miercuri, iunie 11, 2025
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, diete9 beneficii pentru sanatate ale prunelor (sustinute de studii medicale)

9 beneficii pentru sanatate ale prunelor (sustinute de studii medicale)

Beneficiile prunelor pentru sanatate pot include ameliorarea indigestiei, infectiile gripale, pierderea in greutate si problemele legate de anxietate. Puterea antioxidanta potentiala a prunelor poate ajuta la prevenirea si gestionarea osteoporozei, degenerescentei maculare, diabetului si obezitatii. In plus, prunele pot, de asemenea, sa imbunatateasca memoria, sa intareasca imunitatea, sa mentina sanatatea sistemului nervos si sa ajute la ingrijirea pielii. [1]

Ce sunt prunele?

Prunele sau Prunus domestica sunt fructe de dimensiuni rotunde care apartin familiei Rosaceae , inclusiv piersici, caise si nectarine. Ele exista in diverse culori si forme, cu peste 2000 de soiuri diferite. Prunele apartin la trei grupe: european-asiatic (Prunus domestica), japonez (Prunus salicina) si Damson (Prunus insititia). China este principalul recoltator de prune, urmata de Statele Unite, Serbia si Romania. In SUA, productia primara de prune are loc in California. [2]

Sunt arbori mici de foioase care cresc pana la o inaltime de aproximativ 10-15 metri si produc fructe cu caracteristici diferite in functie de tara de origine. Sunt drupe sau fructe cu samburi cu o sambure neteda si o cuta care curge pe o parte. Contin pulpa suculenta, variind de la galben crem la rosu purpuriu. Culoarea pielii exterioare poate varia considerabil de la galben sau rosu inchis la violet sau negru.

Valoarea nutritiva a prunelor

Potrivit USDA FoodData Central , acestea pot fi o sursa excelenta de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C, acid folic si vitamina K. Ele sunt, de asemenea, o posibila sursa buna de vitamina B1 (tiamina), B2 ( riboflavina ), B3 ( niacina ), B-6 si vitamina E (alfa-tocoferol). Mineralele prezente in ele includ potasiu, fluor, fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc. In plus, pot furniza fibre alimentare si ofera calorii scazute, fara grasimi daunatoare. [4]

Beneficiile prunelor pentru sanatate

Prunele contin o gama imensa de fenoli si flavonoide, care ofera o gama impresionanta de beneficii pentru sanatate. Spune-ne mai multe in detaliu. [5]

Proprietati antioxidante potentiale

Aceste fructe contin vitamina C si fitonutrienti potential vitali care poseda proprietati antioxidante. Aceste proprietati pot ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii de oxigen si, eventual, la protejarea organismului impotriva bolilor fatale. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food a concluzionat ca fenolii prezenti in prune isi pot extinde si efectul protector asupra grasimilor esentiale din neuroni si membranele celulare impotriva oricaror leziuni cauzate de stresul oxidativ. [6]

Poate gestiona diabetul

Prunele pot exercita efecte potential anti-hiperglicemiante si pot ajuta la combaterea diabetului. Un studiu publicat in  revista Biomedical Research a aratat ca extractele de prune pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si trigliceride din organism. Un alt studiu publicat in British Medical Journal afirma ca flavonoidele prezente in prune pot exercita efecte protectoare impotriva rezistentei la insulina si pot contribui la scaderea riscului de diabet de tip 2. [7] [8]

Citeste si 10 fructe permise persoanele cu diabet

Poate preveni osteoporoza

Consumul de prune uscate exercita actiuni anabolice si anti-resorbtie, care pot ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Polifenolii, impreuna cu continutul de potasiu prezent in prunele uscate, pot incuraja formarea oaselor, pot imbunatati densitatea osoasa si pot preveni, de asemenea, pierderea osoasa. Un studiu de cercetare publicat in Journal of Nutrition a demonstrat ca consumul regulat de prune uscate ar putea ajuta la restabilirea densitatii osoase care se pierde din cauza imbatranirii. [9] [10]

Poate ajuta la digestie

Ele pot fi o sursa buna de fibre alimentare care pot ajuta la reglarea sistemului digestiv. Potrivit unui studiu de cercetare publicat in Alimentary Pharmacology and Therapeutics Journal , prunele uscate sau prunele uscate pot fi mai eficiente in tratarea tulburarilor gastrointestinale, cum ar fi constipatia, comparativ cu alte remedii precum coaja de psyllium. [11]

Poate ajuta la buna functionare a sistemului nervos

Prunele pot contine cantitati mari de vitamina B6, care poate ajuta la transmiterea semnalelor nervoase si poate ajuta la buna functionare a sistemului nervos. Triptofanul, un aminoacid prezent in prune, poate ajuta la producerea neurotransmitatorului serotoninei, imbunatatind somnul, apetitul si concentrarea. Ele ar putea ajuta la cresterea sanatoasa a creierului si pot ajuta, de asemenea, la formarea hormonilor care influenteaza starea de spirit. [12]

Poate proteja sanatatea inimii

Cercetatorii de la British Journal of Nutrition au furnizat dovezi care sustin ca aportul regulat de prune uscate poate ajuta la promovarea fluiditatii sangelui in artere. Acest efect protector poate ajuta la prevenirea diferitelor tulburari cardiace, inclusiv ateroscleroza, atacul de cord si accidentul vascular cerebral. [13]

Poate creste imunitatea

Prunele pot fi benefice in intarirea apararii imunitare a organismului datorita prezentei continutului ridicat de vitamina C. Aceasta vitamina poate promova rezistenta organismului la infectii si inflamatii. Cercetarile au aratat ca prunele orientale au constituenti imunostimulatori care pot incuraja productia de oxid nitric in organism, pot impiedica metastazarea celulelor tumorale si pot fi, de asemenea, valoroase in prevenirea diferitelor boli. [14]

Poate regla nivelul de colesterol

Prunele uscate sau prunele uscate pot ajuta la prevenirea hipercolesterolemiei si hiperlipidemiei. Un studiu comparativ  din Jurnalul American de Nutritie Clinica a dovedit eficacitatea prunelor uscate fata de sucul de struguri in mentinerea nivelurilor normale ale colesterolului plasmatic si hepatic . Continutul posibil ridicat de fibre prezent in acestea poate da un efect protector asupra inimii prin reducerea LDL sau colesterolul rau si cresterea nivelului HDL sau colesterolului bun. [15] [16]

Poate ajuta la ingrijirea pielii

Sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti, care pot ajuta la mentinerea pielii sanatoase, stralucitoare si tinere. De asemenea, poate ajuta la reducerea petelor intunecate si a ridurilor datorita prezentei nutrientilor anti-imbatranire. Extractele de prune sunt utilizate in diverse produse de ingrijire a pielii, care pot include spalarea fetei si pachetele de fata. [17]

Utilizare culinara

Oamenii folosesc prunele in produsele alimentare datorita aromei lor dulci si acidulate, precum si a aromei lor placute. Pot fi savurate proaspete si sunt un adaos excelent la budinci, gemuri si jeleuri. Alternativ, sucul de prune este util in prepararea bauturilor alcoolice. Concentratul de suc de prune functioneaza delicios de bine ca umplutura pentru bomboane si produse de cofetarie si ca liant pentru batoanele de cereale. Chutney sau dip de prune este renumit in bucataria indiana, impreuna cu painea indiana umpluta. Iubitorii de mancare savureaza prunele ca condiment impreuna cu delicatesele din carne.

Alte utilizari

Flori de prun: florile de prun pot fi folosite ca un posibil remediu pentru dintii slabiti, ulcere bucale si gingii dureroase. Sunt un ingredient activ in fabricarea apelor de gura si pot ajuta la vindecarea respiratiei urat mirositoare si pot calma, de asemenea, durerile de gat.

Cum se selecteaza si se pastreaza prunele?

Selectati prune cu o usoara inflorire albicioasa, ceea ce indica nicio manipulare excesiva. Evitati cele moi cu vanatai. Prunele coapte si gata de mancat cedeaza la o usoara presiune si au o aroma dulce. Prunele se pastreaza cel mai bine la frigider si ar trebui sa fie intr-o punga de hartie la temperatura camerei pana se coace. [18]

Efectele secundare ale prunelor

Oxalati: contin oxalati care se pot acumula si cristaliza, ceea ce duce la probleme de sanatate, cum ar fi complicatii ale rinichilor sau vezicii biliare. Persoanele care sufera deja de astfel de afectiuni ar trebui sa evite utilizarea prunelor. [19]

Sulfiti: Prunele uscate sau prunele uscate sunt tratate cu sulfiti pentru a preveni oxidarea acestora, care intuneca fructul si il devine maro. Persoanele care au sensibilitate la sulfiti ar trebui sa fie atenti in ceea ce priveste consumul de prune uscate, deoarece ar putea declansa reactii alergice, inclusiv atacuri anafilactice severe. [20]

Tumora carcinoida: Tumorile carcinoide cresc nivelul serotoninei din sange, deoarece prunele contin o cantitate substantiala de serotonina. Consumul de prune inainte de testul de diagnostic pentru tumorile carcinoide poate duce la un rezultat fals pozitiv. [21]

Adauga cateva prune in dieta ta si bucura-te de toate beneficiile pentru sanatate!

(Visited 109 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE