Contrar opiniei populare, păpădia nu este doar o buruiană din grădină. Acesta poate avea unele beneficii pentru sănătate.
De fapt, oamenii au folosit planta pentru a ajuta la tratarea bolilor de mai multe secole. În acest articol, aflați mai multe despre păpădie și despre 10 dintre posibilele sale beneficii pentru sănătate.
De asemenea, acoperim modul de utilizare și posibilele efecte secundare.
Ce este papadia?
Papadia este o planta cu flori galbene. Taraxacum officinale este denumirea acestei plante și crește în multe părți ale lumii.
Botanicii consideră că păpădia este I iarbă. Oamenii folosesc frunzele, tulpinile, florile și rădăcina păpădiei pentru scopuri medicinale.
10 posibile beneficii pentru sănătate
Beneficiile potențiale ale păpădiei includ:
Furnizează antioxidanti
Păpădia poate avea diferite beneficii pentru sănătate.
Antioxidanții lucrează pentru a neutraliza efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Organismul uman produce radicalii liberi în mod natural, dar provoacă daune prin accelerarea îmbătrânirii sau progresia anumitor boli.
Papadia conține beta-caroten, care este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor. Cercetările arată că carotenoizii, cum ar fi beta-carotenul, joacă un rol vital în reducerea leziunilor celulare.
Floarea păpădiei este, de asemenea, plină de polifenoli, care sunt un alt tip de antioxidant.
Reducere colesterolul
Păpădia conține compuși bioactivi care pot ajuta la scăderea colesterolului unei persoane.
Un studiu din 2010 a examinat efectele consumului de păpădie la iepuri. Rezultatele sale au aratat ca radacina de papadie si frunza ar putea ajuta la scaderea colesterolului la animale, pe o dieta bogata in colesterol.
Un alt studiu efectuat la șoareci a constatat că consumul de păpădie a redus colesterolul total și nivelurile de grăsime din ficat. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca papadia ar putea ajuta intr-o zi in tratarea obezitatii legate de boala nealcoolica a ficatului gras.
Cu toate acestea, testarea pe oameni este necesară pentru a determina cât de eficient păpădia ar putea fi pentru scăderea colesterolului.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Există unele dovezi care sugerează că păpădia conține compuși care pot ajuta la reglarea zahărului din sânge.
În 2016, unii cercetători au sugerat că proprietățile antihiperglicemice, antioxidante și antiinflamatoare ale păpădiei pot ajuta la tratamentul diabetului de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a face orice revendicări definitive.
Reduce inflamația
Unele studii indică faptul că extractele de păpădie și compușii pot ajuta la reducerea inflamației în organism.
Într-un studiu din 2014, cercetătorii au descoperit că substanțele chimice prezente în păpădie au avut unele efecte pozitive asupra reducerii răspunsurilor inflamatorii.
Ei au efectuat studiul în celule și nu în participanții umani, ceea ce înseamnă că mai multe studii sunt necesare pentru a concluziona că păpădia reduce inflamația în corpul uman.
Reduce tensiunea arterială
Există puține cercetări pentru a susține utilizarea păpădiei pentru scăderea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, păpădia este o sursă bună de potasiu. Există dovezi clinice care arată că potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
De exemplu, cercetările au constatat că persoanele care iau un supliment de potasiu au văzut o scădere a tensiunii arteriale, mai ales dacă au avut deja hipertensiune arterială.
Ajută la slăbit
Unii cercetători au sugerat că păpădia ar putea ajuta oamenii să își atingă obiectivele de scădere în greutate. Aceasta se bazează pe capacitatea plantei de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția grăsimilor.
Un studiu mic pe soarecilor a constatat că acidul clorogenic, o substanță chimică prezentă în păpădie, poate ajuta la reducerea în greutate și la reținerea lipidelor. Cu toate acestea, lipsesc dovezi solide care să susțină această afirmație.
Reduce riscul de cancer
Unele cercetări limitate, dar pozitive, au arătat că păpădia poate ajuta la reducerea creșterii anumitor tipuri de cancer.
Până în prezent, studiile au analizat impactul păpădiei asupra creșterii cancerului în tuburile de testare și au constatat că aceasta poate contribui la încetinirea creșterii numărului de cancer de colon, cancer pancreatic și cancer de ficat.
Un studiu care examinează creșterea cancerului într-un tub de testare a determinat că extractul de păpădie poate ajuta la reducerea creșterii cancerului de ficat.
Cu toate acestea, ca și în cazul altor beneficii potențiale, sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta cât de efficienta este păpădia ca parte a tratamentului pentru cancer.
Stimuleaza sistemul imunitar
Există tot mai multe dovezi care sugerează că păpădia poate ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Cercetătorii au descoperit că păpădia prezintă proprietăți antivirale și antibacteriene. De exemplu, un studiu din 2014 a constatat că păpădia ajuta la limitarea creșterii hepatitei B atât în celulele umane, cât și în cele animale, în eprubete.
Mai multe cercetări sunt necesare acum pentru a determina impactul păpădiei asupra sistemului imunitar.
Ajută digestia
Unii oameni folosesc păpădia ca un remediu tradițional pentru constipație și alte probleme de digestie.
Un studiu privind digestia animalelor a indicat că unele substanțe chimice prezente în păpădie au ajutat la îmbunătățirea sistemului digestiv.
Studiul a văzut o reducere a rezistenței la alimente care se deplasează în intestinul subțire al rozătoarelor. Cercetările sunt necesare acum la om pentru a testa rezultatele similare.
Menține sănătatea pielii
Unele cercetări arată că păpădia poate ajuta la protejarea pielii de razele solare.
Luminile ultraviolete (UV) cauzează o deteriorare considerabilă a pielii și contribuie la îmbătrânirea pielii. Un studiu privind celulele pielii din 2015 într-un tub de testare a constatat că păpădia ar putea reduce impactul unui tip de lumină UV dăunătoare.
Protejarea pielii de deteriorarea UV poate ajuta o persoană să arate mai tânără mai mult timp. Cercetarea la om este necesară pentru a verifica aceste rezultate.
Suplimente și doze
Nu este recomandabil să consumați păpădie din curte.
Frunzele de păpădie sunt uneori prezente în salate, dar nu sunt disponibile pe scară largă în toate zonele. Colectarea păpădiei într-o curte nu este sigură din cauza prezenței potențiale a pesticidelor sau a excrementelor animale.
Cu toate acestea, este posibil să se obțină suplimente de păpădie sau ceaiuri și cafele infuzate cu rădăcină de păpădie. United States Food and Drug Administration (FDA) a recunoscut păpădia ca fiind, în general, sigură inclusă în produsele alimentare.
Datele privind dozele sigure de suplimente de papadie sunt limitate. Similar altor suplimente, potențialul și eficacitatea acestuia pot varia foarte mult între producători.
Suplimentele de papadie pot provoca reacții alergice la unii oameni. Oamenii nu ar trebui să folosească suplimente de păpădie dacă sunt sensibile la păpădie sau la alte plante, cum ar fi ragweed, margarete sau crizanteme, sau gălbenele.
Oamenii care încearcă suplimentele trebuie să urmeze instrucțiunile de pe flacon pentru dozele recomandate și să discute întotdeauna cu un medic înainte de a le lua.
Concluzii
Păpădia are multe beneficii potențiale pentru sănătate. Cu toate acestea, multe dintre revendicări necesită cercetări suplimentare pentru a dovedi eficacitatea păpădiei la om.
Păpădia este bogată în substanțe nutritive și ar putea fi o adăugare sănătoasă la dieta unei persoane sau la suplimentele zilnice. Ca și în cazul oricărui supliment, este mai bine să discutați cu un medic înainte de a le lua pentru a discuta posibilele riscuri și interacțiuni cu alte medicamente.
Suplimentele cu papadie sunt disponibile în unele magazine naturiste și online. Oamenii pot cumpăra, de asemenea, ceai de rădăcină de păpădie.
Surse medicale:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21336241/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23603008/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24447978/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26039623
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064576
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5712354/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24481875
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630464/
https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=182.20
[…] Aceasta planta nu trebuie utilizata daca sunteti gravida sau daca aveti probleme de sanatate in canalele biliare sau daca aveti o obstructie intestinala. Despre papadie cititi mai multe aici Păpădia: 10 posibile beneficii pentru sănătate […]
[…] Pentru a face ceai de papadie, combinati 2 cani de flori de papadie si 4 cani de apa intr-o cratita. Aduceti amestecul la fierbere, apoi scoateti-l de pe foc si lasati-l sa se absoarba timp de 5-10 minute. Se strecoara printr-o strecuratoare sau sita inainte de a bea. Lectura suplimentara Păpădia: 10 posibile beneficii pentru sănătate […]
[…] Papadia este de natura diuretica; promoveaza curatarea rinichilor si a vezicii urinare si ajuta la ameliorarea problemelor precum retentia de apa, stomacul deranjat si constipatia. De asemenea, promoveaza regularitatea intestinului si o hidratare adecvata a organismului. [16] […]
[…] Cititi si Păpădia: 10 posibile beneficii pentru sănătate […]
[…] Lectura suplimentara: Păpădia: 10 posibile beneficii pentru sănătate […]