miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, dieteCe alimente sa consumi pentru combaterea anemiei

Ce alimente sa consumi pentru combaterea anemiei

Anemia afecteaza aproximativ 3,5 milioane de americani, in special femeile. Anemia apare atunci cand numarul de celule rosii din sange (RBC) al unei persoane este prea scazut si nivelul de hemoglobina din sange scade sub normal.

Lectura suplimentara: Nivelurile hemoglobinei: Nivelul ridicat, scăzut și normal – Ghid complet

Hemoglobina este formata din haeme (fier) ​​si globina (proteina). Ambele elemente sunt necesare pentru furnizarea de oxigen si substante nutritive catre toate partile corpului.

Simptomele includ senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, depresie, pierderea memoriei, oboseala si slabiciune . Medicul dumneavoastra poate diagnostica afectiunea printr-un simplu test de sange.

Unele dintre principalele cauze ale anemiei sunt deficitul de fier, vitamina B12 sau acid folic; alaptarea, timp in care corpul unei mame necesita mai multi nutrienti precum fierul; pierderi excesive de sange; si, infestare cu viermi in intestine si stomac.

Un plan alimentar sanatos este foarte important daca sunteti anemic. Trebuie sa includeti alimente care contin vitamina B12, fier si acid folic.

Iata 10 alimente de consumat pentru combaterea anemiei

1. Soia

Toate diferitele soiuri de fasole sunt o sursa excelenta de fier, dar trebuie sa le pregatiti corespunzator pentru a obtine beneficiul. Fasolea contine acid fitic care blocheaza absorbtia fierului. Cel mai bun mod de a reduce continutul de acid fitic este de a inmuia boabele peste noapte in apa calda inainte de a le gati.

Cand vine vorba de continutul de fier din fasole, soia este pe primul loc. Doar o cana de soia fiarta indeplineste jumatate din necesarul zilnic recomandat al acestui mineral. De asemenea, soia este un aliment cu continut scazut de grasimi si bogat in proteine, care ajuta la diminuarea anemiei.

2. Paine din cereale intregrale

Painea din cereale integrale este o sursa buna de fier non-hem, de care organismul are nevoie pentru a combate o deficienta de fier. In timp ce cerealele integrale au un continut ridicat de fier, are si inhibitori de fier sub forma de acid fitic. Dar, deoarece painea cu cereale integrale se face dupa fermentarea boabelor, acidul fitic se reduce automat.

Doar o felie de paine integrala asigura corpului dvs. aproximativ 6% din necesarul zilnic de fier. De asemenea, painea integrala este imbogatita cu nutrienti suplimentari care pot ajuta organismul sa lupte impotriva multor boli si sa restabileasca functiile biologice sanatoase.

3. Faina de ovaz

Desi ovazul are un continut ridicat de fier, contin si acid fitic care inhiba absorbtia fierului. Cu toate acestea, puteti cumpara fulgi de ovaz imbogatite cu fier. Faina de ovaz obisnuita nu este in general imbogatita cu fier; intrucat multe feluri de ovaz instant sunt.

Potrivit USDA Nutrient Database, o ceasca de fulgi de ovaz instant preparata cu apa indeplineste 60% din cantitatea zilnica necesara de fier. Faina de ovaz imbogatita contine, de asemenea, B-12 si alte vitamine B.

4. Carne rosie

Carnea rosie, cum ar fi carnea de vita si de porc, contine o cantitate mare de fier hem, care este mai usor de absorbit de organism decat fierul non-hem pe baza de plante. Ficatul este cea mai buna optiune pentru a-ti creste sangele cu fier si vitamine B.

Conform USDA, ficatul de vita are peste 600% din necesarul zilnic de fier si vitamina B-12.

5. Oua

Alimentele cu o multime de antioxidanti, precum si alimentele proteice, cum ar fi ouale, contribuie la refacerea vitaminelor pierdute in timpul unei afectiuni anemice. Ouale ofera o cantitate generoasa de substante nutritive dietetice, cu foarte putine calorii.

Un ou mare contine aproximativ 1 mg de fier, care asigura aproximativ 7% RNI (referinta nutrienta) pentru femele si 11% RNI pentru barbati.

Asimilarea fierului creste atunci cand este suplimentata cu acid ascorbic (vitamina C), asa ca aveti un pahar de suc de portocale cu ouale. Consumul regulat de oua ajuta, de asemenea, la construirea articulatiilor si a oaselor puternice.

6. Unt de arahide

Untul de arahide este o sursa buna de fier. Doar doua linguri de unt de arahide contin 0,6 mg de fier. Barbatii adulti necesita 8 mg, in timp ce femeile necesita fier de 18 mg zilnic.

Pur si simplu aveti un sandvis cu unt de arahide, impreuna cu un pahar de suc de portocale. Vitamina C din sucul de portocale va creste absorbtia fierului continut in untul de arahide. Daca nu-ti place gustul untului de arahide, mancarea cu arahide prajite va face trucul.

7. Spanac

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, sunt o sursa buna de fier, precum si vitamina C. Spanacul contine, de asemenea, fibre, vitaminele A, B9, C si E, calciu si beta-caroten, care sunt esentiale pentru un corp sanatos.

O jumatate de cana de spanac fiert contine 3,2 mg de fier, sau putin mai putin de 20% din necesarul zilnic pentru femei. De asemenea, puteti manca spanac intr-o salata, supa sau orice fel de garnitura.

Alte legume verzi cu frunze, care sunt benefice pentru o persoana anemica, sunt salata, telina, broccoli, schinduf, nasturelul si varza.

8. Rosii

Alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi rosiile, pot ajuta, de asemenea, la combaterea anemiei. Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul. Incercati sa beti un pahar de suc de rosii crude, cel putin o data pe zi.

Evitati bauturile cu cofeina, cum ar fi ceaiul si cafeaua, deoarece acestea pot interfera cu absorbtia fierului. Rosiile contin, de asemenea, beta-caroten si vitamina E, care pot imbunatati starea pielii si a parului.

9. Rodii

Rodiile contin vitamina C, fier, vitaminele A si E, precum si fibre si potasiu. Puteti mentine un flux de sange sanatos in organism, consumand rodii sub orice forma, inclusiv suc.

Rodiile iti furnizeaza fier sangelui si astfel ajuta la reducerea simptomelor anemice, inclusiv epuizare, ameteli, slabiciune si pierderea auzului.

10. Sfecla rosie

Sfecla rosie, ca leguma gatita sau sub forma de salata, este una dintre cele mai bune modalitati de combatere a anemiei. De asemenea, puteti bea suc proaspat de sfecla rosie.

Sfecla rosie include atribute de curatare, impreuna cu o cantitate buna de continut de fier. Toti acesti nutrienti ajuta la refacerea si reactivarea celulelor rosii din sange, care la randul lor duc la un aport adecvat de oxigen proaspat in tot corpul. Pentru a trata anemia, cel mai bine este sa folositi sfecla rosie.

Adaugarea acestor alimente in dieta dvs. va ajuta la combaterea anemiei si la restabilirea starii generale de sanatate. De asemenea, este important sa beti multa apa, sa faceti soare si sa faceti miscare zilnic.

(Visited 854 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE