Micul dejun si-a castigat titlul de cea mai importanta masa a zilei in anii 1960, dupa ce nutritionistul american Adelle Davis a sugerat ca pentru a ramane in forma si a evita obezitatea, „ La micul dejun mananca ca un rege, la pranz ca un print si la cina ca un cersetor”. Astazi, insa, stilul nostru de viata s-a schimbat foarte mult, iar obiceiurile noastre alimentare ar trebui sa se adapteze si ele.
Este important micul dejun?
In zilele noastre, din ce in ce mai putini dintre noi facem munca fizica care necesita un aport energetic abundent pentru a incepe ziua. Multi oameni considera ca este deosebit de dificil sa manance alimente solide in o ora si jumatate dupa trezire. Se descurca mai bine daca, acordand atentie semnalelor corpului lor, nu iau prea multe calorii.
De-a lungul anilor, multe studii au aratat ca micul dejun ajuta la prevenirea dezvoltarii bolilor cardiovasculare si a obezitatii. De exemplu, un studiu din 2021 a concluzionat ca cei care iau micul dejun de sapte ori pe saptamana isi reduc riscul de diabet, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral si alte boli cardiovasculare, precum si obezitate.
Un studiu din 2017a ajuns la concluzia ca saritul peste micul dejun a perturbat ritmul circadian atat la diabetici, cat si la grupul de control sanatos .
Este in regula daca ratezi cateodata micul dejun?
In acelasi timp, din ce in ce mai multi nutritionisti considera ca micul dejun nu are direct efect pozitiv asupra sanatatii si ca un mic dejun copios nici macar nu este recomandat.
Potrivit unui studiu din 2018 , cei care iau micul dejun in mod regulat acorda, in general, mai multa atentie aportului lor nutritional adecvat, au mai multe sanse sa faca miscare si, in general, acorda atentie unui stil de viata sanatos si gestionarii stresului. Spre deosebire de cei care opresc in mod regulat micul dejun, acestia duc de obicei un stil de viata mai nesanatos, consumul de alcool, fumatul si alimentele cu continut mai mare de grasimi si colesterol sunt mai frecvente printre ei.
Cuvant final
Micul dejun este o masa importanta care furnizeaza organismului nostru nutrienti la inceputul zilei, dar conform studiilor recente, nu este cea mai importanta masa a zilei. Daca te trezesti flamand dimineata, un mic dejun sanatos si hranitor este o idee buna, dar daca nu iti este foame una sau doua zile pe saptamana si sari peste prima masa a zilei, nu trebuie sa te simti vinovat. Cu toate acestea, daca omiteti in mod regulat micul dejun, este important sa incercati sa va optimizati aportul de nutrienti in timpul celorlalte mese ale zilei.