vineri, iulie 19, 2024
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, dieteCeai de liliac: beneficii pentru sanatate, sfaturi de recoltare si reteta

Ceai de liliac: beneficii pentru sanatate, sfaturi de recoltare si reteta

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Esti in cautarea unui ceai unic pe care sa-l faci din una dintre florile tale preferate? Atunci ceaiul de liliac ar putea fi perfect pentru tine! Liliacurile sunt flori comestibile care au un miros minunat, iar cand folosesti florile acestei frumoase plante cu flori pentru a face ceai, te poti bucura de un rasfat revigorant si inaltator.

Liliacurile sunt arbusti mici care au flori violete sau albe, cu o aroma florala distincta.

(Cu exceptia cazului in care aveti un copac de liliac nu este ingrijit, si atunci cu siguranta nu este mic!)

Primavara va puteti bucura de mirosul tufelor de liliac in plina inflorire.

Dar nu numai ca aceste flori mici sunt frumoase, dar le poti folosi si pentru a face un ceai minunat.

Florile de liliac sunt comestibile?

Da, cu siguranta sunt!

Liliacurile pot fi folosite in atat de multe moduri diferite.

Sunt un plus frumos pentru multe produse alimentare.

Liliacurile sunt deosebit de populare in copt ca decor pentru tort si pot fi folosite si pentru a face zahar liliac, retete de jeleu, cordial, un sirop simplu si chiar si ele pot fi transformate in vin!

Dupa cum puteti vedea, liliacurile sunt de fapt o planta comestibila foarte versatila.

Intreaga planta este comestibila si nu prezinta niciun risc pentru sanatatea umana sau animale.

Beneficiile consumului de ceai de liliac

Informatiile despre beneficiile pentru sanatate ale liliacului nu sunt cunoscute in zilele noastre, dar a existat o perioada in care beneficiile medicinale ale liliacului erau bine cunoscute si ceaiul din flori de liliac era folosit pentru destul de multe afectiuni de sanatate.

Din fericire, unii oameni inca mai fac!

Ceaiul de liliac este o bautura minunata, calmanta, despre care se spune ca ajuta la digestie si multi spun ca o ceasca de ceai este calmanta si relaxanta pentru stomac.

De asemenea, este posibil ca florile de liliac sa fie bune pentru ochi si vedere.

Contin carotenoizi (pigmentii/culoarea pe care ii vedeti in floare) despre care se stie ca sunt buni pentru ochi. In flori, carotenoizii sunt stocati intr-un mod unic, care este legat de sanatatea ochilor. 

Consumul de ceai de flori de liliac este, de asemenea, o experienta relaxanta minunata.

Mirosurile si aromele fac minuni pentru a ajuta la calmarea mintii (sau cel putin asta a fost experienta mea!)

Reteta de ceai de liliac

Esti gata sa incerci acest ceai de primavara minunat parfumat?

Iata tot ce ai nevoie si o modalitate usoara de a face ceaiul de dupa-amiaza!

Ingrediente

Aceasta reteta va face aproximativ o ceasca de ceai (inmultiti corespunzator pentru a obtine o cantitate mai mare)

  • 1,5 linguri de flori proaspete de liliac (aproximativ 1 cap de floare) sau 1 lingura de floare de liliac uscata daca utilizati floare de liliac deshidratata si uscata.
  • 1 cana de apa (apa fierbinte functioneaza cel mai bine (aproximativ 235 ml)
  • Miere bruta, sirop, zahar (sau orice indulcitor la alegere) dupa gust (optional)
  • Gheata (optional)

Instructiuni

Cand liliacurile sunt in sezon, luati florile proaspete din capul florilor de liliac si puneti-le in ceasca sau, daca folositi flori uscate, masurati-o cu o lingura si turnati ceasca.

Adaugati apa clocotita si amestecati. Se lasa la infuzat cel putin 10-15 minute pentru a permite aroma sa se infuzeze cu adevarat.

Puteti alege sa lasati floarea de liliac sau sa scurgeti ceaiul intr-o alta ceasca, care separa liliac de ceaiul dvs.

Adaugati miere sau zahar dupa gust pentru o reteta de ceai de liliac, usor si racoritoare, care va va permite sa va relaxati si sa va relaxati.

Metoda peste noapte:

Daca iti doresti neaparat o infuzie puternica de ceai de liliac, iti recomand sa prepari acest ceai cu o zi inainte.

Urmati metoda mentionata mai sus, dar lasati floarea de liliac sa se abrupte peste noapte.

Amestecati de cateva ori daca aveti ocazia doar pentru a ajuta infuzia.

Aceasta metoda va va oferi un ceai cu un gust mult mai puternic, cu o multime de nutrienti liliac avand timp sa iasa in apa.

Ceai rece de liliac

De asemenea, puteti savura acest ceai de liliac rece.

Daca l-ati inmuiat peste noapte, nu este nevoie sa il incalziti.

Pentru a face o bautura racoritoare delicioasa, adaugati niste gheata si lasati-o sa va racoreasca in soarele cald de primavara.

Unde sa gasesti flori de liliac pentru ceai

Ceea ce este cu adevarat minunat este ca liliacurile sunt aproape peste tot, asa ca gasirea abundentelor petale violet nu ar trebui sa fie prea dificila.

Este posibil sa aveti arbusti de liliac in curte sau gradina, caz in care puteti taia cu usurinta unul sau doua capete, dupa cum este necesar, atunci cand sunt in sezon.

Daca nu aveti niciunul in gradina dvs., verificati cu unul dintre vecinii, familia sau prietenii dvs., este posibil ca acestia sa aiba un tufis de liliac pe care ar fi bucurosi sa il imparta.

Daca inca te straduiesti sa gasesti flori proaspete de liliac sau nu este sezonul liliacului, nu trebuie sa-ti faci griji.

Exista o multime de comercianti care vand liliac uscat la pret rezonabil.

Un avantaj al achizitionarii de flori uscate de liliac este ca sunt usor de depozitat si le puteti pastra mai mult timp decat florile proaspete de liliac.

Sfaturi pentru pregatire

  • Daca ti-ai luat liliac din gradina ta sau a altcuiva (cu permisiunea desigur) pune-le ca si alte flori – intr-un borcan cu apa pentru a le pastra proaspete inainte de a le folosi.
  • Clatiti bine liliacurile si spalati-le cu apa inainte de a le folosi pentru a va asigura ca sunt curate.

Uscarea si depozitarea propriilor petale de liliac

Iti place ceaiul de liliac, dar nu sezonul scurt de inflorire?

Iti poti recolta si pastra oricand propriile flori de liliac spre sfarsitul sezonului, astfel incat sa poti bea ceaiul tau parfumat preferat in orice perioada a anului!

Pur si simplu agatati-le sau lasati-le afara intr-o zona uscata a casei dvs. timp de cateva saptamani.

Dupa ce s-au uscat complet, luati petalele si depozitati-le intr-un recipient ermetic (un borcan de sticla cu capac ar putea functiona pentru asta).

Apoi, data viitoare cand ai chef de ceai de liliac, mergi in camara si vei avea exact ceea ce ai nevoie!

Asadar, iata ghidul tau complet pentru ceaiul de liliac. Este cu siguranta un ceai care merita incercat, iar daca este facut atunci cand petalele sunt proaspete inflorite, acest ceai va va ajuta cu siguranta sa va oferiti acel sentiment de primavara inaltator si calmant.

Band acest ceai, te poti scufunda cu adevarat in parfumul parfumat si aroma de liliac.

(Visited 3.057 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE