Alimentație sănătoasă, dieteCardiologie

Top 10 alimente pentru scaderea tensiunii arteriale ridicate

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Hipertensiunea arteriala, cunoscuta si sub numele de tensiune arteriala ridicata sau crescuta, este un factor de risc major atat pentru atacurile de cord, cat si pentru accidentele vasculare cerebrale. O tensiune arteriala de 140/90 mm Hg sau mai mare este considerata tensiune arteriala crescuta. In majoritatea cazurilor, nu provoaca niciun simptom vizibil si este astfel numit „ucigasul tacut”.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), hipertensiunea afecteaza unul din trei adulti din Statele Unite.

Multi factori contribuie la tensiunea arteriala crescuta, inclusiv varsta, genetica, stres, obezitate, stil de viata sedentar, consumul de alcool, fumatul si consumul excesiv de sare.

Prin gestionarea si controlul factorului de risc, va puteti tine sub control tensiunea arteriala. De asemenea, mancati o dieta sanatoasa bogata in mai multe alimente bogate in antioxidanti si saraca in grasimi saturate pentru a ajuta la controlul problemei.

In plus, asigurati-va ca va luati medicamentele pentru tensiunea arteriala conform indicatiilor medicului si monitorizati periodic tensiunea arteriala.

Iata 10 alimente pentru scaderea tensiunii arteriale.

1. Lamaia

Lamaia, un citric popular, ce poate ajuta la reglarea tensiunii ridicate. Vitamina C antioxidanta a acesteia ajuta la neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi .

La randul sau, acest lucru ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate, reduce colesterolul ridicat si imbunatateste sanatatea generala a inimii. In plus, lamaile sunt bogate in potasiu, ceea ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin reducerea efectelor sodiului.

Potrivit unui studiu din 2014 publicat in Journal of Nutrition and Metabolism, consumul regulat de lamaie si mersul pe jos au efecte sistolice de scadere a tensiunii arteriale.

Beti o ceasca de apa calda cu sucul din ½ lamaie adaugat in fiecare dimineata pe stomacul gol. Pentru cele mai bune rezultate, nu adaugati sare sau zahar.

2. Usturoiul

Usturoiul ofera beneficii de scadere a tensiunii arteriale. Ajuta la relaxarea vaselor de sange prin stimularea productiei de oxid nitric, care la randul sau scade tensiunea arteriala, in special tensiunea arteriala sistolica.

Un studiu din 2008 publicat in revista BMC Cardiovascular Disorders sugereaza ca preparatele de usturoi sunt superioare placebo in reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune.

Usturoiul poate ajuta chiar la imbunatatirea circulatiei sangelui, la scaderea colesterolului si la prevenirea bolilor de inima.

Mancati 2 – 3 catei de usturoi crud zilnic pe stomacul gol. Puteti lua si suplimente de usturoi, dar numai dupa consultarea medicului dumneavoastra.

3. Banane

Consumati 1-2 banane pe zi pentru a scadea tensiunea arteriala. Continutul ridicat de potasiu al bananei contribuie la diminuarea efectului de sodiu, care la randul sau regleaza tensiunea arteriala. De fapt, consumul regulat de alimente bogate in potasiu va poate reduce riscul de accident vascular cerebral si poate preveni bolile de inima.

Potrivit Harvard Medical School, potasiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea peretilor vaselor de sange. Cu toate acestea, persoanele care sufera de probleme renale ar trebui sa fie precauti atunci cand isi maresc aportul de potasiu, deoarece le poate face mai mult rau decat bine.

Feliati o banana in cerealele pentru micul dejun sau fulgi de ovaz sau luati una la munca in fiecare zi pentru o gustare rapida, usoara si ieftina.

4. Ulei de masline (extra virgin)

Uleiul de masline extravirgin contine antioxidanti numiti „polifenoli”, care ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale si chiar protejeaza colesterolul LDL („rau”) de oxidare . In plus, uleiul de masline contine acizi grasi mononesaturati care ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii.

Potrivit unui studiu din 2000 publicat in Archives of Internal Medicine, utilizarea uleiului de masline extravirgin poate reduce necesarul zilnic de dozare antihipertensiva.

Mancati cateva linguri de ulei de masline extravirgin pe zi. Folositi-l in sosuri sau salate sanatoase. Il puteti folosi si pentru gatit sau coacere.

5. Rosii

Rosiile contin licopen si alti carotenoizi cu efecte antioxidante care ajuta la combaterea radicalilor liberi, reduc riscul bolilor de inima si reduc tensiunea arteriala. Intr-un studiu din 2011 publicat in revista Maturitas licopenul a aratat un efect semnificativ de reducere a tensiunii arteriale sistolice.

De asemenea, un studiu din 2006 publicat in American Heart Journal, a constatat ca consumul regulat de 250 mg de extract de rosii a contribuit la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice.

De asemenea, rosiile sunt bogate in potasiu, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si elimina sodiul din corp.

Mancati zilnic o cana de rosii proaspete. Le puteti adauga in salate si sandvisuri, precum si le puteti folosi pentru a face sosuri si supe. Evitati sa consumati rosii conservate.

6. Afine

Afinele sunt bogate in flavonoide numite antocianine care ajuta la prevenirea hipertensiunii. In plus, antioxidantii din aceste fructe de padure ajuta la imbunatatirea si mentinerea flexibilitatii arterelor si, astfel, ajuta la controlul tensiunii arteriale.

Potrivit unui studiu din 2011 publicat in revista American Society for Nutrition, antocianinele ajuta la controlul si prevenirea hipertensiunii la adulti.

Afinele sunt usor de adaugat in dieta ta. Adaugati-le in cereale sau smoothie in fiecare dimineata. Va puteti bucura chiar de afine congelate ca un desert rapid si sanatos.

7. Sfecla

Conform unui studiu realizat in 2010 de cercetatori de la Universitatea Queen Mary din Londra, continutul de nitrati al sucului de sfecla rosie ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Nitratii din sfecla rosie sunt transformati in nitriti si apoi intr-un gaz numit oxid nitric, care ajuta la largirea arterelor si la scaderea tensiunii arteriale. Poate reduce chiar riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si alte probleme cardiovasculare.

Beti zilnic un pahar de suc de sfecla pentru a va regla tensiunea arteriala. Puteti include chiar sfecla in salata sau supa.

8. Spanac

Folatul, nitratul, potasiul, magneziul si antioxidantii din spanac ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Un studiu din 2013 publicat in revista Nitric Oxide Society sugereaza ca legumele bogate in nitrati, cum ar fi spanacul, pot reduce tensiunea arteriala sistolica si presiunea pulsului. Pot chiar imbunatati sanatatea cardiovasculara la barbati si femei sanatosi.

Includeti spanacul in dieta dvs. in salate, supe si piureuri. Puteti chiar gati usor frunzele de spanac si sa mancati ca garnitura.

9. Telina

Telina contine un fitochimic numit 3-N-butilftalid care relaxeaza tesuturile peretilor arterelor pentru a creste fluxul sanguin si a reduce tensiunea arteriala. In plus, continutul de magneziu si potasiu din telina va ajuta sa va reglati tensiunea arteriala.

Potrivit unui studiu din 2013 publicat in Journal of Medicinal Food, extractele din seminte de telina au proprietati antihipertensive care pot ajuta in tratamentul cronic al TA crescuta.

Pentru a va bucura de acest beneficiu de telina pentru sanatate, adaugati-l la salata sau supa. Puteti manca patru tulpini de telina zilnic.

10. Cartofi

Cartofii sunt bogati in fitochimicale care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. In plus, contin potasiu si magneziu, doua minerale care combat hipertensiunea.

Potrivit unui studiu din 2011 realizat de cercetatorii de la Department of Chemistry at the University of Scranton in Pennsylvania, cartofii, in special cartofii mov contribuie la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu obezitate si hipertensiune. Poate reduce atat tensiunea arteriala sistolica, cat si cea diastolica.

Mananca cartofi copti sau fierti, in special cei mov, fara a adauga unt, margarina sau smantana.

Resurse:

https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/hbp_low.pdf

https://www.hindawi.com/journals/jnme/2014/912684/

http://ajcn.nutrition.org /content/93/2/338.full

https://www.qmul.ac.uk/media/news/items/smd/31048.html

https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium -tensiunea-tensiunii arteriale

https://www.biomedcentral.com/1471-2261/8/13

https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2011/august/patatoes-reducesensiunea-la-persoanele-cu-obezitate-si-hipertensiune-arteriala.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684138/

https: //archinte.jamanetwork. com / article.aspx? articleid = 224842

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24120618

https://www.maturitas.org/article/S0378-5122%2810%2900446-9/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16368299

(Visited 2.103 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!