Una dintre cele mai indragite bauturi este ceaiul. Exista diferite tipuri de ceai, dar unele dintre cele mai populare includ ceaiul oolong, negru si verde. Toate aceste tipuri sunt facute din frunzele plantei Camellia sinensis. Ceaiurile pot face minuni pentru sanatatea noastra generala. Ele ne pot ajuta sa slabim. Cand ceaiul este preparat corect, atunci puteti experimenta o multime de efecte secundare pozitive atunci cand il beti zilnic. Putine lucruri sunt la fel de calmante sau placute ca o cana fierbinte de ceai, dar meritele acestei bauturi nu se opresc aici.
In multe medicamente traditionale diferite, ceaiul a fost folosit ca tratament natural pentru multe boli diferite. Unele studii moderne au aratat ca compusii vegetali din ceaiuri pot ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice, cum ar fi boli de inima, diabet, obezitate si cancer. Consumul moderat de ceai este o alegere foarte sanatoasa pentru majoritatea oamenilor. Dar, daca bei prea mult ceai, 3 – 4 cani pe zi (710 – 950 ml) pe zi ar putea avea unele efecte secundare asupra sanatatii tale.
Efecte secundare ale ceaiului
In acest articol, am aprofundat cateva efecte secundare ale ceaiului, mai precis ce se se intampla daca bei prea mult ceai.
Dependenta de cofeina
Dependenta de cofeina este unul din efecte de secundare ala ceaiului. Stim ca cofeina este un stimulent care formeaza obiceiuri. Consumul regulat de ceai sau alte surse poate duce la dependenta. Unele simptome ale sevrajului de cofeina includ oboseala, ritm cardiac crescut, iritabilitate si dureri de cap . Nivelul de dependenta este diferit si depinde de o persoana. Dar, unele studii au spus ca dependenta de cofeina ar putea incepe dupa doar trei zile de aport consecutiv, cu o severitate crescuta in timp.
Ameteala
In cateva cazuri, oamenii au raportat ca se simt ametiti dupa ce au baut ceai. Dar, poate fi rezultatul consumului de prea multa cofeina din ceai. De obicei, acest simptom este asociat cu o doza mare de cofeina, care este de obicei mai mare de 400 – 500 mg sau aproximativ 6 – 12 cani de ceai. Dar, de asemenea, se poate intampla cu doze mai mici la persoanele care sunt deosebit de sensibile la acesta.
De obicei, nu este recomandat sa consumi atat de mult ceai intr-o singura sedinta. Daca ai observat ca te simti adesea ametit dupa ce bei ceai, atunci ar trebui sa optezi pentru o versiune mai scazuta in cofeina sau sa discuti cu medicul despre ce tip de ceai ar putea fi sigur pentru sanatatea ta.
Dureri de cap
Cofeina cateodata este utila pentru ameliorarea unor tipuri de dureri de cap. Dar, atunci cand este folosit in mod constant, atunci se pot produce efecte opuse. Consumul neintrerupt de cofeina din ceai poate duce la dureri de cap recurente. In unele studii s-a aratat ca doar 100 mg de cofeina pe zi poate duce la reaparitia zilnica a durerilor de cap. Dar, fragmentul specific necesar pentru a declansa o durere de cap se poate modifica in functie de toleranta individului.
Ceaiul are de obicei mai putina cofeina in comparatie cu alte tipuri populare de bauturi cu cofeina, cum ar fi cafeaua sau cola. Dar, unele tipuri pot furniza in continuare pana la 60 mg de cofeina per o cana. Daca aveti dureri de cap recurente si credeti ca acestea sunt legate de aportul de ceai, atunci ar trebui sa incercati sa reduceti sau sa eliminati aceasta bautura din alimentatie pentru o perioada pentru a vedea daca simptomele dumneavoastra se vor ameliora.
Citeste si Dureri de cap sinusale – Cauze, complicatii, diagnostic si tratament
Complicatii ale sarcinii
Cand o femeie insarcinata se expune la niveluri ridicate de cofeina din bauturi, cum ar fi ceaiul, acest lucru ii poate creste riscul de complicatii, cum ar fi greutatea mica la nastere si avortul spontan. Rezultatele pericolelor cofeinei in timpul sarcinii sunt amestecate si inca nu se stie cat de mult este sigur. Dar, unele studii au spus ca riscul de complicatii este relativ scazut daca iti mentii aportul zilnic de cofeina sub 200 – 300 mg. Intr-un studiu american nu se recomanda sa se depaseasca mai mult de 200 mg de cofeina.
Aportul total de cofeina poate varia, dar, de obicei, se incadreaza intre 20 – 60 mg per cana. De asemenea, din punctul de vedere al precautiei, nu este recomandat sa bei mai mult de 3 cani de ceai pe zi. Unii oameni doresc sa bea ceaiuri din plante fara cofeina in locul ceaiului obisnuit, astfel incat vor evita expunerea la cofeina, mai ales in timpul sarcinii. Dar, nu toate tipurile de ceaiuri din plante sunt considerate sigure in timpul sarcinii.
Unele ceaiuri din plante pot avea lemn dulce sau cohosh negru care pot induce travaliul prematur si ar trebui evitate. Daca sunteti insarcinata si va ingrijoreaza consumul de ceai din plante sau cafeina, atunci ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra despre dozele sigure recomandate si ceaiurile din plante sigure.
Arsuri la stomac
Cofeina din ceai poate duce la arsuri la stomac sau poate agrava simptomele de reflux acid preexistente. In studii s-a descoperit ca cofeina poate relaxa sfincterul care separa esofagul de stomac, permitand continutului stomacului sa curga mai usor in esofag. De asemenea, cofeina poate duce la cresterea productiei de acid gastric. Dar, a bea ceai nu inseamna ca iti va provoca cu siguranta arsuri la stomac.
Indivizii reactioneaza foarte diferit la aceleasi alimente. Daca consumi cantitati mari de ceai si ai frecvent arsuri la stomac, atunci iti poti reduce aportul si vei vedea daca simptomele tale se vor imbunatati.
Reducerea absorbtiei fierului
Ceaiul este bogat in taninuri care se pot lega de fier in unele alimente, ceea ce face ca fierul sa nu fie absorbit in tractul digestiv. S-a demonstrat ca taninurile din ceai sunt mai susceptibile de a impiedica absorbtia fierului din surse vegetale decat alimentele de origine animala. Cantitatea exacta de taninuri poate varia considerabil in functie de tip si de modul in care este preparat. Acesta este un motiv pentru care ar trebui sa va limitati consumul la trei sau mai putine cani pe zi.
Greata
Exista unii compusi din ceai care pot duce la greata, mai ales atunci cand este consumat pe stomacul gol sau in cantitati mari. Frunzele de ceai au taninuri care sunt responsabile pentru gustul amar si uscat al ceaiului. Taninurile au o natura astringenta care poate irita tesutul digestiv, ceea ce poate duce la simptome incomode, cum ar fi dureri de stomac sau greata. Cantitatea de ceai care este necesara pentru ca o persoana sa aiba acest efect secundar variaza de la o persoana la alta.
Oamenii, care sunt mai sensibili, pot experimenta aceste simptome dupa ce au baut una sau doua cani de ceai. In timp ce alti oameni pot bea mai mult de cinci cani de ceai fara a observa efecte secundare. Daca observati unele dintre aceste simptome dupa ce ati baut ceai, atunci puteti reduce cantitatea de ceai pe care o beti la un moment dat. De asemenea, poti sa bei ceva de mancare cu ceaiul tau sau sa adaugi un strop de lapte in ceai. Taninurile se pot lega de carbohidrati si proteine din alimente si acest lucru poate minimiza iritatia digestiva.
Somn slab
Ceaiul are in mod natural cofeina. Consumul excesiv de ceai va poate perturba ciclul de somn. Melatonina este un hormon care semnaleaza creierului nostru ca este timpul sa dormim. In unele studii s-a descoperit ca cofeina poate inhiba productia de melatonina, ceea ce duce la o calitate slaba a somnului. Atunci cand nu dormi suficient, atunci poate duce la multe probleme de sanatate, cum ar fi durata de atentie redusa, tulburari de memorie si oboseala. De asemenea, privarea cronica de somn este asociata cu un risc crescut de obezitate si un control slab al zaharului din sange. Oamenii metabolizeaza cofeina in ritmuri diferite.
Este dificil de prezis exact cum afecteaza modelele de somn ale tuturor. In unele studii se constata ca chiar si doar 200 mg de cofeina consumate cu sase sau mai multe ore inainte de culcare pot afecta negativ calitatea somnului. Dar, alte studii nu au observat niciun efect semnificativ. Daca bei in mod regulat ceai cu cofeina si intampinati simptome legate de calitatea slaba a somnului, atunci poate doriti sa reduceti aportul de ceai, mai ales daca consumati alte bauturi sau suplimente cu cofeina.
Cresterea anxietatii, stresului si nelinistei
Frunzele de ceai au cofeina naturala. Cand consumati excesiv cofeina, indiferent de sursa, poate duce la sentimente de neliniste, stres si anxietate. In medie, o ceasca de ceai, exista 11 – 61 mg de cofeina, care depinde de varietate si de metoda de preparare. Ceaiul negru are mai multa cofeina in comparatie cu ceaiul verde si cel alb. Cu cat inmuiati mai mult ceaiul, cu atat continutul sau de cofeina este mai mare. In unele analize se spune ca cantitatea de cofeina sub 200 mg pe zi este putin probabil sa provoace anxietate semnificativa la majoritatea oamenilor.
Dar, unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei decat altii si poate fi necesar sa va limitati mai mult aportul. Daca observi ca atunci cand bei ceai te face sa te simti nervos sau agitat, atunci ar putea fi un semn ca ai baut prea mult si vrei sa reduci pentru a reduci simptomele.
Referinte:
[1] Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Efecte benefice ale ceaiului verde: O revizuire a literaturii. Medicina chinezeasca. 2010;5:13. doi:10.1186/1749-8546-5-13
[2] Yang CS, Hong J. Prevenirea bolilor cronice prin ceai: mecanisme posibile si relevanta umana. Revizuirea anuala a nutritiei. 2013;33:161-81.
[3] Tseng HC, Wang CJ, Cheng SH si colab. Obiceiul de a bea ceai printre noii studenti: Factori asociati. Revista Kaohsiung de Stiinte Medicale. 2014;30(2):98-103.
[4] Felipe L, Simoes LC, Goncalves DU, Mancini PC. Evaluarea efectului cofeinei in testul vestibular. Jurnalul Brazilian de Otorinolaringologie. 2005;71(6):758-62.
[5] National Institutes of Health. Aportul zilnic moderat de cofeina in timpul sarcinii poate duce la o dimensiune mai mica a nasterii. 2021. Preluat de la www.nih.gov/news-events/news-releases/moderate-daily-caffeine-intake-during-pregnancy-may-lead-smaller-birth-size
[6] Kim J, Oh SW, Myung SK si colab. Asocierea dintre consumul de cafea si boala de reflux gastroesofagian: o meta-analiza. Boli ale esofagului. 2014;27(4):311-7. doi:10.1111/dote.12099.
[7] Higdon JV, Frei B. Cafeaua si sanatatea: O revizuire a cercetarilor umane recente. Recenzii critice in stiinta alimentara si nutritie. 2006;46(2).
[8] Richards G, Smith A. Consumul de cafeina si stresul, anxietatea si depresia autoevaluate la copiii de scoala secundara. Jurnal de Psihofarmacologie. 2015;29(12):1236–47. doi:10.1177/0269881115612404