Alimentație sănătoasă, diete

Ce este inflamatia, alimente ce provoaca inflamatii si alimente antiinflamatorii

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Inflamatia este un atac direct asupra organismului de catre sistemul imunitar. Este vizibila in general sub forma de piele rosie si umflata si este adesea insotita de durere.

Inflamatia in sine nu este un lucru rau. Cu toate acestea, inflamatia cronica sau continua poate indica probleme de sanatate. Exista multe medicamente antiinflamatoare pe care oamenii le folosesc zilnic pentru a atenua durerea.

Cu toate acestea, natura produce si substante antiinflamatoare in alimente pe care le poti incorpora cu usurinta in dieta ta.

Ce este inflamatia?

Pe scurt, inflamatia este un raspuns la o amenintare perceputa in organism. Se intampla atunci cand celulele imune produc mediatori inflamatori (la fel ca mesagerii) care pot dilata vasele de sange, permitand sangelui sa ajunga mai bine in zonele de vatamare.

Sangele poate transporta rapid celulele imune in partile ranite ale corpului si poate initia procesul de vindecare. Zonele cu inflamatie pot fi adesea umflate si fierbinti din cauza fluxului de sange si a acumularii de lichid din celulele imune. (1)

Legatura dieta si inflamatie

Este vital sa fii atent la dieta ta pentru a ajuta la controlul inflamatiei. In timp ce unele alimente pot agrava sau provoca inflamatii (alimente proinflamatorii), alte grupuri de alimente ajuta la reducerea inflamatiei (alimente antiinflamatorii).

Alimente care pot provoca inflamatii

Dietele bogate in grasimi saturate, grasimi trans si zahar rafinat au fost legate de o productie mai mare de molecule proinflamatorii, in special la cei care sunt deja supraponderali sau sufera in prezent de diabet. (2)

Ar trebui sa va limitati aportul de alimente inflamatorii, inclusiv:

  • Carbohidrati rafinati, cum ar fi gogosi, prajituri, briose si paine alba
  • Alimente prajite, cum ar fi carnea si legumele pane, precum si cartofii prajiti
  • Bauturi indulcite cu zahar, cum ar fi sifon, ceai dulce si bauturi energizante
  • Carne procesata, cum ar fi hot dog, carnati si carne de vita
  • Carne rosie, cum ar fi friptura si carnea de hamburger
  • Grasimi procesate, cum ar fi shorteningul, margarina si untura

Alimente antiinflamatorii

Studiile au descoperit ca anumite fructe si legume sunt in mod natural bogate in antioxidanti si polifenoli care protejeaza organismul. (3) Chiar si nucile au fost asociate cu markeri de inflamatie redusi si riscuri reduse de boli legate de inflamatie .

Cand cautati fructe si legume antiinflamatoare, urmariti-le pe cele care sunt colorate in albastru, violet si rosu. Acestea sunt cele mai mari in anumite flavonoide care sprijina reducerea inflamatiei.

Alimentele care lupta impotriva inflamatiei includ: (4) (5)

  • Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza kale si verdeata
  • Legume cum ar fi cartofi dulci violet, varza rosie, porumb violet, rosii si orez
  • Fructe precum capsuni, afine, mure, fructe de acai, merisoare, zmeura, struguri rosii, cirese si portocale
  • Nuci, inclusiv migdale si nuci
  • Peste, cum ar fi somonul, tonul si sardinele
  • Ulei de masline (extra virgin)
  • Ceai verde (6)
  • Ardei colorati, cum ar fi ardei iute (7) (8)
  • Ciuperci (9)
  • Turmeric (10)
  • Ciocolata neagra si cacao (11)
  • Usturoi (12)

Concentrarea pe o dieta care consta in principal din alimente integrale si reducerea aportului de alimente procesate sunt modalitati usoare de a promova un raspuns inflamator normal si sanatos.

Pregatirea meselor in avans si renuntarea la mancarea la pachet sunt lucruri bune de inceput. De asemenea, puteti inlocui carnea rosie cu optiuni precum curcan, pui sau tofu. De asemenea, urmariti 5 portii de legume pe zi si cel putin 2 portii de fructe colorate.

Reteta de salata de fructe de padure antiinflamatoare

Puteti incerca sa includeti aceasta salata incarcata cu compusi antiinflamatori in dieta dumneavoastra.

Timp de preparare: 15 minute; Portii: 2

Ingrediente

Pentru salata:

  • 6 cani de spanac
  • 2 cani de rucola
  • 1 cana capsuni, feliate subtiri
  • ½ cana de kiwi, taiat in felii in sferturi
  • ½ cana de zmeura
  • ½ cana de afine
  • ¼ ceapa mov, taiata subtire si separata
  • ½ cana nuci, tocate
  • ½ cana de feta maruntita

Pentru vinegreta cu lamaie:

  • 5 linguri ulei de masline presat la rece
  • 3 linguri de suc de lamaie stors
  • 2 linguri de otet balsamic
  • ½ lingurita coaja de lamaie
  • ¼ lingurita sare
  • ¼ lingurita de piper

Directii

  1. Intr-un castron mare, amestecati uleiul de masline, sucul de lamaie si otetul balsamic.
  2. In timp ce amestecati, adaugati coaja de lamaie, sare si piper. Pus deoparte.
  3. Intr-un castron mare de salata, combinati toate ingredientele pentru salata si amestecati usor impreuna.
  4. Stropiti cu vinegreta si serviti.

Cuvant final

Inflamatia este un mecanism de aparare al sistemului imunitar al organismului impotriva stimulilor externi. Cu toate acestea, diverse alimente pot favoriza si inflamatia.

Pentru a combate inflamatia, asigurati-va ca includeti o varietate de fructe si legume in dieta dumneavoastra pentru efectele lor antioxidante si antiinflamatorii. Urmarirea a ceea ce mananci poate ajuta la prevenirea inflamatiei cronice in organism.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Don`t copy text!