Ceapa si usturoiul: o combinatie puternica pentru prevenirea cancerului

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!
  • 125
  •  
  • 3
  •  
    128
    Shares

Ceapa si usturoiul apartin aceleiasi familii (alliums) si sunt produse de baza puternic parfumate si aromate in bucatariile din intreaga lume. Ceapa consta din mai multe soiuri – unele cu aroma mai subtila, altele cu aroma mai puternica – toate capabile sa contribuie cu un gust distinctiv la multe tipuri diferite de feluri de mancare.

In ultimul deceniu, numeroase studii de cercetare au aratat ca aceste legume intepatoare nu numai ca sunt delicioase si sanatoase in general, dar contin si substante chimice care, atunci cand sunt preparate corect, pot ajuta la prevenirea cancerului.

Consumul de usturoi si ceapa poate preveni cancerul

Studiile de laborator au descoperit ca ceapa si usturoiul contin antioxidanti care lupta si blocheaza radicalii liberi de la deteriorarea ADN-ului celular care declanseaza procesul de cancer.

S-a descoperit ca compusii din ceapa si usturoi pot creste enzimele care dezactiveaza agentii cancerigeni din organism, crescand astfel capacitatea de a elimina agentii cancerigeni inainte ca acestia sa afecteze organismul. Acesti compusi pot incetini cresterea celulelor canceroase si pot spori autodistrugerea acestora.

Cancerul de colon, cancerul hepatic, cancerul ovarian, cancerul bucal si esofagian, cancerul de san, de prostata, de rinichi si de stomac sunt tipurile de cancer la care consumate zilnic, la nivel moderat pana la inalt, ceapa si usturoiul (o jumatate de cana de ceapa tocata per zi sau mai mult) poate ajuta la reducerea riscului de a le dezvolta.

Ceapa si usturoiul – Cercetarea

Consumul ridicat de ceapa, a fost asociat cu un risc cu 56% mai mic de cancer de colon si cu un risc cu 25% mai mic de cancer de san, comparativ cu lipsa consumului de ceapa.

S-a demonstrat ca usturoiul este eficient in combaterea multor tipuri de cancer, cu exceptia cancerului de san si a cancerului de prostata, despre care se crede ca sunt controlate in principal de mecanisme hormonale care pot fi dincolo de accesul enzimelor produse de usturoi.

Intr-un studiu american de amploare, participantii care consumau un catel de usturoi pe saptamana au avut un risc de cancer de colon cu 32% mai mic decat cei care consumau usturoi o data pe luna sau mai putin. O revizuire a mai multor studii din intreaga lume a aratat un risc cu 31% mai mic de cancer de colon cu consumul a aproximativ 4-5 catei de usturoi pe saptamana .

Alte studii, in mare parte din China, unde cancerul de stomac este frecvent, au aratat ca persoanele care consumau cinci catei de usturoi pe saptamana si-au injumatatit riscul de a dezvolta cancer de stomac in calitate de nemancatori de usturoi.

Cel mai bun tip de ceapa pentru prevenirea cancerului

Potrivit unui studiu realizat de Rui Hai Liu, MD, Ph.D., profesor asociat de stiinta alimentatiei de la Universitatea Cornell , esalota, ceapa galbena de vest, galbenul intepator si ceapa rosie de nord au mai multe substante chimice anticancerigene decat alte soiuri testate.

Mai mult, Liu a constatat ca salota si soiurile de galben de Vest si de ceapa galbena intepatoare sunt deosebit de eficiente impotriva celulelor canceroase la ficat, in timp ce soiurile de galben intepator si galben de Vest au cel mai mare efect asupra celulelor canceroase de colon.

Acest lucru se datoreaza continutului lor concentrat de flavonoide si fenolici care lupta impotriva cancerului, antioxidanti care au un efect anti-proliferare asupra celulelor canceroase. Acesti antioxidanti pot impiedica cresterea si raspandirea celulelor canceroase, ceea ce inseamna ca sunt eficienti in prevenirea cancerului si ar putea chiar impiedica agravarea unei malignitati existente.

Ceapa si usturoiul – Cum se consuma in lupta impotriva cancerului

Iata cateva sfaturi pentru a scoate tot ce este mai bun din ceapa si usturoi.

Cum se consuma ceapa

Ceapa de toate tipurile se consuma cel mai bine cruda si taiata sau tocata pentru a culege cele mai multe beneficii anticancerigene, deoarece enzimele sunt foarte sensibile la caldura. Odata taiata, lasati ceapa sa se odihneasca aproximativ 10 minute, astfel incat sa elibereze mai multi nutrienti valorosi.

Cu toate acestea, daca nu suportati gustul de ceapa cruda, puteti sa le gatiti o perioada scurta de timp. O prajire la foc mic pana la mediu timp de cel mult 5 minute o data va face ceapa foarte gustoasa, fara a elimina substantele chimice necesare pentru a combate cancerul.

Evitati sa fierbeti pentru a gati ceapa, cu exceptia cazului in care o gatiti pentru o scurta perioada de timp intr-o supa sau tocana – substantele chimice care dau puterea cepei sunt lipite din ceapa insasi in apa cand este fiarta, dar sunt retinute in apa, facand supe si tocane un mod ideal de a fierbe scurt sau fierbe ceapa daca aceasta este metoda ta preferata de gatit.

O alta optiune este sa coaceti ceapa la cel mult 175C grade timp de cel mult 15 minute. Aceasta metoda de coacere serveste de fapt la cresterea nivelului unei substante numite quercetina, care este una dintre substantele chimice care ajuta ceapa in lupta impotriva cancerului.

Cum sa consumi usturoiul

La fel ca ceapa, usturoiul trebuie taiat, tocat sau zdrobit si lasat sa stea aproximativ 10 minute pentru ca enzimele continute in peretii celulelor lor sa-si faca magia chimica si sa transforme usturoiul dintr-un tratament aromat intr-un tratament preventiv pentru cancer.

In mod ideal, usturoiul zdrobit sa fie consumat crud pentru beneficii maxime, dar atata timp cat usturoiul este lasat sa stea dupa ce a fost tocat sau tocat, puteti adauga usturoiul si sucul acestuia (unde se pastreaza chestia buna, anticancerigena) la un fel de mancare si gatiti-l pentru o perioada scurta de timp.

Cat usturoi si ceapa trebuie sa consumi

Consumati o jumatate de cana de ceapa tocata zilnic – un consum moderat pana la mare de ceapa poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Consumati 4-5 catei de usturoi saptamanal – acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Ceapa si usturoiul sunt sanatoase

Mancatul de ceai si usturoi poate provoca respiratie urat mirositoare, dar acest lucru poate fi tratat citind Respiratia urat mirositoare: 10 Cauze si sfaturi pentru a scapa de respiratie urat mirositoare  .

Deci, daca nu mancati inca ceapa si usturoi, poate doriti sa va reconsiderati – sunt delicioase, hranitoare si sunt o modalitate sanatoasa si naturala de a tine la distanta cancerul atunci cand sunt consumate in mod regulat.

Resurse

http://preventcancer.aicr.org/site/News2?page=NewsArticle&id=11136&news_iv_ctrl=0&abbr=pr_hf_

http://www.news.cornell.edu/stories/2004/10/some-onions -au-excellente-beneficii-anti-cancer

http://www.webmd.com/cancer/news/20061121/cancer-prevention-helped-by-onions-and-garlic

(Visited 142 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!