Regim alimentar diabet zaharat tip 2: cele mai bune si cele mai proaste optiuni alimentare

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Diabetul de tip 2 afecteaza procesul de transfer al glucozei in celulele din organism. Celulele dvs. au nevoie de zahar pentru a va alimenta corpul si pentru a va mentine plin energie. Medicii au dezvaluit ca muschii si celulele creierului au nevoie de insulina pentru a transporta zaharul catre acele celule. In cazul nivelurilor mai mici de insulina, zaharul nu ajunge la celule si are ca rezultat cresterea nivelului de zahar.

De aceea, consumul de alimente cu un indice glicemic scazut este recomandat persoanelor cu diabet. Pentru a mentine un glicemia sub contraol si pentru a evita complicatiile asociate cu diabet zaharat de tip 2 nutritionistii recomanda consumul de glucide complexe, sa se evite consumul de alimente procesate si carbohidrati simpli.

Acest articol va acoperi alimentele pe care persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui sa le adauge in dieta, precum si cele pe care ar trebui sa le elimine.

Ce poti manca daca ai diabet de tip 2?

1. Quinoa

Quinoa este o combinatie de proteine si fibre dietetice. O ceasca proaspat preparata de quinoa este o masa ideala pentru pacientii cu diabet de tip 2. Va mentine satul si controleaza zaharul din sange. Proteina Quinoa va ajuta corpul cu digestia carbohidratilor si a proteinelor.

Quinoa poate deveni o optiune pentru micul dejun sau puteti adauga quinoa fiarta la masa de dimineata.

2. Somon salbatic

Persoanele cu diabet de tip 2 pot opta pentru somon fara sa se gandeasca de doua ori. Somonul salbatic este o sursa de proteine. Aceasta proteina scade nivelul colesterolului si echilibreaza nivelul zaharului in acelasi timp.

Mentinerea nivelului de colesterol este esentiala in diabet, deoarece poate contribui la tulburari cardiovasculare. Puteti combina file de somon cu legume sotate pentru a consuma o masa bogata in nutrienti.

3. Fasole rosie

Consumul unei singure portii de fasole sau o alta varietate de fasole poate oferi fibre solubile. Fasoalea va tine satul pentru o lunga perioada de timp, va impiedica consumul de gustari sau de prajiturele.

Aceasta fibra solubila pe baza de plante regleaza nivelurile neregulate de zahar si evita riscul unor complicatii suplimentare pentru sanatate, in special in cazul diabetului de tip 2. Puteti manca fasole mung, fasole garbanzo si fasole neagra zilnic pentru a va imbunatati starea.

4. Iaurt grecesc

Va puteti mentine corpul energizat si nivelul de zahar echilibrat cu iaurt grecesc. O ceasca medie de iaurt grecesc contine carbohidrati si proteine. Acesti nutrienti reduc si apetitul. Ar trebui sa incorporati niste iaurt grecesc in smoothie-uri sau sa il consumati ca o gustare acoperita cu citrice pentru a va creste aportul de nutrienti.

Desi iaurtul grecesc simplu controleaza nivelurile de zahar din sange, ar trebui sa evitati consumul excesiv.

5. Legume cu frunze verzi

Nu exista nicio indoiala ca legumele sunt sanatoase. Cu toate acestea, trebuie sa consumati legume fara amidon in diabetul de tip 2 pentru a preveni orice efecte adverse. Expertii in sanatate recomanda ca varza si spanacul sa fie optiuni excelente in legumele fara amidon.

Sunt aceste legume cu frunze ambalate cu luteina? un nutrient necesar pentru mentinerea sanatatii ochilor. Persoanele cu diabet sunt expuse riscului multor boli oculare. Si, cresterea aportului de varza si spanac va poate reduce riscul intr-o oarecare masura.

6. Fructe de padure

Dulciurile sau deserturile cu ciocolata sunt strict interzise in diabetul de tip 2. Puteti satisface pofta de dulce cu mure, afine, capsuni si zmeura. Toate tipurile de fructe de padure au un indice glicemic scazut si sunt considerate superalimente pentru pacientii diabetici.

7. Legume crucifere

Conopida, varza de Bruxelles, varza, broccoli se numesc legume crucifere si sunt ambalate cu sulforafan. Acest nutrient reduce stresul oxidativ si alte complicatii de sanatate frecvente in diabetul de tip 2, cum ar fi neuropatia.

8. Avocado

Corpul tau are nevoie de grasimi bune in mod regulat. Cu toate acestea, in diabetul de tip 2, ar trebui sa utilizati doar grasimi bune din surse naturale, cum ar fi avocado. Aceasta sursa de hrana versatila este nu numai delicioasa, ci si hranitoare in acelasi timp.

Avocado ofera fibre dietetice si intarzierea digestiei grasimilor si absorbtia de carbohidrati. Acest proces previne, de asemenea, o crestere brusca a zaharului din sange. Deci, mancati zilnic jumatate din avocado si lasati-l sa faca treaba pentru dvs.

Alimentele pe care ar trebui sa le evitati daca aveti diabet de tip 2

1. Nuci prajite

Este adevarat ca nucile iti mentin inima sanatoasa. Cu toate acestea, ar trebui sa evitati nucile prajite daca aveti diabet de tip 2. Aceasta varietate de nuci este bogata in glicatie avansata, care promoveaza rezistenta la insulina si receptorii celulari deteriorati.

2. Bauturi

Ciocolata calda, cafea cu frisca par tentante in cana de cafea. Aceste bauturi de cafea sunt periculoase pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Expertii in sanatate au sugerat ca o ceasca mica de cafea cu ciocolata mixta contine pana la 44 g zahar, ceea ce echivaleaza cu 11 linguri, care sunt amenintatoare in cazul diabetului.

3. Prajituri

Trebuie sa va imbunatatiti pofta de zahar, deoarece consumul de prajituri, gogosi si briose nu este sanatos. De exemplu, un tort de cofetarie contine mai mult zahar si grasimi saturate decat necesarul zilnic.

4. Paine alba

Painea alba are un indice glicemic ridicat care creste nivelul zaharului intr-un timp scurt. Persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui sa evite in orice fel painea alba. Si, cautati alternative cu nivel glicemic scazut pentru a mentine nivelul zaharului din sange.

5. Carne la gratar gatit pe carbune

Carnea la gratar cu carbune arde membranele celulare si receptorii de insulina care sunt legati de rezistenta la insulina. Daca nu aveti de ales decat sa mancati carne la gratar peste carbune, eliminati partile innegrite ale carnii si incercati sa mancati portii mici cu legume.

6. Cartofi prajiti

Desi puteti manca cartofi, totusi trebuie sa urmariti modul in care ii pregatiti. Cartofii prajiti cu maioneza sau alte sosuri incarcate cu calorii nu sunt recomandati persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, cartofii copti sau fierti nu sunt periculosi daca sunt consumati cu masura.

7. Smoothies

Smoothies care contin fructe cu amidon, frisca sau zahar cresc nivelul zaharului din sange. Evitati fructele dulci precum mango sau ananas, deoarece contin un indice glicemic ridicat. In plus, ar trebui sa acordati o atentie suplimentara atunci cand consumati fructe si sa evitati consumul excesiv.

8. Grasimi saturate

Studiile au aratat ca persoanele cu diabet de tip 2 sunt predispuse la boli cardiovasculare, care pot fi fatale. In acest caz, ar trebui sa urmariti consumul de grasimi saturate si sa consumati produse lactate, carne bogata in grasimi si ulei de palmier cu moderare. Cautati grasimi trans atunci cand alegeti alimentele procesate, deoarece acestea va afecteaza negativ sanatatea.

Concluzie

Mentinerea nivelului de zahar si a starii generale de sanatate, in special in cazul diabetului de tip 2, poate fi o provocare. Cu toate acestea, cu un plan alimentar si optiuni alimentare adecvate, puteti atinge aceasta etapa.

Este esential sa incorporezi alimente cu indice glicemic scazut in dieta ta pentru a mentine nivelul zaharului in sange. De asemenea, este necesar sa va consultati medicul inainte de a adauga noi surse de hrana la planul de dieta pentru a va proteja sanatatea.

(Visited 3.194 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!