Boala celiaca – Ce este, multiple simptome, cauze si alimentatia

  • 43
  •  
  •  
  •  
  •  
    43
    Shares

Boala celiaca este o afectiune digestiva cronica rezultata dintr-o reactie imuna la gliadina, o proteina de gluten care se gaseste in grau, orz, secara si uneori ovaz.

Ea implica inflamatia si distrugerea mucoasei interne a intestinului subtire si poate duce la malabsorbtia mineralelor si a substantelor nutritive.

Simptomele pot include diaree cronica , scadere in greutate si oboseala. In unele cazuri, singurul simptom este anemia, iar boala celiaca nu este diagnosticata decat mai tarziu in viata.

Boala celiaca poate afecta o persoana de orice varsta care este predispusa genetic, dar incepe adesea in frageda varsta.

Nu exista niciun remediu, iar singurul tratament eficient este o dieta fara gluten.

Simptome boala celiaca

Persoanele cu boala celiaca trebuie sa evite painea si alte alimente care contin gluten.

Boala celiaca este o tulburare permanenta. Simptomele pot varia de la usoare pana la severe, se pot schimba in timp si pot varia intre indivizi. Este posibil ca unii oameni sa nu prezinte simptome sau poate sa apara simptome pana mai tarziu in viata.

Unele simptome comune ale bolii celiace includ:

  • simptome gastro-intestinale, cum ar fi crampe abdominale, diaree, gaze, greata si varsaturi si balonare
  • scaune cu miros urat, cu exces de grasime in ele
  • dureri osoase si articulare
  • depresie, iritabilitate si atacuri de panica
  • slabiciune si oboseala
  • vanatai usoare si sangerare la nas
  • retentie de fluide
  • infertilitate
  • foame persistenta
  • anemie cu deficit de fier
  • deficiente nutritionale, inclusiv lipsa de vitamina B12, D si K
  • decolorarea dintilor
  • slabiciune musculara si crampe musculare
  • leziuni ale nervilor, ceea ce duce la furnicaturi la nivelul picioarelor si picioarelor
  • sange in scaun sau in urina
  • dureri de cap migrene

Unele persoane dezvolta un tip de eruptie cutanata cunoscuta sub denumirea de dermatita herpetiformis (DH). Petele rosii, ridicate si balonarea pot afecta coatele, genunchii, umerii, fesele si fata.

Boala celiaca poate duce la malabsorbtie si malnutritie, deteriorarea intestinului gros si deteriorarea subtila a altor organe.

Multi adulti cu simptome usoare prezinta oboseala si anemie sau, eventual, doar disconfort abdominal vag, cum ar fi balonare, distensie abdominala si exces de gaze. Unii oameni nu au semne clare de boala, ci un sentiment general de a fi rau.

Variatiile simptomelor pot depinde de:

  • perioada in care o persoana a fost alapturata, deoarece simptomele tind sa apara mai tarziu la cei care au fost alaptati mai mult timp
  • cantitatea de gluten consumata
  • varsta la care o persoana incepe sa manance gluten
  • nivelul afectarii intestinului subtire

Persoanele cu boala celiaca pot avea un risc mai mare de neuropatie, potrivit unui studiu publicat in JAMA Neurology .

Stresul si anxietatea pot produce simptome.

Simptome la sugari si copii

La copii si sugari, pot aparea probleme intestinale, cum ar fi diaree, iritabilitate si esecul de a prospera sau dezvoltarea intarziata.

In timp, copiii pot suferi pierderi in greutate, deteriorarea smaltului dintilor si pubertate intarziata .

Diagnostic

Medicul va examina pacientul si va intreba despre semne si simptome, iar acestea pot solicita unele teste.

Analizele de sange pot detecta:

  • anticorpi antigliadina
  • anticorpi endomiziali
  • anticorpi antiglutaminaz anti-tesut

Sangele este cernut pentru anticorpi impotriva peptidei de gliadina dezamidata (TTG) si, uneori, a anticorpilor antigliadina (AGA) si a andomisiului (EmA).

O biopsie intestinala subtire este considerata cel mai precis test pentru boala celiaca. Medicul foloseste endoscopia pentru a preleva mostre ale mucoasei intestinale. De obicei, se obtin mai multe probe pentru a creste precizia diagnosticului.

Afectiunile care au simptome similare cu boala celiaca includ:

  • insuficienta pancreatica
  • Boala Crohn a intestinului subtire
  • sindromul colonului iritabil
  • sensibilitatea la gluten, care are simptome similare, dar mai usoare si este dezbatuta ca entitate

Medicul trebuie sa elimine aceste posibilitati atunci cand face un diagnostic.

Tratament boala celiaca

In prezent, singurul tratament este evitarea glutenului pe viata.

Cu respectarea stricta a alimentatiei, intestinele se vor vindeca in mod normal si simptomele dispar, dar consumul de gluten din nou poate provoca o recidiva.

Pacientii trebuie sa fie constienti care alimente contin gluten si care nu, dar acest lucru poate fi dificil, deoarece multe produse contin gluten ascuns.

Un dietetician poate ajuta o persoana cu boala celiaca sa urmeze o dieta sanatoasa.

Produse cu si fara gluten

O gama larga de produse sunt disponibile etichetate fara gluten. Acestea includ paine fara gluten, paste, fursecuri si asa mai departe. Producatorii sunt obligati sa furnizeze informatii despre ingredientele utilizate pentru fabricarea produselor alimentare, dar persoanele fizice trebuie sa verifice eticheta cu atentie inainte de a cumpara sau a consuma orice produs.

Alternativele fara gluten la paine, faina, paste si alte alimente sunt acum disponibile pe scara larga.

„Fara gluten” indica in mod normal ca exista un nivel inofensiv de gluten decat o absenta totala a acestuia.

Reglementarile privind utilizarea etichetarii pe produsele fara gluten variaza intre tari, astfel incat pacientii ar trebui sa fie atenti.

O persoana care urmeaza o dieta fara gluten ar trebui sa evite:

  • toate alimentele obtinute din grau, secara, tarate, faina imbogatita, bulgur si orz, inclusiv cereale, paine, paste, crutoane, biscuite, prajituri si prajituri
  • bere si alte alcool pe baza de cereale
  • ovaz

Unele preparate de ovaz pot fi contaminate cu grau. In unele cazuri, cantitati mici de ovaz sunt permise in dieta sub supraveghere medicala.

Trebuie sa aveti grija cu unele produse alimentare care sunt produse in instalatii care fabrica produse care contin gluten.

Multe alimente procesate contin gluten, inclusiv:

  • supe de conserve
  • pansamente pentru salate, ketchup si mustar
  • sos de soia
  • epice
  • inghetata si bomboane
  • carne si mezeluri prelucrate si conserve

Glutenul poate fi utilizat si in:

  • unele medicamente eliberate pe baza de reteta sau fara reteta
  • produse vitaminice
  • produse cosmetice, cum ar fi rujul, luci de buze si pasta de dinti
  • timbre postale

Persoanele cu boala celiaca au adesea o intoleranta la lactoza, astfel incat evitarea lactozei poate fi de ajutor.

Oricine are boala celiaca trebuie sa citeasca cu atentie etichetele alimentelor si sa verifice ce alimente de restaurant sunt fara gluten. Unele restaurante au un meniu fara gluten.

O dieta fara gluten pentru toti?

Cei care nu au o boala celiaca sau o intoleranta la gluten diagnosticati ar trebui sa vorbeasca medicului lor daca se gandesc sa „nu fie fara gluten”.

O dieta fara gluten poate duce la alte deficiente, daca nu este urmata cu grija.

Potrivit Institutului National de Diabet si Boli Digestive si Rinichii (NIDDK), „Nu exista date actuale care sugereaza ca publicul larg ar trebui sa mentina o dieta fara gluten pentru pierderea in greutate sau pentru o sanatate mai buna.”

Cerealele precum porumbul, meiul, sorgul, orezul si orezul salbatic sunt consumabile in siguranta.

Alimente care sunt sigure de consumat

Alimentele precum amarantul, quinoa sau hrisca sunt, de asemenea, inofensive, la fel ca cartofii si bananele si tapioca. Nu contin gluten si nu declanseaza simptome.

O persoana cu boala celiaca poate avea nevoie sa ia suplimente de vitamine si minerale pentru a reduce riscul de deficiente cauzate de tulburare.

Retetele pot fi facute fara gluten prin inlocuirea ingredientelor si prin ajustarea timpului si temperaturii utilizate pentru coacere.

Medicamente pentru boala celiaca

Oamenii de stiinta investigheaza medicamente care functioneaza direct in intestine, tratamente care afecteaza sistemul imunitar si vaccinari pentru a trata boala celiaca.

Cu toate acestea, in prezent nu exista tratament, cu exceptia evitarii glutenului.

Daca individul continua sa consume gluten, acest lucru le poate afecta calitatea vietii si poate creste riscul unor afectiuni medicale.

Caderea parului, anemia si osteoporoza pot aparea deoarece organismul nu absoarbe substantele nutritive eficient. Se pot dezvolta ulcere intestinale subtiri.

Complicatiile

Boala celiaca a fost legata de anumite tipuri de cancer, inclusiv limfomul intestinal si adenocarcinomul intestinului subtire, al faringelui si al esofagului.

Boala refractara

In cazuri rare, poate aparea boala refractara, daca nu se iau masuri pentru a gestiona boala celiaca. Acest lucru se intampla cel mai frecvent pentru ca este dificil sa mentii o dieta complet fara gluten.

La persoanele cu boala refractara, afectiunea este prezenta atat de mult timp incat intestinele nu mai sunt capabile sa se vindece doar pe dieta, iar o dieta fara gluten nu va ajuta.

Pot fi prescrise medicamente, cum ar fi corticosteroizii si medicamentele imuno-supresoare.

Copiii cu boala celiaca

Lasata netratata, boala celiaca din copilarie poate duce la o inaltime mica la varsta adulta, dar un copil cu boala celiaca care trece la o dieta fara gluten incepe adesea sa creasca in inaltime si sa recupereze orice intarziere cauzata de tulburare. Daunele intestinale incep sa se vindece in cateva saptamani de la eliminarea glutenului din dieta.

Odata cu trecerea timpului, copiii pot suferi remisiuni spontane si raman lipsiti de semnele si simptomele bolii celiace pana mai tarziu in viata, dar simptomele pot reaparea ulterior.

Cauze

Boala celiaca este o afectiune imuna. Atunci cand o persoana cu boala celiaca mananca gluten, celulele si sistemele imunitare ale acestora sunt activate si ataca si afecteaza intestinul subtire.

In boala celiaca, sistemul imunitar ataca gresit vilozitatile din intestinul subtire. Acestea se inflameaza si afecteaza si pot disparea. Intestinul subtire nu mai este capabil sa absoarba in mod eficient nutrientii. Acest lucru poate duce la o serie de riscuri si complicatii pentru sanatate.

Persoanele care au mai multe sanse de a avea boala celiaca includ cele cu:

  • o alta boala autoimuna, cum ar fi diabetul de tip 1, artrita reumatoida sau o boala autoimuna care afecteaza tiroida sau ficatul
  • o tulburare genetica, cum ar fi sindromul Down sau sindromul Turner
  • un membru al familiei care are boala

Avand un membru al familiei cu boala celiaca creste sansa unei persoane de a o avea la 1 din 10.

Resurse

https://www.coeliac.org.uk/coeliac-disease/about-coeliac-disease-and-dermatitis-herpetiformis/?gclid=CLmLhsqL7dQCFRMo0wodc94HEQ

https://medlineplus.gov/celiacdisease.html

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/definition-facts

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/eating-diet-nutrition

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25956012

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/celiac-disease/symptoms-causes

http://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2279878

(Visited 426 times, 4 visits today)

Related posts

Leave a Comment

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Twitter Login to work