vineri, iulie 19, 2024
AcasăSănătateAlimentație sănătoasă, diete10 alimente care pot provoca diaree

10 alimente care pot provoca diaree

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Unele alimente sunt mai predispuse sa provoace diaree datorita riscului crescut de intoxicatie alimentara. Printre alimentele care pot provoca diaree se numara alimente crude, alimente insuficient gatite sau alimente nespalate, deoarece aceste alimente pot contine toxine care irita intestinele si duc la inflamatie. 

Citeste si 10 alimente de evitat cand ai diaree si sfaturi pentru a accelera recuperarea dupa diaree

Pe langa diaree, aceste alimente pot provoca si alte simptome, cum ar fi varsaturi, dureri abdominale, slabiciune, crampe, tremor, dureri de cap si dureri musculare. 

De asemenea, este important sa ne amintim ca copiii si femeile insarcinate prezinta cel mai mare risc de a dezvolta o infectie intestinala. Aceste populatii prezinta simptome mai intense, deoarece sistemul lor imunitar este mai slab. Prin urmare, ar trebui sa evite sau sa reduca consumul acestor tipuri de alimente.  

Alimente care pot provoca diaree

Vedeti mai jos 10 alimente care pot provoca diaree:

1. Oua crude sau insuficient fierte 

Ouale crude sau insuficient fierte pot contine Salmonella sp. bacterii, care pot provoca simptome ale unei infectii intestinale cum ar fi febra, dureri de burta, diaree intensa, varsaturi sau diaree cu sange si dureri de cap. 

Pentru a preveni o infectie cu salmonella, trebuie sa va asigurati ca ouale sunt intotdeauna bine gatite. De asemenea, ar trebui sa evitati sa folositi sosuri sau bulion care necesita oua crude. Copiii ar trebui sa evite in special sa manance oua crude, deoarece sunt mai sensibili la diaree si varsaturi severe. 

2. Salata cruda

Salatele crude au un risc mai mare de a fi contaminate daca nu sunt spalate si pregatite corespunzator. Consumul de fructe si legume crude in afara casei poate fi riscant pentru copii si femeile insarcinate, care sunt mai predispuse la o infectie precum toxoplasmoza si cisticercoza.

Pentru a preveni o infectie, trebuie sa va asigurati ca legumele sunt bine spalate prin inmuierea lor in apa cu clor cu 30 de minute inainte de a le consuma. Dupa inmuierea legumelor, ar trebui sa le clatiti sub jet de apa pentru a indeparta orice substante ramase. 

3. Conserve

Conservele pot fi contaminate cu bacterii Clostridium botulinum, care pot fi prezente in alimente precum anghinarea, carnatii si muraturile. Aceasta bacterie provoaca botulism din cauza productiei de toxine. O infectie cu aceasta bacterie poate provoca simptome gastrointestinale si poate afecta contractiile musculare, care pot pune viata in pericol. 

Pentru a preveni aceasta afectiune, ar trebui sa evitati consumul de conserve care sunt depozitate in cutii stricate sau in conserve care au fost coapte. De asemenea, ar trebui sa evitati consumul de conserve care sunt depozitate in lichid tulbure sau inchis la culoare. 

4. Carne insuficient gatita sau cruda

Carnea cruda sau insuficient gatita poate fi contaminata cu microorganisme precum Toxoplasma gondii protozoare care poate duce la toxoplasmoza sau cu paraziti care pot duce la teniaza. Ar trebui sa evitati sa mancati carne insuficient gatita, mai ales daca nu sunteti sigur de calitatea carnii. Gatirea adecvata a carnii poate ucide toate microorganismele prezente, motiv pentru care gatirea completa este atat de importanta.  

5. Sushi si fructe de mare

Consumul de peste sau fructe de mare crude sau depozitate inadecvat poate duce la infectii intestinale care provoaca inflamatii ale stomacului si intestinale. Aceste infectii sunt asociate cu simptome precum greata, varsaturi si diaree. 

Pentru a preveni contaminarea, ar trebui sa evitati sa mancati sushi in locuri necunoscute cu o igiena vizibil slaba. Stridiile trebuie pastrate intotdeauna in medii reci. Pestele cu miros puternic si textura gelatinoasa poate sa nu fie sigur pentru consum. 

6. Lapte nepasteurizat

Laptele nepasteurizat, sau laptele crud, este bogat in multe bacterii care pot provoca infectii intestinale. Este asociat cu boli precum salmoneloza si listerioza si poate provoca simptome precum dureri abdominale, varsaturi si diaree. 

Prin urmare, ar trebui sa optati intotdeauna pentru lapte pasteurizat, care este refrigerat in supermarketuri, sau lapte marcat ca UHT, care este lapte care este tratat la temperaturi ridicate pentru a elimina eventualele bacterii. 

7. Branzeturi moi

Branzeturile moi, precum brie, camembert si cheag, au un continut ridicat de apa, ceea ce poate promova cresterea bacteriilor precum Listeria sp. Acest lucru poate duce la dureri de cap, tremor, convulsii si meningita, care pot pune viata in pericol. 

Pentru a preveni aceasta afectiune, ar trebui sa optati pentru branzeturi mai tari, sau branzeturi care sunt procesate in siguranta. De asemenea, ar trebui sa evitati sa cumparati branzeturi care nu sunt refrigerate, cum ar fi la plaja sau la piata, de exemplu. 

8. Maioneza si alte sosuri 

Maioneza si sosurile de casa facute cu oua crude, sau alte sosuri care raman in afara frigiderului pentru o perioada lunga de timp, pot fi bogate in bacterii care pot provoca infectii intestinale. 

Ar trebui sa evitati sa mancati maioneza si sosuri de casa, in special la restaurante sau in timpul picniurilor, deoarece aceste sosuri tind sa fie lasate la temperatura camerei. Depozitarea sosurilor in afara frigiderului creste riscul de crestere a bacteriilor.  

9. Mancare reincalzita 

Resturile de acasa sau de la restaurant sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale toxiinfectiilor alimentare, de obicei pentru ca nu sunt depozitate corespunzator. Nedepozitarea sau refrigerarea alimentelor poate favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Pentru a preveni acest lucru, ar trebui sa depozitati resturile in recipiente curate, cu un capac sigilat. Este important sa retineti ca alimentele pot fi reincalzite o singura data si ar trebui aruncate dupa incalzire. 

10. Apa

Apa este una dintre principalele cai de transmitere a bolilor precum hepatita, leptospiroza, schistosomiaza si amebiaza. Aceste afectiuni sunt asociate cu simptome precum varsaturile si diareea, dar pot duce la probleme hepatice daca nu sunt tratate. 

Ar trebui sa optati pentru apa minerala sau apa fiarta pentru a bea sau a gati, pentru a va asigura ca apa nu este o sursa de boala pentru intreaga familie. Igiena adecvata a mainilor este la fel de importanta. 

(Visited 74 times, 1 visits today)
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole POPULARE