Alimentație sănătoasă, diete

Sirop de artar – date nutritionale, beneficii dovedite si multe altele

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Siropul de artar este o seva naturala dulce de copac care contine multi antioxidanti. Beneficiile pentru sanatate asociate cu siropul de artar pur includ proprietati anticancerigene si reducerea inflamatiei. Siropul de artar contine, de asemenea, multi nutrienti care sunt buni pentru sanatatea ta. Desi siropul de artar contine inca mult zahar, este mult mai sanatos pentru tine decat zaharul alb procesat.

Multi oameni folosesc acum siropul de artar ca o alternativa buna la indulcitorii artificiali. Stropirea unei lingurite sau doua din aceasta seva delicios de dulce peste clatite sau in bauturi poate fi mai buna pentru tine decat alte siropuri sau zahar. In cantitati moderate, majoritatea oamenilor se pot bucura de beneficiile siropului de artar.

In acest articol, vei afla daca siropul de artar este intr-adevar la fel de sanatos pentru tine asa cum sustin multi oameni. Veti afla, de asemenea, despre orice beneficii ale trecerii de la zahar la sirop de artar ca indulcitor.

Ce este siropul de artar?

Siropul de artar se obtine din seva arborelui de artar de zahar ( Acer saccharum ). Seva de artar este fiarta pentru a lasa un sirop lipicios, dulce, chihlimbar sau maro.

Journal of Agricultural and Food Chemistry spune ca majoritatea siropului de artar din lume provine din Canada. Siropul de artar este un aliment pur, deoarece aproape nicio prelucrare nu intra in productia sa. Apa se fierbe din seva pentru a lasa in urma sirop de artar pur. ( 1 )

Cercetarile asupra beneficiilor siropului de artar au aratat ca este o alegere mai buna decat zaharul. Siropul de artar contine o serie de minerale, aminoacizi, antioxidanti si compusi antiinflamatori.

Desigur, componenta principala a siropului de artar este zaharoza si, prin urmare, trebuie savurata doar cu moderatie.

Clasificare sirop de artar

Siropul de artar pur este disponibil intr-un numar de grade, in functie de continutul sau nutritional. Culoarea siropului de artar variaza de la chihlimbar deschis la maro inchis. Care sunt calitatile siropului de artar?

Clasificarea siropului de artar poate varia de la o tara la alta. De exemplu, in Canada existau 5 grade de sirop de artar: AA (culoare foarte deschisa), gradul A (culoare deschisa), gradul B (culoare medie), gradul C (chihlimbar) si gradul D (intuneric). ( 1 )

In SUA, siropul de artar era clasificat ca gradul A, care are cea mai deschisa culoare, gradul B, care are cea mai inchisa culoare, iar ultimul grad este „substandard”. ( 27 )

Cu toate acestea, in prezent, siropul de artar de gradul B nu mai este utilizat din cauza noilor standarde internationale de etichetare si clasificare a siropului de artar. Noul sistem clasifica siropul de artar in functie de culoare si aroma:

Culoare aurie cu aroma delicata
Culoare ambra cu aroma bogata
Culoare inchisa cu aroma robusta
Culoare foarte inchisa cu aroma puternica

Toate gradele – cele mai deschise si mai inchise – sunt potrivite pentru a fi folosite ca indulcitor natural, iar principala diferenta dintre ele este ca ceea ce in trecut era gradul B are o culoare mai inchisa, un miros mai intens si o aroma mai puternica. Acesta este motivul pentru care este folosit in principal pentru coacere, in timp ce gradul A, care are o culoare mai deschisa, este de obicei stropit direct pe clatite si alte alimente.

Studiile au aratat ca poti spune despre continutul de antioxidanti al siropului de artar in functie de culoarea acestuia. De exemplu, siropul de artar canadian care este foarte inchis contine mai multi antioxidanti si calciu decat soiurile mai deschise. ( 2 )

Deci, s-ar putea ca siropul de artar inchis sa fie o optiune mai sanatoasa decat zaharul datorita valorii sale nutritive mai bune.

Informatii nutritionale sirop de artar

Cat de sanatos este siropul de artar pentru tine?

Este bine de retinut ca siropul de artar este bogat in zahar si trebuie consumat doar in cantitati moderate. O lingura (20 g) de sirop de artar pur contine 12 grame de zahar, 52 de calorii si 13 grame de carbohidrati. ( 3 )

Siropul de artar contine, de asemenea, minerale precum magneziu, zinc, mangan, calciu, potasiu si fier. ( 2 )

Cercetatorii au descoperit ca numeroasele beneficii ale utilizarii siropului de artar, mai degraba decat zaharului, provin din continutul sau de antioxidanti. Multi dintre acesti antioxidanti apar pe masura ce seva de artar este fiarta in sirop dulce. ( 4 )

Siropul de artar are, de asemenea, o sarcina glicemica mai mica de 54 in comparatie cu zaharul de masa (68), ceea ce inseamna ca nu va provoca cresteri ale glicemiei la fel de mult ca zaharul.

Care este cel mai bun? Sirop de artar VS. Miere si Zahar

Daca doriti sa indulciti alimente sau bauturi, ar trebui sa folositi miere, sirop de artar sau zahar alb?

Sirop de artar vs miere

Atat siropul de artar, cat si mierea sunt indulcitori naturali care contin substante nutritive si substante chimice din plante (fitochimice).

Mierea si siropul de artar sunt similare in ceea ce priveste numarul de calorii. O lingura (20 g) de sirop de artar contine 52 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de miere are 64 de calorii. ( 3 , 5 )

Cand vine vorba de continutul de zahar, siropul de artar contine mai putin zahar decat mierea. O lingura de sirop de artar contine cu 5 grame mai putin zahar decat mierea. In plus, cea mai mare parte a continutului de zahar din miere este fructoza, in timp ce siropul de artar contine in mare parte zaharoza. Fructoza este un zahar simplu, in timp ce zaharoza este un zahar complex care trebuie descompus mai intai.

Unii cercetatori spun ca ar trebui sa limitam continutul de fructoza din diete pentru a ajuta la prevenirea obezitatii si a diabetului. ( 6 )

Cu toate acestea, mierea cruda este inca un aliment pur extrem de sanatos, care este un depozit de vitamine, minerale si proprietati antimicrobiene. 

Desi atat mierea, cat si siropul de artar sunt mai bune pentru tine decat zaharul, s-ar parea ca continutul de zaharoza al siropului de artar si indicele glicemic mai scazut il fac putin mai bun decat mierea.

Sirop de artar vs zahar

Chiar daca zaharul este un aliment natural, este foarte procesat si a fost legat de o serie de probleme de sanatate. In timpul procesarii, majoritatea mineralelor si nutrientilor sunt distrusi in zahar, ceea ce il transforma intr-un aliment dens energetic, cu valoare nutritiva mica.

Exista vreo baza stiintifica pentru a vedea siropul de artar ca un inlocuitor mai sanatos al zaharului?

Potrivit cercetarilor publicate in Journal of the American Dietetic Association , indulcitorii naturali precum mierea si siropul de artar sunt mai buni pentru tine decat zaharul. Zaharurile rafinate contin cantitati minime de antioxidanti, in timp ce siropul de artar isi pastreaza capacitatea antioxidanta. ( 7 )

Datorita continutului sau de antioxidanti si minerale, siropul de artar este mai bun pentru tine decat zaharul. Cu toate acestea, este bine sa ne amintim ca siropul de artar este inca un aliment bogat in zahar care trebuie savurat cu moderatie.

Dieteticienii avertizeaza ca consumul excesiv de orice tip de zahar poate creste glicemia si poate duce la cresterea in greutate. Unul dintre avantajele siropului de artar fata de zahar este ca este mai dulce si aveti nevoie de mai putin. ( 8 )

Sirop de artar si diabet

Continutul ridicat de zahar al siropului de artar inseamna ca ar trebui sa fie folosit de diabetici doar in cantitati minime.

Chiar daca siropul de artar este mai bun pentru decat zaharul din cauza continutului sau de nutrienti si a indicelui glicemic mai scazut, nu este la fel de hranitor ca alimentele integrale, cum ar fi legumele, fructele si proteinele slabe. De asemenea, siropul de artar nu contine fibre, ceea ce inseamna ca poate creste rapid nivelul de glucoza si insulina.

Cu toate acestea, exista inca cateva beneficii sa te bucuri de putin sirop de artar cu alimente din cereale integrale. De exemplu, oamenii de stiinta raporteaza ca indicele glicemic mai scazut al siropului de artar, in comparatie cu zaharoza (zahar), poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. ( 9 )

Este bine sa ne amintim, totusi, ca beneficiile pentru sanatate ale siropului de artar sunt mai bune atunci cand il compari cu zaharul. Nu este recomandat sa adaugati sirop de artar in dieta dumneavoastra pentru a va imbunatati sanatatea, deoarece este posibil sa va cresteti doar aportul de zahar.

Beneficii sirop de artar

Sa ne uitam la cateva dintre beneficiile nutritionale pe care le are siropul de artar pur daca doriti sa il utilizati pentru a indulci clatite sau alte alimente.

Siropul de artar pur are efect anti-cancer

Siropul de artar este o sursa bogata de antioxidanti care au un efect protector impotriva cancerului.

Desi consumul prea mare de zahar a fost legat de o crestere a cancerului ( 10 ), se pare ca siropul de artar este un indulcitor natural mai sanatos.

Un studiu din 2017 asupra beneficiilor siropului de artar a constatat ca siropul de artar de culoare inchisa are proprietati anticanceroase. Studiul a aratat ca siropul de artar mai inchis are substante fitochimice care pot inhiba cresterea celulelor canceroase gastrointestinale. Cercetatorii au concluzionat ca ar trebui facute mai multe cercetari pentru a stabili proprietatile siropului de artar care ar putea fi folosite pentru a trata cancerul. ( 11 )

Un studiu publicat in jurnalul Oncology Reports a constatat ca culorile mai inchise ale siropului de artar contin compusi care pot inhiba cresterea celulelor canceroase. Proprietatile siropului de artar au ajutat la prevenirea atat a dezvoltarii, cat si a raspandirii cancerului. ( 12 )

Studiile de laborator au descoperit, de asemenea, ca polifenolii din siropul de artar au o potentiala utilizare in tratarea cancerului de san si a cancerului de colon. ( 13 )

Unul dintre compusii anticancer unici din siropul pur de artar canadian este quebecolul. Cercetatorii au descoperit ca quebecolul este similar cu medicamentul pentru chimioterapie tamoxifen. In laborator, s-a demonstrat ca quebecolul are o potentiala utilizare pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer, dar fara multe dintre efectele secundare. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetari. ( 14 )

Puteti citi despre mai multe motive pentru care ar trebui sa evitati alimentele care cauzeaza cancer, cum ar fi zaharul rafinat. Ati putea fi interesat sa aflati  dieta anticancer si despre modul in care aceste alimente va pot ajuta la reducerea riscului de cancer.

Siropul de artar contine cel putin 30 de antioxidanti diferiti

Siropul de artar este un aliment natural dulce care are o mare varietate de proprietati care distrug radicalii liberi din organism.

Cercetatorii au descoperit ca siropul de artar are o serie de antioxidanti care limiteaza activitatea radicalilor liberi in organism. Studiile publicate in 2011 au descoperit cel putin 30 de substante chimice vegetale diferite in extractele de sirop de artar care au activitate antioxidanta. ( 15 )

Un studiu a constatat ca potentialul antioxidant al siropului de artar este comparabil cu cel al sucului de capsuni si al sucului de portocale. Dupa cum sa mentionat deja, gradul mai inchis al siropului de artar inseamna un continut mai mare de antioxidanti. ( 16 )

Cercetarile publicate in Canada cu privire la beneficiile siropului de artar pur au descoperit ca combinatia multor antioxidanti din siropul de artar are cel mai mare beneficiu. Acesta este un alt motiv pentru a vedea siropul de artar ca un indulcitor natural mai sanatos decat zaharul. ( 17 )

Siropul de artar ajuta la protejarea impotriva inflamatiei

Schimbarea zaharului cu sirop de artar poate ajuta, de asemenea, sa va protejati corpul de efectele daunatoare ale inflamatiei cronice.

Multi oameni de stiinta raporteaza ca exista o legatura intre aportul crescut de zahar si grasimi si inflamatia cronica. De asemenea, consumul prea mare de fructoza poate creste, de asemenea, inflamatia si riscul de grasime abdominala. ( 18 , 19 )

Un studiu din 2016 a constatat ca siropul de artar contine compusi sanatosi care ajuta la protejarea impotriva inflamatiei. ( 20 )

Un studiu a constatat ca compusul canadian de sirop de artar quebecol are proprietati antiinflamatorii semnificative. ( 21 )

Alte studii au raportat ca proprietatile siropului de artar ajuta la stimularea metabolismului grasimilor si la reducerea inflamatiei la nivelul ficatului. ( 22 )

Siropul de artar este mai bun pentru digestia ta decat zaharul

Unul dintre motivele pentru a folosi siropul de artar ca indulcitor mai sanatos este ca organismul il poate digera mai usor decat zaharul.

Studiile stiintifice au descoperit ca compusii din siropul de artar ajuta de fapt la imbunatatirea sanatatii digestive. De exemplu, cercetarile din 2018 au descoperit ca unul dintre carbohidratii din siropul de artar (polizaharide) este inulina. Cercetarile au aratat ca inulina promoveaza cresterea probioticelor sanatoase in intestin si beneficiaza sistemul digestiv. ( 23 )

Deoarece siropul de artar va poate aduce beneficii microbiotei intestinale, acesta poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar. ( 23 )

Exista un alt mod in care siropul de artar va poate ajuta digestia si este mai usor de digerat. Medicii de la WebMD raporteaza ca unele tipuri de zaharuri, cum ar fi fructoza si sorbitolul, pot declansa diaree la persoanele cu sindrom de colon iritabil. ( 24 ) Cu toate acestea, asa cum sa mentionat anterior, siropul de artar contine in principal zaharoza.

Utilizarea siropului de artar poate fi, de asemenea, o alternativa mai buna la indulcitorii artificiali. Unele rapoarte indica faptul ca indulcitorii artificiali pot provoca tulburari digestive, cum ar fi gaze, balonare si crampe. ( 25 )

Siropul de artar poate ajuta la imbunatatirea eficacitatii antibioticelor

Compusii din siropul de artar pot ajuta, de asemenea, sa faca ca medicamentele antibiotice sa functioneze mai eficient.

Desi antibioticele au o anumita utilizare in tratarea infectiilor grave, utilizarea excesiva a antibioticelor poate duce la rezistenta la antibiotice si la asa-numitele „superbacterii”.

Cercetatorii au descoperit ca extractele polifenolice din sirop de artar au un efect antimicrobian si pot functiona in armonie cu antibioticele. Utilizarea acestor extracte de sirop de artar cu antibiotice a ajutat la uciderea mai eficienta a anumitor infectii bacteriene. ( 26 )

De unde sa cumpar sirop de artar

Multe magazine vand sirop de artar in diferite grade. Daca sunteti in cautarea sa cumparati cel mai bun sirop de artar, puteti opta pentru sirop de artar organic si va uitati mereu la lista de ingrediente pentru a va asigura ca este un sirop de artar real si natural, care contine doar sirop de artar pur. Unele soiuri mai ieftine contin zahar si arome pentru a imita gustul siropului de artar adevarat.

Siropul de artar de gradul A este mai deschis la culoare si gust si este, de obicei, cel mai bun tip de sirop de artar pentru a stropi alimentele.

Siropul de artar de gradul B contine mai multi antioxidanti si este cel mai bun tip de cumparat daca doriti sa beneficiati de beneficiile pentru sanatate ale siropului de artar.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!