Alimentație sănătoasă, diete

Gatitul cu folie de aluminiu – de ce nu este o optiune sanatoasa

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Majoritatea dintre noi gatim cu folie de aluminiu, totusi, din cauza pericolelor asociate cu utilizarea foliei de aluminiu, aceasta poate sa nu mai fie o optiune sanatoasa. Cercetarile privind pericolele gatirii cu folie de aluminiu au descoperit ca o parte din metalul toxic poate contamina alimentele. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand folia este folosita pentru a gati sau a incalzi alimente picante si acide. Nivelurile crescute de aluminiu din organism au fost legate de osteoporoza si boala Alzheimer.

Aluminiul este folosit in multe procese de gatit, nu doar invelirea pestelui sau a carnii in folie si introducerea la cuptor sau la gratar. Multe oale si tigai ieftine sunt fabricate din aluminiu. De asemenea, conform Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR), aluminiul este utilizat in productia de alimente procesate care sunt depozitate in recipiente de aluminiu care sunt apoi incalzite intr-un cuptor. Aluminiul este, de asemenea, utilizat in producerea anumitor medicamente, antiacide, unele produse cosmetice si deodorante.

Desi organismul poate elimina in mod eficient cantitatile mici de aluminiu care este ingerat, multi oameni sunt ingrijorati de ceea ce o acumulare a acestei substante toxice poate afecta functiile organismului.

De exemplu, ATSDR recunoaste ca „consumarea unor cantitati mari de alimente procesate care contin aluminiu sau gatitul alimentelor acide in vase de aluminiu expune o persoana la niveluri mai mari de aluminiu decat o persoana care consuma alimente neprocesate si foloseste oale din alte materiale”. 

In acest articol, vei afla care este raul pe care aluminiul il poate face organismului tau si de ce ar trebui sa eviti sa gatesti cu el. De asemenea, vei afla despre adevaratele pericole ale gatitului cu folie de aluminiu.

Pericolele gatirii cu folie de aluminiu

Pericolele gatirii cu folie de aluminiu apar atunci cand aceasta este incalzita la temperaturi ridicate. Procesul de incalzire provoaca lesierea aluminiului care contamineaza alimentele. Exista o serie de factori care provoaca scurgerea aluminiului in alimente.

Un studiu publicat in International Journal of Electrochemical Science a constatat ca lesierea din folia de aluminiu poate duce la niveluri inacceptabil de ridicate de contaminare cu aluminiu in alimente. Studiul a aratat ca concentratia de aluminiu a fost legata de tipul de carne, tipul de gatit implicat, temperatura de gatit si adaugarea de fructe si legume. 

De exemplu, carnea rosie care a fost gatita timp de 40 de minute la 400 ° F (205 ° C) s-a dovedit a avea cu aproape 380% mai multa contaminare cu aluminiu decat inainte de gatit. Pasarile de curte, in special carnea de piept, au prezentat niveluri cu putin peste 200% mai mult de aluminiu decat era prezent inainte de gatit.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca alimentele acide sporesc pericolele gatirii cu vase de aluminiu. Deci, mai multa lesiere a aluminiului a avut loc atunci cand alimentele au continut suc de lamaie sau suc de rosii (de exemplu, intr-o marinata).

Autorul studiului si sef al diviziei de chimie de la Universitatea Ain Shams, Ghada Bassioni, a spus ca folia de aluminiu folosita la gatit permite metalului sa intre in organism. Ea a concluzionat spunand ca „folia de aluminiu nu este potrivita pentru gatit, in special cu alimente acide”. 

Au fost raportate, de asemenea, scurgeri similare din oale si tigai de aluminiu. Doi dintre cercetatorii care au participat la studiul tocmai mentionat au descoperit ca alimentele gatite in oale si tigai de aluminiu contineau cantitati mari de metal toxic. Ei au raportat ca sarea si acidul citric au crescut scurgerea aluminiului. 

Pericolele aluminiului in corp

Aluminiul este un metal care se gaseste in mod natural in pamant si toti suntem expusi la cantitati mici din el din aer, alimente, apa si sol. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii ( OMS ), doza acceptabila de aluminiu pe zi nu trebuie sa depaseasca 1 mg per kg de greutate corporala. Multe surse arata ca in medie consumam aproximativ 9 mg de aluminiu pe zi in alimente. 

Cu toate acestea, ar trebui sa fim ingrijorati de pericolul contaminarii cu aluminiu in organism?

Potrivit profesorului Bassioni, gatitul cu folie de aluminiu poate provoca niveluri de aluminiu in alimente care sunt inacceptabile conform valorilor conturate de OMS. 

ATSDR spune ca toxicitatea aluminiului poate afecta sanatatea. Ei au legat expunerea la aluminiu cu functiile scazute ale sistemului nervos central, boala Alzheimer si bolile osoase. 

Sa ne uitam la ce au aratat studiile stiintifice cu privire la efectul toxic al aluminiului asupra corpului si mintii.

Aluminiul afecteaza negativ functia creierului

Multi oameni de stiinta au descoperit ca nivelurile crescute de aluminiu pot afecta negativ functia creierului. Ei au spus ca supraexpunerea la aluminiu poate cauza tulburari de memorie, dificultati de invatare, tulburari ale sistemului nervos central, boala Parkinson si boala Alzheimer.

Jurnalul International al Bolii Alzheimer a analizat legatura aluminiu-Alzheimer. Ei au descoperit ca persoanele cu boala Alzheimer au niveluri ridicate de aluminiu in celulele creierului.

Jurnalul raporteaza ca aluminiul poate intra in sange prin tractul gastrointestinal si ca aluminiul poate intra in creier prin sange. Acest lucru poate cauza probleme grave de sanatate la oameni, in special la sugari, batrani si persoanele cu boli de rinichi. 

Un alt studiu publicat in revista Neurotoxicology a constatat ca expunerea la aluminiu afecteaza functia creierului si provoaca „modificari comportamentale, neuropatologice si neurochimice”. Ei recomanda ca „evitarea expunerii la aluminiu, atunci cand este practic, pare prudenta”. 

Aluminiul este legat de osteoporoza

Nivelurile crescute de aluminiu sunt, de asemenea, legate de oasele fragile si de osteoporoza. Calciul este necesar pentru oase puternice si este un mineral important, mai ales pe masura ce imbatranim. Cu toate acestea, din studii se pare ca aluminiul interfereaza cu modul in care calciul este absorbit de organism.

Jurnalul Colegiului American de Nutritie a constatat ca aluminiul prezent in antiacide a interferat cu metabolismul aportului de calciu si fluor – ambele fiind importante in prevenirea osteoporozei. Acest lucru a dus la o deficienta de calciu in organism. Cercetatorii au descoperit ca aluminiul provoaca pierderi de calciu si previne absorbtia fluorului si contribuie la pierderea osoasa. 

Un alt studiu din Norvegia a constatat ca in zonele in care exista niveluri ridicate de aluminiu, plumb si cadmiu in apa potabila, mai multe persoane au suferit de fracturi de sold din cauza oaselor fragile. 

Ar trebui sa fii ingrijorat?

In ciuda riscurilor pentru sanatate raportate cu privire la pericolele consumului de alimente si bauturi care contin niveluri ridicate de aluminiu, unele site-uri web incearca sa respinga acuzatiile. Ei subliniaza faptul ca trebuie facute mai multe cercetari si ca cantitatile de aluminiu ingerate sunt relativ mici.

Cu toate acestea, dupa cum a subliniat profesorul Bassioni, gatitul cu folie de aluminiu este in crestere. Aluminiul se gaseste in alimentele procesate, folosit pentru incalzirea alimentelor procesate, antiacide si este folosit in purificarea apei de baut. Desigur, organismul poate excreta cu succes o cantitate mica de aluminiu in mod eficient pentru a preveni acumularea daunatoare in organism.

Cu toate acestea, odata cu cresterea utilizarii aluminiului in prepararea alimentelor si a bauturilor, nu este intelept sa se limiteze expunerea inutila la acest metal toxic?

Multi oameni fac asta acum, deoarece exista multe alternative acceptabile la utilizarea foliei de aluminiu la gatit.

Alternative la folia de aluminiu in gatit

Este foarte simplu sa eviti pericolele foliei de aluminiu la gatit. Folia de aluminiu a devenit populara deoarece este o modalitate ieftina si usoara de a proteja alimentele in timpul procesului de gatire. Iata cateva sfaturi pentru evitarea riscurilor asociate cu scurgerea aluminiului in timpul gatirii:

  • Coaceti mancarea in vase de sticla sau portelan rezistente la caldura.
  • Scoateti alimentele prelucrate prefabricate din recipientele lor de aluminiu si incalziti-le in tigai din otel inoxidabil sau din fier.
  • Folositi doar folie de aluminiu pentru a pastra alimente reci pentru perioade scurte de timp.
  • Treceti de la utilizarea tigailor din aluminiu la utilizarea tigailor din otel inoxidabil de inalta calitate. Totusi, daca acest lucru nu este posibil, profesorul Bassioni sugereaza sa fierbeti de cateva ori tigai noi de aluminiu in apa clocotita pana cand suprafata este mata. Acest proces de oxidare previne levigarea aluminiului.

Resurse

  1. ATSDR. Aluminum.
  2. J. Electrochem. Sci., 7 (2012) 4498 – 4509.
  3. J. Electrochem. Sci., 6 (2011) 222 – 230.
  4. ATSDR. ToxFAQ for aluminum.
  5. Int J Alzheimers Dis. 2011; 2011: 276393.
  6. Neurotoxicology. 2000 Oct;21(5):813-28.
  7. J Am Coll Nutr. 1985;4(1):121-8.
  8. Biol Trace Elem Res. 2014 Jan;157(1):14-23.
(Visited 280 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!