miercuri, februarie 5, 2025
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, dieteCiocolata neagra – Beneficii pentru sanatate, informatii nutritionale si cat ar trebui...

Ciocolata neagra – Beneficii pentru sanatate, informatii nutritionale si cat ar trebui sa mananci

Ciocolata neagra este bogata in minerale, cum ar fi fier, magneziu si zinc. Cacao din ciocolata neagra contine, de asemenea, antioxidanti numiti flavonoizi, care pot oferi mai multe beneficii pentru sanatate.

Ciocolata provine din cacao, care este o planta cu niveluri ridicate de minerale si antioxidanti. Ciocolata comerciala din lapte contine unt de cacao, zahar, lapte si cantitati mici de cacao. In schimb, ciocolata neagra are cantitati mult mai mari de cacao si mai putin zahar decat ciocolata cu lapte.

In acest articol, exploram cateva dintre beneficiile potentiale pentru sanatate ale ciocolatei negre. De asemenea, acoperim informatii nutritionale, riscuri si consideratii si cat de mult sa mancam.

Ciocolata neagra – Beneficii pentru sanatate

Antioxidantii

Ciocolata neagra contine compusi cu proprietati antioxidante. Despre antioxidanti cititi mai multe aici https://www.sanatatenonstop.ro/beneficii-dovedite-antioxidanti/

Ciocolata neagra contine mai multi compusi care poseda proprietati antioxidante, cum ar fi flavanolii si polifenolii. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si previn stresul oxidativ.

Stresul oxidativ se refera la daunele pe care cantitatile excesive de radicali liberi le pot provoca celulelor si tesuturilor din organism.

Stresul oxidativ contribuie la procesul natural de imbatranire. De-a lungul timpului, efectele stresului oxidativ pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea de o varietate de boli, cum ar fi:

  • Boli de inima
  • Diabet
  • Boala Parkinson
  • Boala Alzheimer
  • Cancer

Risc de boli de inima

Consumul regulat de ciocolata neagra poate ajuta la reducerea probabilitatii unei boli de inima. Unii dintre compusii din ciocolata intunecata, in special flavanolii, afecteaza doi factori majori de risc pentru boli de inima: hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat.

Discutam despre beneficiile potentiale ale ciocolatei negre pentru acesti doi factori de risc si pentru altii de mai jos:

Tensiune arteriala

Flavanolii din ciocolata neagra stimuleaza productia de oxid nitric in organism. Oxidul nitric determina dilatarea sau largirea vaselor de sange, ceea ce imbunatateste fluxul sanguin si scade tensiunea arteriala.

Un studiu din 2015 a investigat efectele consumului de ciocolata la 60 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 si hipertensiune arteriala. Cercetatorii au descoperit ca participantii care au mancat 25 de grame de ciocolata neagra zilnic timp de 8 saptamani au avut tensiunea arteriala semnificativ mai mica decat cei care au mancat aceeasi cantitate de ciocolata alba.

Rezultatele unei analize din 2017 au aratat ca efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale ar putea fi mai semnificative la persoanele in varsta si la cele cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, spre deosebire de persoanele mai tinere si sanatoase.

Colesterol

Ciocolata neagra contine, de asemenea, anumiti compusi, cum ar fi polifenolii si teobromina, care pot scadea nivelurile de colesterol lipoprotein de densitate joasa (LDL) din organism si pot creste nivelul de colesterol cu ​​densitate ridicata de lipoproteine ​​(HDL). Deseori medicii se refera la colesterolul LDL ca „colesterolul rau” si colesterolul HDL ca „colesterolul bun”.

Un studiu din 2017 a raportat ca consumul de ciocolata neagra timp de 15 zile a crescut nivelul de colesterol HDL la persoanele care traiesc cu HIV. Cu toate acestea, consumul de ciocolata neagra nu a afectat nivelul de colesterol LDL la participantii la studiu.

Efecte antiinflamatorii

Consumul de ciocolata neagra poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism.

Inflamatiile fac parte din raspunsul imun natural al organismului la germeni si alte substante daunatoare. Cu toate acestea, inflamatia cronica poate deteriora celulele si tesuturile si poate creste riscul unor afectiuni de sanatate, inclusiv diabet de tip 2, artrita si anumite tipuri de cancer.

Ciocolata neagra contine compusi cu proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism.

Un mic studiu pilot din 2018 care a implicat cinci persoane sanatoase a examinat efectele ciocolatei negre asupra sistemului imunitar. Rezultatele au sugerat ca consumul de cantitati mari de 70% din ciocolata neagra afecteaza activitatea genelor care regleaza raspunsul imun. Cu toate acestea, nu este clar modul in care acest studiu va avea o semnificatie practica.

Intr-un alt studiu din 2018, cercetatorii au descoperit ca consumul a 30 g de ciocolata neagra cu 84% in fiecare zi timp de 8 saptamani a redus semnificativ biomarkerii inflamatori la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Autorii studiului au concluzionat ca este nevoie de studii suplimentare care sa evalueze cantitatile optime de ciocolata neagra pe care sa le foloseasca pentru tratarea celor cu diabet.

Rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina apare atunci cand celulele organismului nu mai raspund la hormon insulina. Rezistenta la insulina poate provoca nivele anormal de mari de glucoza din sange, ceea ce poate duce la prediabet si diabet de tip 2.

Un studiu de 6 luni din 2018 a examinat relatia dintre consumul regulat de ciocolata neagra si nivelul de glucoza din sange in randul persoanelor hispanice. Concluziile cercetarilor sugereaza ca consumul a 48 g de ciocolata neagra cu 70% in fiecare zi poate ajuta la scaderea nivelului de glucoza in post si la reducerea rezistentei la insulina.

Functia creierului

Consumul de ciocolata neagra poate imbunatati functia creierului si poate ajuta la prevenirea afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson.

Concluziile unui mic studiu din 2018 sugereaza ca flavanolii prezenti in ciocolata neagra pot spori neuroplasticitatea, care este capacitatea creierului de a se reorganiza, in special ca raspuns la vatamari si boli.

Un studiu din 2016 a identificat o asociere pozitiva intre consumul regulat de ciocolata si performantele cognitive. Cu toate acestea, cercetatorii au colectat date din sondaje si au trebuit sa se bazeze pe aportul auto-raportat de ciocolata, astfel incat nu au putut sa traga concluzii definitive din concluzii.

Informatii nutritionale ciocolata neagra

Ciocolata neagra cu 70–85% cacao este o buna sursa de magneziu, zinc si fier.

United States Department of Agriculture, o bucata de 100 g de ciocolata neagra cu 70-85 % contunut de cacao ofera:

  • 604 calorii
  • 7,87 g proteine
  • 43,06 g grasime
  • 46,36 g carbohidrati
  • 11,00 g fibre dietetice
  • 24,23 g zahar
  • 12,02 miligrame (mg) de fier
  • 230,00 mg de magneziu
  • 3,34 mg de zinc

Riscuri si considerente

Beneficiile pentru sanatate ale ciocolatei negre provin in primul rand din flavanolele prezente in cacao.

Cu toate acestea, continutul de flavanol variaza de la produsele cu ciocolata neagra. Metodele de procesare difera, de asemenea, intre producatori, iar acest lucru poate afecta continutul de flavanol al ciocolatei.

Nu exista nicio cerinta legala pentru producatorii de ciocolata sa raporteze continutul de flavanol din produsele lor. Cu toate acestea, produsele de ciocolata neagra cu un procent mai mare de cacao ar trebui sa contina, in general, mai multi flavanoli.

Desi ciocolata neagra contine antioxidanti si minerale benefice, de obicei, este de asemenea bogata in zahar si grasimi, ceea ce o face un aliment foarte dens in calorii.

Ciocolata neagra contine grasimi sub forma de unt de cacao, care consta in principal din grasimi saturate nesanatoase.

Prin urmare, oamenii ar trebui sa incerce sa-si limiteze consumul de ciocolata neagra pentru a evita consumul de prea multe calorii, grasimi si zaharuri.

In general, ciocolata neagra contine mai putin zahar decat ciocolata cu lapte si ciocolata alba. Ciocolata neagra cu procente mai mari de solide de cacao contine de obicei si mai putin zahar. Continutul de zahar variaza in randul producatorilor de ciocolata, de aceea este recomandabil sa verificati eticheta nutritionala.

Cat este sanatos sa mananci din ciocolata neagra?

Producatorii de ciocolata nu trebuie sa raporteze continutul de flavanol al produselor lor. Drept urmare, este dificil de stiut cata ciocolata neagra ar trebui sa manance o persoana pentru a-si maximiza beneficiile pentru sanatate.

Studiile din acest articol au utilizat in general 20-30 g de ciocolata neagra pe zi. Ciocolata neagra cu procente mai mari de cacao contine de obicei mai putin zahar, dar mai multa grasime. Mai mult cacao inseamna, de asemenea, mai multi flavanoli, asa ca cel mai bine este sa alegeti ciocolata neagra care sa includa cel putin 70% continut de cacao.

Concluzie

Ciocolata neagra este o sursa bogata de antioxidanti si minerale si, in general, contine mai putin zahar decat ciocolata cu lapte.

Unele cercetari sugereaza ca ciocolata neagra poate ajuta la scaderea riscului de boli de inima, la reducerea inflamatiei si a rezistentei la insulina si la imbunatatirea functiei creierului.

Persoanele care sunt interesate sa adauge ciocolata neagra in dieta lor trebuie sa tina cont de faptul ca este bogata in grasimi si calorii, deci moderatia este esentiala.

Surse medicale:

https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/19904?man=&lfacet=&count=&max=&qlookup=&offset=&sort=&format=Abridged&reportfmt=other&rptfrm=&ndbno=&nutrient1=&nutrient2=&nutrient3=&subset=&totCount=&measureby=&Qv=1&Q333969=3&Q333970=1&Qv=1&Q333969=2&Q333970=1
https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.755.1
https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.878.10
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316300459
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6202779/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225491/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465250/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4460349/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900717301284

(Visited 2.717 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE