Alimentație sănătoasă, diete

Beneficiile pentru sanatate ale cepei, inclusiv informatii nutritionale (bazat pe studii stiintifice)

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Ceapa este o leguma folosita in gatit si este plina de nutrienti sanatosi. Bulbii de ceapa sunt extrem de buni pentru tine, deoarece contin antioxidanti, vitamine, minerale si aminoacizi. Consumul de ceapa cruda, gatita sau fiarta va poate ajuta sa slabiti, sa va imbunatatiti sanatatea cardiovasculara, sa va intariti imunitatea si sa reduceti inflamatia.

Exista multe soiuri de ceapa, toate cu beneficii nutritionale. Bulbii de ceapa pot fi galbeni, rosii sau albi si variaza ca gust de la bland si dulce la ascutit si intepator. Toate tipurile de ceapa au proprietati antimicrobiene. Dar ceapa rosie contine mai multi antioxidanti decat ceapa galbena sau ceapa alba.

Ceapa este din genul Allium , care include si legume precum usturoiul , ceapa verde, prazul si arpagicul.

In acest articol, vei afla de ce ceapa este atat de buna pentru tine si cum cercetarile stiintifice sustin afirmatiile despre beneficiile pentru sanatate ale cepei. La sfarsitul articolului veti gasi cum sa folositi ceapa in remediile casnice.

Ceapa alba vs. ceapa rosie (violet) vs. ceapa galbena

Cel mai frecvent tip de ceapa folosit la gatit este ceapa galbena. Ceapa galbena are pulpa alba si coaja galbena si, in general, are o aroma rotunda. De obicei, ceapa galbena devine mai dulce si mai moale in timpul procesului de gatire.

Care este diferenta dintre ceapa alba si ceapa galbena in afara de culoarea lor? Majoritatea oamenilor spun ca ceapa alba are o aroma mai blanda si mai crocanta decat ceapa galbena.

Ceapa rosie este uneori denumita ceapa violet si este de obicei consumata cruda in salate. Majoritatea oamenilor prefera sa manance ceapa rosie cruda decat cea galbena, deoarece nu sunt la fel de taioase si astringente.

Ceapa rosie ar putea fi cel mai sanatos tip de ceapa, deoarece contine mai multi antioxidanti.

Valoarea nutritionala a cepei (galben, rosu, alb)

Exista o mica diferenta in ceea ce priveste valoarea nutritionala in comparatie cu ceapa galbena, alba si rosie. Toate soiurile de ceapa sunt sanatoase deoarece contin vitamine, minerale si alti micronutrienti benefici.

Potrivit United States Department of Agriculture, ceapa cruda rosie, galbena si alba are 40 de calorii la 100 de grame . O ceapa de marime medie contine aproape 2 grame de fibre, ceea ce reprezinta 7% din doza zilnica recomandata (RDI). ( 1 )

100 de grame de ceapa contin 9,3 grame de carbohidrati si aproximativ 4 grame de zahar . Cu toate acestea, in functie de soiul de ceapa, continutul de zahar al cepei poate diferi usor.

Unul dintre motivele pentru care ceapa este cu adevarat buna pentru tine este ca contine o serie de aminoacizi. Aminoacizii sunt esentiali pentru procesele metabolice din corpul dumneavoastra. Ceapa contine aminoacizi esentiali precum lizina, treonina, leucina si fenilalanina. ( 2 )

Ceapa rosie, ceapa alba si ceapa galbena contin toate urme de vitamine C si vitamine din grupa B , precum si minerale precum calciu, fier, mangan si magneziu.

Valoarea nutritiva a cepei verzi este, de asemenea, destul de impresionanta. De exemplu, 1 ceapa mare (25 g) contine 52 mcg de vitamina K (65% RDI), 4,7 mg vitamina C (8% RDI) si toti aminoacizii esentiali care se afla in ceapa obisnuita. ( 3 )

Ceapa este plina de antioxidanti

Consumul regulat de ceapa cruda sau fiarta in dieta ta poate ajuta, de asemenea, sa te mentii sanatos si sa intaresti sistemul imunitar al organismului.

Ceapa este o sursa bogata de antioxidanti unici si flavonoide dietetice. Cercetarile au descoperit ca ceapa galbena contine intre 270 si 1187 mg de flavonoide per kilogram de ceapa proaspata. Cu toate acestea, ceapa rosie are si mai multi antioxidanti – intre 415 si 1917 mg per kilogram de ceapa rosie. ( 4 )

Ceapa rosie contine, de asemenea, compusi antioxidanti numiti antociani, care au beneficii in protejarea impotriva numeroaselor boli. De fapt, antocianinele pot reprezenta aproximativ 10% din continutul total de flavonoide din ceapa rosie. ( 4 , 5 )

Quercetina este un alt antioxidant important continut de ceapa. Cercetarile au aratat ca quercetina are proprietati antimicrobiene si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. ( 6 , 7 ) Quercetina este, de asemenea, mai raspandita in ceapa rosie decat in ​​cea galbena si alba. ( 8 )

Alte studii au aratat ca compusii care contin sulf din ceapa au proprietati anticancerigene. ( 9 )

De asemenea, straturile exterioare ale bulbilor de ceapa si coaja de ceapa au un continut de antioxidanti mai mare decat portiile interioare. ( 9 )

Se pare ca ceapa rosie si cea galbena sunt mai sanatoase decat ceapa alba deoarece contin mai multi antioxidanti. ( 10 )

Ceapa este sanatoasa? Beneficiile pentru sanatate ale cepei

Ceapa este sanatoasa? Este clar ca ceapa, in special soiurile rosii si galbene, au potentialul de a trata multe probleme de sanatate. Sa vedem mai in detaliu de ce este bine sa mananci ceapa.

Ceapa este buna pentru a-ti mentine inima sanatoasa

Continutul bogat de antioxidanti din ceapa inseamna ca consumul de ceapa este bun pentru sanatatea cardiovasculara.

Journal of Hypertension a raportat ca exista o legatura intre consumul de legume precum ceapa si un risc redus de boli cardiovasculare. Un studiu a constatat ca pe o perioada de 6 ani, persoanele cu diabet de tip 2 au un risc mai mic de a suferi de boli de inima daca consumau in mod regulat ceapa si alte legume allium. ( 11 )

Oamenii de stiinta au identificat ca quercetina este unul dintre motivele pentru care ceapa este buna pentru sanatatea cardiovasculara. ( 12 )

Ceapa promoveaza sanatatea inimii, ajutand la scaderea tensiunii arteriale

Este o idee buna sa mananci ceapa in fiecare zi daca aveti hipertensiune arteriala, deoarece ceapa poate ajuta la scaderea hipertensiunii.

Un studiu privind efectele cepei asupra tensiunii arteriale a constatat ca antioxidantii din ceapa au un efect antihipertensiv. Cercetarile au aratat ca ceapa a afectat enzimele si compusii care sunt conectati cu hipertensiunea arteriala. ( 13 )

Consumul de ceai de coaja de ceapa poate ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale daca aveti hipertensiune arteriala. Un studiu randomizat dublu-orb a constatat ca extractele de piele de ceapa pot ajuta, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale. Quercetina din pielea de ceapa are un efect cardio-protector si imbunatateste sanatatea vasculara. ( 14 )

Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca cresterea consumului de ceapa cruda poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca principalele ingrediente din dieta mediteraneana (uleiul de masline si ceapa) afecteaza tensiunea arteriala, ajutand la scaderea acesteia. ( 15 )

Consumul de ceapa este bun pentru circulatia sangelui, deoarece ajuta la prevenirea coagularii

Un alt motiv pentru care consumul mai multor ceapa este bun pentru inima este ca ceapa are proprietati anticoagulante.

Un studiu a constatat ca ceapa este mai buna decat usturoiul pentru a ajuta la prevenirea coagularii sangelui. ( 16 ) Alte studii au descoperit ca o combinatie de ceapa cruda si usturoi ajuta la prevenirea adunarii celulelor rosii din sange. ( 17 )

Ceapa poate reduce colesterolul din sange

Ceapa este buna pentru tine, deoarece consumul lor imbunatateste sanatatea cardiovasculara, deoarece ajuta la scaderea nivelului de colesterol seric.

Un studiu care a implicat sobolani a constatat ca ceapa afecteaza nivelul de grasime din sange si ajuta la scaderea nivelului ridicat de colesterol. Ceapa ajuta la cresterea anumitor compusi care joaca un rol in scaderea nivelului de colesterol LDL (tipul pe care medicii il numesc colesterol „rau”). ( 18 )

De asemenea, studiile clinice care au implicat adulti au aratat ca ceapa are un efect de scadere a colesterolului. Femeilor supraponderale si obeze li s-au administrat intre 80 si 120 g de ceapa rosie cruda pe zi pentru a le consuma. Dupa 8 saptamani, oamenii de stiinta au observat ca a existat o scadere semnificativa a colesterolului total din sange. ( 19 )

Ceapa cruda este buna pentru slabit

Consumul regulat de ceai de coaja de ceapa te poate ajuta sa scapi de kilogramele in plus de grasime corporala in exces.

Jurnalul Experimental and Therapeutic Medicine a raportat ca ceaiul din coaja de ceapa previne obezitatea si poate suprima cresterea in greutate corporala. Oamenii de stiinta au raportat ca consumul de alimente bogate in flavonoide este esential pentru gestionarea greutatii, iar ceapa este una dintre cele mai bogate surse de flavonoide din dieta umana. ( 20 )

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ceaiul din piele de ceapa are potentialul de a trata, preveni si gestiona obezitatea. ( 20 )

Alte studii asupra extractelor de ceapa au descoperit ca acestea ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si la scaderea greutatii corporale. ( 21 )

Pentru a folosi ceaiul de piele de ceapa pentru pierderea in greutate, faceti o infuzie prin inmuierea coajelor de la o ceapa intr-o cana cu apa fierbinte. Bea de 1 sau 2 ori pe zi pentru a ajuta la stimularea efectelor programului tau de slabire .

Ceapa contine proprietati antimicrobiene

Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale cepei se datoreaza faptului ca aceasta contine proprietati antimicrobiene care ucid diferite tipuri de germeni si bacterii.

Cercetarile publicate in 2016 au descoperit ca ceapa are un efect antibacterian deoarece contine flavonoide si compusi ai acidului fenolic. Cercetatorii au descoperit ca ceapa rosie, ceapa verde si ceapa alba ajuta la uciderea diferitelor tulpini de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus sensibil la meticilina (MSSA). ( 22 )

Alte studii au demonstrat ca ceapa contine antociani si quercetina care au o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv efecte antibiotice. ( 23 )

In 2018, International Journal of Biological Macromolecules a raportat ca ceapa este un aliment functional cu actiuni antioxidante. Ceapa contine si polizaharide care au efect antimicrobian si potential aplicatie in industria medicala. ( 24 )

Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca ceapa este eficienta impotriva bacteriilor orale care cauzeaza bolile gingiilor. Cu toate acestea, gatitul cepei parea sa le reduca activitatea antibacteriana. ( 25 )

Ceapa promoveaza o digestie sanatoasa

Ceapa contine compusi benefici care sunt buni pentru sistemul tau digestiv. De fapt, consumul de ceapa ar putea ajuta la prevenirea diareei asociate cu Clostridium difficile (o bacterie care provoaca inflamatia colonului).

Ceapa contine un tip de fibre alimentare numite oligofructoza. Un studiu controlat randomizat asupra efectelor oligofructozei asupra sistemului digestiv a constatat ca are un efect prebiotic. Consumul de oligofructoza a ajutat la prevenirea diareei recurente care a fost asociata cu infectiile cu C. diff . 26 )

Journal of Nutrition raporteaza ca ceapa contine aproximativ 25% oligofructoza si inulina, care sunt tipuri de fibre pe baza de plante. Ceapa este a doua dupa grau ca fiind o sursa naturala de inulina si oligofructoza. ( 27 )

Ceapa iti intareste sistemul imunitar

Consumul de legume crude, cum ar fi ceapa, este bun pentru sanatate, deoarece ele ajuta la intarirea imunitatii si ajuta organismul sa reziste la infectii.

Cercetarile stiintifice au descoperit ca legumele allium precum ceapa si usturoiul ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar al organismului. Extractele de ceapa ajuta la cresterea numarului de celule albe din sange, care este un factor esential al sistemului imunitar. Oamenii de stiinta au raportat ca ceapa ( Allium cepa ) are „capacitati de stimulare a sistemului imunitar”. ( 28 )

Alte studii au descoperit ca antioxidantii din ceapa, cum ar fi quercetina, ajuta la imbunatatirea imunitatii si la cresterea celulelor care intaresc sistemul imunitar (citokine). Exista 25 de flavonoide diferite in ceapa care au toate un rol important in cresterea starii imunitare a organismului. ( 29 )

Ceapa cruda are proprietati antiinflamatorii

Consumul de ceapa in fiecare zi in dieta ta poate ajuta, de asemenea, la reducerea raspunsurilor inflamatorii din organism.

Desi inflamatia pe termen scurt este necesara pentru a lupta impotriva infectiilor, inflamatia pe termen lung poate duce la boli cronice precum diabetul, bolile de inima si cancerul.

Un jurnal medical de imunologie a raportat ca compusii bogati in sulf din ceapa ajuta la inhibarea inflamatiei. ( 30 )

Alte studii privind efectul antiinflamator al consumului de ceapa au descoperit ca ceapa poate ajuta la protejarea sanatatii ficatului atunci cand este consumata ca parte a unei diete sanatoase. ( 31 )

Ceapa poate ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange

Adaugarea mai multor ceapa la dieta este bine daca aveti diabet, deoarece ceapa ajuta la reglarea valorilor glicemiei dupa masa.

Un studiu a constatat ca completarea dietei cu ceapa a avut un efect de scadere a glicemiei. Extractele de ceapa au redus glicemia la jeun la persoanele cu diabet de tip 1 si diabet de tip 2. ( 32 )

Rezultatele altor studii medicale au descoperit ca extractele de ceapa scad nivelurile de glucoza din sange dupa masa. Efectul de scadere se poate datora intarzierii absorbtiei glucozei prin inhibarea enzimei zaharaze in tractul intestinal. ( 33 )

Ceapa ajuta la intarirea oaselor

Compusii din ceapa precum antioxidantii si flavonoidele pot proteja, de asemenea, sanatatea oaselor si pot preveni dezvoltarea oaselor fragile mai tarziu in viata.

Jurnalul Menopause a raportat ca consumul de ceapa poate ajuta la cresterea densitatii osoase la femeile aflate in perimenopauza si in postmenopauza. Rapoartele indica faptul ca femeile care consuma frecvent ceapa isi pot reduce riscul de fractura de sold cu mai mult de 20%. ( 34 )

Un studiu a constatat ca consumul de pulbere de ceapa ajuta la inhibarea defalcarii tesutului din oase si la prevenirea pierderii densitatii osoase. Acestea sunt 2 afectiuni care pot duce la osteoporoza. ( 35 )

De asemenea, puteti preveni pierderea osoasa daca beti suc de ceapa in fiecare zi. Jurnalul Food & Function a descoperit ca persoanele care consuma zilnic 100 ml suc de ceapa pot ajuta la cresterea densitatii minerale osoase. Consumul de suc de ceapa creste antioxidantii si reduce numarul de radicali liberi care pot duce la deteriorarea oaselor. ( 36 )

Ceapa rosie poate imbunatati sanatatea prostatei

Consumul de ceapa are multe beneficii pentru barbati, deoarece flavonoidele din ceapa rosie ajuta la prevenirea anumitor probleme de prostata.

Un studiu care a implicat sobolani a constatat ca extractele de ceapa rosie au avut un efect protector impotriva hiperplaziei de prostata (prostata marita). ( 37 )

De asemenea, studiile clinice pe barbati adulti au descoperit ca consumul de ceapa ajuta la protejarea sanatatii prostatei. De fapt, s-a demonstrat ca barbatii care consuma zilnic mai mult de 10 grame de legume Allium precum ceapa au un risc semnificativ mai scazut de cancer de prostata. ( 38 )

Ceapa are proprietati anticancerigene

Ceapa este o sursa extrem de bogata de antioxidanti benefici care au potential utilizare in tratamentul cancerului.

O revizuire a studiilor privind aportul de ceapa si usturoi si rolul lor in reducerea riscului de cancer a constatat ca legumele Allium au un efect anticancerigen. Consumul mare de ceapa este asociat cu scaderea riscului de a dezvolta cancer. Ceapa are un efect protector impotriva cancerului de stomac, cancerului colorectal, cancerului esofagian si cancerului de prostata. ( 39 )

Desi gatitul cepei reduce numarul de antioxidanti, unele studii au aratat ca gatitul cu ceapa zdrobita nu distruge compusii bogati in sulf care au efect anticancerigen. ( 39 )

Mai trebuie facute cercetari pentru a afla cata ceapa sa consumi zilnic pentru a reduce riscul de cancer. Oamenii de stiinta inca mai trebuie sa cerceteze modul in care alti nutrienti afecteaza efectul de protectie impotriva cancerului al cepei.

Sucul de ceapa poate imbunatati cresterea parului

Sucul de ceapa va poate ajuta sa va recreasca parul si sa-l faceti mai puternic. Sucul de ceapa imbunatateste circulatia sangelui si ofera foliculilor de par o hranire suficienta. Ceapa are, de asemenea, proprietati antibacteriene, asa ca ajuta la infectiile scalpului care ar putea contribui la caderea parului.

In 2002, Jurnalul de Dermatologie a publicat un mic studiu care a analizat utilizarea sucului de ceapa pentru alopecia areata (o boala autoimuna care se prezinta cu caderea neteda a parului).

Participantii care au aplicat suc de ceapa de doua ori pe zi timp de doua luni au experimentat rate mult mai bune de re-crestere a parului in comparatie cu cei care au folosit doar apa de la robinet. In cadrul studiului, recresterea parului a fost observata la 87% dintre pacientii tratati cu suc de ceapa. Barbatii au avut mai mult succes cu tratamentul decat femeile. ( 43 )

Puteti gasi informatii detaliate despre cum sa faceti clatire cu ceapa pentru cresterea parului si intrebari frecvente in articolul meu „ Cum sa faceti suc de ceapa pentru cresterea parului si parul puternic ”.

Ceapa ucide parazitii intestinali

Compusii cu sulf din ceapa sunt antiparazitari. Sucul de ceapa este foarte eficient pentru viermii intestinali, in special viermii teniei si viermii de fir.

Potrivit unui studiu publicat in revista Parasitology Research , extractul de ceapa a fost eficient in reducerea numarului de paraziti la animale. In studiu, ceapa macinata a fost adaugata la fulgi de nuca de cocos si la alimente. Rezultatul a fost ca toate semnele de paraziti au fost aproape eliminate din probele de scaun. ( 44 ).

Pentru a folosi ceapa ca parte a curatarii parazitilor, stoarceti sucul dintr-o ceapa, astfel incat sa aveti aproximativ 2 lingurite. Se amesteca sucul de ceapa cu niste iaurt simplu crud si se consuma zilnic. Continua curatarea parazitilor cu ceapa timp de 2-3 saptamani pentru a fi sigur ca scapi complet de paraziti si viermi intestinali.

Cat timp este buna ceapa?

Ceapa trebuie depozitata intr-un loc racoros si uscat, unde exista multa ventilatie. De asemenea, ar trebui sa evitati sa pastrati ceapa proaspata in pungi de plastic, deoarece acestea vor tinde sa putrezeasca mai repede. In schimb, depozitati-le intr-o punga de plasa sau intr-o hartie acoperita lejer pentru a permite circulatia aerului.

Ceapa intreaga, daca este depozitata corespunzator, poate rezista intre 2 si 3 luni la frigider.

Journal of Food and Drug Analysis a raportat ca, daca este depozitata corespunzator, continutul de antioxidanti al cepei creste. Cercetatorii au descoperit ca totalul de fenolici, antioxidanti si flavonoide din ceapa a fost cel mai mare dupa 3 luni de depozitare. ( 40 )

Doza zilnica recomandata de ceapa

Medicii de pe Webmd spun ca in acest moment nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina o gama adecvata de doze pentru ceapa. ( 45 )

Potrivit Drugs.com, studiile clinice lipsesc pentru a oferi recomandari de dozare. Cu toate acestea, au fost sugerate doze medii zilnice de 50 g ceapa proaspata, 50 g suc de ceapa proaspata sau 20 g ceapa uscata. ( 46 ) 50 de grame de ceapa proaspata echivaleaza cu aproximativ 1/3 cana de ceapa tocata.

Efectele secundare ale consumului de ceapa

Ceapa este o leguma delicioasa si gustoasa, iar taierea, zdrobirea sau felia radacinii sau bulbului de ceapa va adauga aroma si va imbunatati gustul oricarei mese. A manca o ceapa pe zi cu siguranta nu este rau pentru tine si, de asemenea, vine cu multe beneficii pentru sanatate.

Medicii de la WebMD raporteaza ca unele efecte adverse ale cepei ar putea fi dermatita de contact daca sucul de ceapa irita pielea. Unii oameni au dureri de stomac dupa ce au ingerat ceapa fiarta sau cruda. ( 41 )

Desigur, nu este neobisnuit ca ceapa sa te faca sa plangi in timp ce le toci.

Consumul de prea multa ceapa pe zi ar putea provoca, de asemenea, respiratia urat mirositoare din cauza sulfurilor din legume. ( 42 ) De fapt, mirosul de ceapa poate fi emis si prin porii tai.

Continutul de sulf din ceapa poate provoca, de asemenea, gaze mirositoare. Fundatia Internationala pentru Afectiuni Gastrointestinale enumera ceapa printre alimentele care produc gaze care pot provoca farturi mirositoare. ( 42 )

Cum sa folositi ceapa in remediile naturiste

Stiinta a aratat multe beneficiile pentru sanatate ale cepei, dar exista „povesti ale batranelor sotii” si anecdote transmise prin generatii care canta si mai multe laude ale acestor delicioase radacinoase.

In ciuda faptului ca sunt pur auzite si nu sunt sustinute de cercetari stiintifice, multi oameni jura pe urmatoarele remedii populare. De ce sa nu le incerci si sa vezi singur?

Eliminarea iritantelor din ochi

Oricine a taiat vreodata o ceapa intr-o camera inchisa stie ca cu siguranta te va face sa plangi, daca nu sari prin cercuri pentru a preveni ca sulful acru emanat de ceapa taiata sa ajunga la ochi, cum ar fi punerea evantaielor sau scufundarea lor in lapte rece. sau apa.

Acest lucru poate fi enervant, dar poate fi util si daca aveti resturi sau alt iritant prins in ochi. In acest caz, in loc sa va frecati ochiul si sa riscati sa va agravati starea:

  • Taiati o ceapa in jumatate.
  • Luati jumatate de ceapa si tineti-o direct sub ochiul iritat – aveti grija sa nu atingeti!
  • Lasa lacrimile sa curga si ajuta la curatarea resturilor din ochi.

Tratarea varsaturilor

Sa inghiti o ceapa poate fi ultimul lucru pe care vrei sa-l faci cand te simti greata. Cu toate acestea, daca simtiti ca veti vomita sau ca ati varsat, ceapa va poate ajuta. Incearca asta:

  • Razuiti si strecurati lichidul dintr-o ceapa alba intreaga.
  • Preparati o cana de ceai de menta.
  • Masurati doua lingurite de suc de ceapa si beti-l.
  • Dupa cinci minute, bea cana cu ceai.
  • Repetati acest proces pana cand varsaturile inceteaza si greata dispare.

Ceapa pentru indepartarea negilor

Cu atat de multe cure de indepartare a negilor disponibile fara prescriptie medicala, care contin acizi puternici sau instrumente de congelare care pot dauna pielii sanatoase din jurul negului si pot provoca iritatii dureroase, de ce sa nu incercati o metoda mai blanda, care vine din natura – si este mult mai putin costisitoare decat alternativele chimice scumpe.

  • Taiati o farama de pulpa de ceapa de aceeasi dimensiune ca si negul.
  • Puneti ceapa pe neg si fixati-o cu un bandaj mic.
  • Schimbati bucata de ceapa si bandajul zilnic.
  • In cateva zile, negul va disparea.

Ceapa pentru indepartarea cerumei si a durerilor de urechi

Daca aveti o acumulare in exces de ceara sau suferiti de dureri de urechi , puteti recurge la masuri extreme din cand in cand pentru a o mentine sub control. Daca remediile din farmacie nu au functionat pentru tine, de ce sa nu dai sansa unei cepe sa faca ceea ce amestecurile chimice nu au reusit sa faca? Iata cum sa folositi o ceapa pentru indepartarea cearului:

  • Taiati o ceapa, rezervand miezul cel mai interior.
  • Taiati miezul cepei intr-un dop de dimensiunea canalului urechii, asigurandu-va ca este suficient de lung pentru a prinde usor.
  • Puneti miezul de ceapa in ureche si lasati-l pe loc peste noapte.
  • Cand te trezesti, scoate bucata de ceapa si curata urechea. Ceara ta va iesi imediat!

Ameliorarea durerilor in gat si a tusei

Utilizarea cepei pentru tratarea simptomelor racelii este un remediu vechi de casa, care este atribuit compusilor chimici precum polifenolii, flavonoidele si quercetina despre care cercetarile arata ca au potentiale proprietati antiinflamatorii, antivirale si antioxidante.

Puteti folosi ceapa pentru a face acest sirop de casa usor si eficient pentru a calma durerile de gat si tusea care contine doar 3 ingrediente:

4 linguri de miere de calitate ( mierea de Manuka este cea mai buna miere )
1 ceapa, tocata
3 cm ghimbir proaspat, ras

  • Turnati mierea intr-un bol si adaugati ceapa tocata si ghimbirul ras.
  • Lasati amestecul peste noapte sau cel putin 6 ore. In acest timp, ingredientele active din ceapa si ghimbir vor fi eliberate si absorbite in miere.
  • Luati o lingurita de remediu natural pentru tuse uscata (puteti indeparta ceapa si ghimbirul) la fiecare doua ore pentru a ajuta la curatarea mucusului si pentru a va calma gatul iritat.

Ameliorarea durerii de molari de minte

Mestecatul cepei este un alt remediu testat acasa. Daca mestecatul se dovedeste a fi prea dureros pentru tine, pune o felie de ceapa pe zona dureroasa. Alternativ, puteti extrage putin suc de ceapa si sa-l tamponati. Esalota, ceapa rosie si galbena tind sa fie mai eficiente in comparatie cu ceapa alba si cea dulce. 

Ceapa amelioreaza muscaturile de tantari

Feliile de ceapa sunt o metoda frecvent utilizata pentru a reduce umflarea si mancarimea muscaturilor de tantar. Pur si simplu puneti o felie proaspata de ceapa pe zona afectata timp de cateva minute pana cand mancarimea dispare. Apoi clatiti cu apa. 

Ceapa pe picioare sau in ciorap pentru detoxifiere, raceala si gripa

In ciuda lipsei de dovezi stiintifice, exista dovezi anecdotice despre eficienta punerii cepei pe picioare pentru a-ti detoxifia organismul si pentru a scapa de gripa si raceala.

Cum sa folositi ceapa in sosete sub picioare:

  1. Taiati o ceapa in cateva felii groase de aproximativ 2cm grosime.
  2. Puneti intr-o pereche de sosete stranse.
  3. Pune ceapa in sosete, asigurandu-te ca ceapa este stransa de talpa picioarelor tale.
  4. Lasati cateva ore pentru a extrage toxinele din organism si pentru a scapa de raceala sau gripa.
(Visited 180 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!