Alimentație sănătoasă, diete

Consumul de morcovi protejeaza vederea, combate bolile cardiovasculare si cancerul, protejeaza ficatul si multe altele

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Expertii in sanatate considera morcovii ca fiind unul dintre cele mai bune alimente sanatoase. Morcovii sunt incarcati cu nutrienti, inclusiv vitaminele A, C, K si B8, impreuna cu acid pantotenic, acid folic, potasiu, fier, cupru si mangan. Cele mai multe dintre beneficiile morcovilor pentru sanatate pot fi atribuite continutului lor ridicat de beta-caroten si fibre .

Morcovii sunt disponibili pe tot parcursul anului si pot fi consumati cruzi sau gatiti. Se potrivesc bine in salate si supe, precum si o leguma de sine statatoare pentru gustari si garnituri. Textura crocanta si gustul dulce al morcovilor le plac atat adultilor, cat si copiilor.

Beneficii pentru sanatate ale morcovilor

Iata primele 10 beneficii pentru sanatate ale morcovilor.

1. Imbunatateste vederea

Primul si cel mai important beneficiu pentru sanatate al morcovilor este vederea sanatoasa. Morcovii contin o cantitate mare de vitamina A, care are un impact direct asupra vederii.

In plus, s-a demonstrat ca beta-carotenul prezent in morcovi protejeaza impotriva degenerescentei maculare, a glaucomului si a cataractei legate de varsta.

Asadar, incepe sa mananci morcovi astazi si vei observa in curand schimbari pozitive semnificative in vederea ta.

2. Combate cancerul

Un alt beneficiu foarte important al morcovilor pentru sanatate este efectele anticancerigene, care provin din puterea lor antioxidanta a carotenoidelor care ajuta la reducerea radicalilor liberi din organism. De asemenea, morcovii imbunatatesc puterea de imunitate a organismului de a lupta impotriva bolii.

Cercetarile au aratat ca morcovii contin fitonutrienti numiti poliacetilene si alte componente care inhiba cresterea cancerului. In majoritatea studiilor, consumul zilnic de o cana si jumatate de suc de morcovi timp de cateva saptamani a produs rezultate pozitive semnificative.

De asemenea, sa demonstrat ca consumul regulat de morcovi scade riscul de cancer pulmonar, colorectal si de prostata.

3. Combate bolile cardiovasculare

Morcovii sunt extrem de buni pentru pacientii cu inima si tensiune arteriala. Contin beta-caroten, alfa-caroten si luteina, care sunt antioxidanti care lupta impotriva colesterolului si, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de atac de cord.

In plus, potasiul din morcovi poate relaxa tensiunea in vasele si arterele tale de sange, ceea ce, la randul sau, ajuta la cresterea fluxului si circulatia sangelui si la reducerea stresului asupra sistemului cardiovascular.

Data viitoare cand incepi sa fii stresat de ceva si tensiunea arteriala incepe sa creasca, mananca pur si simplu un morcov!

4. Imbunatateste sanatatea orala

Morcovii sunt foarte buni pentru sanatatea orala generala. Cand aceasta leguma crocanta este consumata, ea elimina placa si particulele de alimente si astfel ajuta la mentinerea dintilor si gingiilor curati.

In plus, morcovii stimuleaza productia de saliva care, fiind alcalina, echilibreaza aciditatea si bacteriile din gura si, la randul sau, previne cariile, halitoza si alte probleme de sanatate orala. Morcovii sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, un antioxidant solubil in apa care ajuta la mentinerea sanatoasa a tesutului conjunctiv, a dintilor si a gingiilor.

Asadar, mancati morcovi pentru a va mentine dintii sanatosi si puternici ani de zile.

5. Protejeaza ficatul

Morcovii va ajuta sa va protejati ficatul de efectele toxice ale substantelor chimice din mediu. Cantitatea mare de vitamina A din morcovi joaca un rol cheie in eliminarea toxinelor din organism. In plus, reduce depozitele de bila si grasime din ficat. De asemenea, fibra solubila din morcovi ajuta la curatarea ficatului si a colonului facilitand eliminarea deseurilor.

Consumul regulat de morcovi va ajuta la prevenirea inflamatiei sau infectiilor ficatului care pot duce la boli hepatice precum hepatita, ciroza si colestaza.

6. Mentine sanatatea pielii

Fiind bogat in vitamina A si diversi alti antioxidanti, morcovii sunt, de asemenea, buni pentru piele. Morcovii ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete daunatoare ale soarelui si, de asemenea, ajuta la repararea tesutului pielii deteriorat.

De fapt, consumul de suc de morcovi vara actioneaza ca un puternic bloc solar natural. Morcovii ajuta, de asemenea, sa mentina pielea hidratata si sa previna acneea, pigmentarea, petele si nuanta neuniforma a pielii.

In plus, morcovii mentin pielea sanatoasa, stralucitoare si vibranta. Puteti chiar sa faceti o masca de fata simpla si usoara cu morcovi pentru a obtine o piele stralucitoare. Amesteca doua linguri de morcovi ras cu putina miere si aplica-l pe fata si zona gatului. Lasati-l sa se usuce, apoi clatiti-l cu apa calda.

7. Promoveaza sanatatea digestiva

Aceasta leguma radacinoasa crocanta contine o cantitate semnificativa de fibre alimentare care ajuta la mentinerea sanatatii digestive bune. Fibrele adauga volum scaunelor pentru a le ajuta sa treaca fara probleme prin tractul digestiv. In plus, fibrele stimuleaza miscarea peristaltica si secretia de suc gastric.

Consumul regulat de morcovi va ajuta la mentinerea regulata a miscarilor intestinale, la prevenirea constipatiei si refluxului de acid si va va proteja colonul si stomacul de diferite boli.

8. Previne accidentul vascular cerebral

Potrivit cercetarilor efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard, persoanele care mananca morcovi zilnic au cu 68% mai putine sanse de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care ii mananca mai rar.

De fapt, consumul zilnic de morcov poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 68%. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de beta-caroten din morcovi.

Pentru a reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral, incepe sa mananci morcovi de cel putin cinci ori pe saptamana.

9. Regleaza zaharul din sange

Morcovii pot avea un continut ridicat de zahar, dar sunt totusi o alegere sanatoasa pentru cei care au diabet. Zaharul natural din morcovi este usor de asimilat. Desi morcovii au o reputatie de indice glicemic relativ ridicat, retineti ca au o incarcatura glicemica foarte scazuta.

De asemenea, carotenoizii prezenti in morcovi ajuta la reglarea zaharului din sange. Carotenoizii afecteaza invers rezistenta la insulina si astfel ajuta la scaderea zaharului din sange. Elementele alcaline organice vitale din morcovi ajuta, de asemenea, la echilibrarea nivelului de zahar din sange.

Pentru a ajuta la o viata sanatoasa, persoanele cu diabet pot manca o jumatate de cana de morcovi fierti sau o ceasca de morcovi cruzi pe zi. Cel mai bine este sa le consumati in suc sau in forma cruda in acest scop.

10. Intarzie efectele imbatranirii

Daca vrei sa arati mai tanar in anii urmatori, incepe sa mananci morcovi astazi. Morcovii sunt cunoscuti ca o leguma puternica anti-imbatranire, deoarece pot incetini eficient imbatranirea celulara. Acest lucru se datoreaza in principal continutului ridicat de beta-caroten care intarzie deteriorarea celulelor din organism datorita metabolismului regulat.

In plus, fiind o sursa bogata de vitamina C, morcovii ajuta la producerea de colagen. Colagenul este vital pentru mentinerea elasticitatii pielii, ceea ce ajuta la prevenirea ridurilor, liniilor fine si a altor semne de imbatranire. Pentru a mentine aspectul tineresc, bea pur si simplu un pahar de suc de morcovi zilnic.

Numeroasele beneficii medicinale si pentru sanatate ale morcovilor, impreuna cu gustul lor delicios, te vor motiva cu siguranta sa incluzi mai multi morcovi in dieta ta. Morcovii consumati cruzi, ca suc sau fierti sunt intotdeauna o alegere buna pentru sanatatea dumneavoastra!

Resurse

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18716171

ajcn.nutrition.org/content/78/3/544S.long

www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050212184702.htm

awww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3818153

(Visited 150 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!