii prin incetinirea productiei de saliva. Lipsa de saliva permite bacteriilor sa prospere in gura ta, unul dintre motivele cheie care stau la baza respiratiei urate.
Mai putina saliva poate face dificila spalarea si digerarea particulelor de alimente lipite de limba sau dinti, ceea ce poate favoriza cariile dentare.
In plus, consumul unei cani de cafea cu frisca, lapte are dezavantajul suplimentar de a mirosi acru si incurajeaza, de asemenea, cresterea bacteriana.
Puteti schimba cafeaua obisnuita cu verde pentru a ajuta la respiratia urat mirositoare. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti care au efecte antimicrobiene si deodorante care ajuta la mentinerea sanatatii bucale.
7. Probleme dentare
De multe ori, respiratia urat mirositoare se datoreaza anumitor probleme dentare.
Respiratia urata persistenta sau gustul urat in gura pot fi un semn de avertizare a unei probleme dentare, cum ar fi un abces dentar, boala a gingiilor, cavitati sau igiena orala proasta. De fapt, respiratia insuportabila poate fi primul simptom al unor astfel de probleme.
Majoritatea acestor probleme dentare sunt cauzate de bacterii producatoare de miros care va afecteaza dintii si gingiile.
Impreuna cu problemele de sanatate orala, respiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de aparate dentare necorespunzatoare, precum protezele dentare.
8. Probleme digestive
Mai multe probleme digestive pot provoca respiratie urat mirositoare.
Problema comuna a bolii de reflux gastroesofagian poate provoca respiratie care miroase foarte rau. Aceasta afectiune este cauzata de revenirea acidului stomacal in esofag, provocand o senzatie de arsura in piept sau gat. Cand acizii intra in gura, provoaca respiratie urat mirositoare.
Ulcerele de stomac pot provoca, de asemenea, respiratie urat mirositoare. Un studiu din 2008 publicat in Journal of Medical Microbiology raporteaza ca bacteriile care cauzeaza ulcere gastrice si cancer ar putea provoca, de asemenea, respiratie urat mirositoare.
9. Lapte
Laptele si alte produse lactate sunt bune pentru sanatatea dvs., in special pentru oase, dar sunt un o cauza a respiratiei urat mirositoare.
Aminoacizii din lapte sunt o hrana excelenta pentru bacteriile naturale din gura si, in special, pe limba. O crestere a bacteriilor inseamna ca exista un exces de hidrogen sulfurat in gura, ceea ce provoaca un miros acru si o respiratie urata.
Acesta este unul dintre motivele pentru care bebelusii au adesea o respiratie de lapte foarte pronuntata.
In acelasi timp, intoleranta la lactoza poate provoca halitoza. Cu toate acestea, aceasta este doar o presupunere facuta de experti medicali.
10. Infectii ale gatului si ale sinusurilor
Daca ati avut recent o raceala sau o sinuzita urata, respiratia ar putea suferi. De fapt, infectiile gatului si ale sinusurilor sunt printre principalele cauze ale respiratiei urat mirositoare.
Infectiile sinusale datorate prezentei bacteriilor in nas si in cavitatile sinusale pot emite mirosuri nocive.
Impreuna cu o durere in gat, amigdalele umflate sau flegma si deversarea din gat sau sinusuri, alte probleme de sanatate care pot contribui la un miros urat in gura includ diabet, probleme cu ficatul sau rinichii.
Sfaturi pentru a scapa de respiratia urat mirositoare
- Apa curata bucati de alimente si bacterii din gura si promoveaza productia de saliva. Asadar, incercati sa beti apa la intervale regulate.
- Mestecati guma fara zahar cel putin 5 minute dupa mese pentru a favoriza productia de saliva.
- Mancati alimente bogate in vitamina C pentru a crea un mediu inospitalier pentru bacteriile orale.
- Mentineti igiena orala spalandu-va dintii si folosind ata dentara de doua ori pe zi. De asemenea, asigurati-va ca va razuiti limba.
- Folositi o apa de gura care ucide bacteriile care va fac mirosul respiratiei neplacut.
- Inlocuiti periuta de dinti cel putin o data la trei luni.
- Vizitati medicul dentist in mod regulat, de cate ori va recomanda.
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3429961/
https://www.health.govt.nz/system/files/documents/pages/tobacco-breath-factsheet.pdf
http: / /jmm.microbiologyresearch.org/content/journal/jmm/10.1099/jmm.0.2008/003715-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570844/
https: //www.jstage. jst.go.jp/article/jnsv/54/1/54_1_89/_article