Persoanele cu diabet ar trebui sa evite aceste 11 alimente si bauturi

Daca ti-a placut articolul, distribuie mai departe prietenilor tai!

Diabetul este o boala cronica care a atins proportii epidemice in randul adultilor si copiilor din intreaga lume (1).

Diabetul necontrolat are multe consecinte grave, inclusiv boli de inima, boli de rinichi, orbire si alte complicatii.

Prediabetul a fost, de asemenea, asociat cu aceste afectiuni (2).

Important este ca consumul anumitor alimente poate creste nivelul zaharului din sange si al insulinei si poate promova inflamatia, ceea ce poate creste riscul de imbolnavire.

Acest articol, enumera 11 alimente si bauturi pe care persoanele cu diabet sau prediabet ar trebui sa le evite.

De ce conteaza consumul de carbohidrati pentru persoanele cu diabet?

Carbohidratii, proteinele si grasimile sunt macronutrientii care ofera organismului tau energie.

Dintre acestia, carbohidratii au cel mai mare efect asupra zaharului din sange, de departe. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt descompuse in zahar sau glucoza si absorbite in sange.

Carbohidratii includ amidon, zahar si fibre. Cu toate acestea, fibrele nu sunt digerate si, in schimb, absorbite de corpul dumneavoastra in acelasi mod in care sunt alti carbohidrati, astfel incat nu va creste glicemia.

Scaderea fibrelor din totalul de carbohidrati dintr-o portie de alimente va va oferi continutul de carbohidrati net sau digerabil. De exemplu, daca o ceasca de legume amestecate contine 10 grame de carbohidrati si 4 grame de fibre, numarul net de carbohidrati este de 6 grame.

Cand persoanele cu diabet zaharat consuma prea multi carbohidrai in acelasi timp, nivelul zaharului din sange poate creste la niveluri periculos de ridicate.

De-a lungul timpului, nivelurile ridicate pot afecta nervii si vasele de sange ale corpului, ceea ce poate crea scena pentru boli de inima, boli de rinichi si alte afectiuni grave de sanatate.

Mentinerea unui aport scazut de carbohidrati poate ajuta la prevenirea cresterii glicemiei si la reducerea semnificativa a riscului de complicatii ale diabetului.

Prin urmare, este important sa evitati alimentele si bauturile enumerate mai jos.

11 Alimente si bauturi de evitat daca ai diabet

1. Bauturi indulcite cu zahar

Bauturile dulci sunt cea mai proasta alegere de bautura pentru cineva cu diabet.

In primul rand, sunt foarte bogate in carbohidrati, cu o cutie de 354 ml de cola care ofera 38,5 grame (3).

Aceeasi cantitate de ceai cu gheata indulcit si limonada contin fiecare aproape 45 de grame de carbohidrati exclusiv din zahar (4,5).

In plus, aceste bauturi sunt incarcate cu fructoza, care este strans legata de rezistenta la insulina si diabet. Intr-adevar, studiile sugereaza ca consumul de bauturi indulcite cu zahar poate creste riscul afectiunilor legate de diabet, cum ar fi boala ficatului gras (67 , 8 ).

In plus, nivelurile ridicate de fructoza din bauturile dulci pot duce la modificari metabolice care promoveaza grasimea abdominala si nivelurile potential daunatoare ale colesterolului si trigliceridelor.

In studii separate la adulti cu exces de greutate si obezitate, consumul a 25% din caloriile din bauturile bogate in fructoza intr-o dieta de mentinere a greutatii a dus la cresterea rezistentei la insulina si a grasimii abdominale, a ratei metabolice mai scazute si a markerilor de sanatate a inimii mai rau (9,10).

Pentru a ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si pentru a preveni riscul de imbolnavire, consumati apa, sifon sau ceai cu gheata neindulcit in loc de bauturi dulci.

2. Grasimi trans

Grasimile trans artificiale sunt extrem de nesanatoase.

Sunt create prin adaugarea de hidrogen la acizii grasi nesaturati pentru a le face mai stabile.

Grasimile trans se gasesc in margarine, unt de arahide, tartine, creme si alimente congelate. In plus, producatorii de alimente le adauga adesea la biscuiti, briose si alte produse de patiserie pentru a prelungi durata de valabilitate a unui produs.

Desi grasimile trans nu cresc in mod direct nivelul zaharului din sange, ele au fost legate de inflamatie crescuta, rezistenta la insulina si grasime de pe burta, precum si niveluri mai scazute de colesterol HDL (bun) si functia arteriala afectata (1112 ,13,14,15,16).

Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a obtine o intelegere mai clara a relatiei dintre grasimile trans si rezistenta la insulina, legaturile mentionate mai sus sunt deosebit de ingrijoratoare pentru persoanele cu diabet, deoarece acestia prezinta un risc crescut de boli de inima.

Grasimile trans artificiale au fost interzise in majoritatea tarilor, iar in 2018 Food and Drug Administration (FDA) a interzis utilizarea uleiului partial hidrogenat – sursa majora de grasimi trans artificiale in aprovizionarea cu alimente – in majoritatea alimentelor procesate (17).

Acest lucru nu inseamna ca toate alimentele din Statele Unite sunt acum lipsite de grasimi trans artificiale. Producatorii nu au obligatia de a enumera grasimile trans pe etichetele cu informatii nutritionale daca un produs contine sub 0,5 grame de grasimi trans per portie (18).

Cel mai bine este sa evitati orice produs care contine cuvintele „partial hidrogenat” in lista de ingrediente.

3. Paine alba, orez si paste

Painea alba, orezul si pastele sunt alimente procesate bogate in carbohidrati.

Sa demonstrat ca consumul de paine, covrigi si alte alimente din faina rafinata creste semnificativ nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2 ( 19 , 20 ).

Acest raspuns nu este exclusiv pentru produsele realizate cu faina alba rafinata. Intr-un studiu, s-a demonstrat ca pastele fara gluten cresc glicemia, tipurile pe baza de orez avand cel mai mare efect (21).

Un alt studiu a constatat ca alimentele bogate in carbohidrati nu numai ca au crescut zaharul din sange, ci si au scazut functia creierului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 si deficite mentale ( 22 ).

Aceste alimente procesate contin putine fibre. Fibrele ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in fluxul sanguin.

In alte cercetari, s-a demonstrat ca inlocuirea acestor alimente cu continut scazut de fibre cu alimente bogate in fibre reduce semnificativ nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet. In plus, persoanele cu diabet au inregistrat scaderi ale colesterolului.

Consumul crescut de fibre a imbunatatit si microbiota intestinala, ceea ce ar fi putut duce la imbunatatirea rezistentei la insulina (23).

4. Iaurt cu aroma de fructe

Iaurtul simplu poate fi o optiune buna pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, soiurile cu aroma de fructe sunt o poveste foarte diferita.

Iaurturile aromate sunt de obicei facute din lapte degresat sau cu continut scazut de grasimi si sunt incarcate cu carbohidrati si zahar.

De fapt, o portie de 1 cana (245 de grame) de iaurt cu aroma de fructe poate contine aproape 31 de grame de zahar, ceea ce inseamna ca aproape 61% din caloriile sale provin din zahar (24).

Multi oameni considera iaurtul inghetat o alternativa sanatoasa la inghetata. Cu toate acestea, poate contine la fel de mult sau chiar mai mult zahar decat inghetata (25,26).

In loc sa alegeti iaurturi cu continut ridicat de zahar, care va pot creste glicemia si insulina, optati pentru iaurt simplu, cu lapte integral, care nu contine zahar si care poate fi benefic pentru apetit, controlul greutatii si sanatatea intestinala ( 27 ,28).

5. Cereale indulcite pentru micul dejun

Consumul de cereale poate fi una dintre cele mai proaste moduri de a-ti incepe ziua daca ai diabet.

In ciuda mentiunilor de sanatate de pe cutiile lor, majoritatea cerealelor sunt foarte procesate si contin mult mai multi carbohidrati decat cred multi oameni.

In plus, ofera foarte putine proteine, un nutrient care te poate ajuta sa te simti plin si multumit, mentinand in acelasi timp nivelul zaharului din sange stabil in timpul zilei (29).

Chiar si unele cereale „sanatoase” pentru micul dejun nu sunt alegeri bune pentru cei cu diabet.

De exemplu, doar 1/2 cana portie (aproximativ 56 de grame) de granola contine 44 de grame de carbohidrati, in timp ce nucile de struguri contin 47 de grame. In plus, fiecare ofera nu mai mult de 7 grame de proteine ​​per portie (30,31).

Pentru a tine sub control glicemia si foamea, sari peste majoritatea cerealelor si alegeti un mic dejun cu continut scazut de carbohidrati, pe baza de proteine .

6. Bauturi de cafea aromate

Cafeaua a fost asociata cu mai multe beneficii pentru sanatate, inclusiv cu un risc redus de diabet ( 32 ).

Cu toate acestea, bauturile aromate cu cafea ar trebui privite mai degraba ca un desert lichid decat o bautura sanatoasa.

Studiile au aratat ca creierul tau nu proceseaza alimente lichide si solide in mod similar. Cand bei calorii, nu compensezi mancand mai putin mai tarziu, ceea ce poate duce la cresterea in greutate (33 ,34).

Bauturile aromate cu cafea sunt, de asemenea, incarcate cu carbohidrati.

De exemplu, un Frappuccino cu caramel de 16 uncii (473 ml) de la Starbucks contine 57 de grame de carbohidrati, iar aceeasi dimensiune a Blonde Vanilla Latte contine 30 de grame de carbohidrati ( 35 , 36 ).

Pentru a va mentine glicemia sub control si pentru a preveni cresterea in greutate, alegeti cafea simpla sau espresso cu o lingura de smantana groasa sau jumatate si jumatate.

7. Miere, nectar de agave si sirop de artar

Persoanele cu diabet zaharat incearca adesea sa reduca la minimum aportul de zahar alb de masa, precum si mancaruri precum bomboane, prajituri si placinte.

Cu toate acestea, alte forme de zahar pot provoca, de asemenea, cresteri ale zaharului din sange. Acestea includ zahar brun si zaharuri „naturale”, cum ar fi mierea, nectarul de agave si siropul de artar.

Desi acesti indulcitori nu sunt foarte procesati, ei contin cel putin la fel de multi carbohidrati ca si zaharul alb. De fapt, majoritatea contin si mai multe.

Mai jos sunt numarul de carbohidrati dintr-o portie de 1 lingura de indulcitori populari:

  • zahar alb: 12,6 grame (37)
  • miere: 17,3 grame (38)
  • nectar de agave: 16 grame (39)
  • sirop de artar: 13,4 grame (40)

Intr-un studiu, persoanele cu prediabet au prezentat cresteri similare ale zaharului din sange, insulinei si markerilor inflamatori, indiferent daca au consumat 1,7 uncii (50 de grame) de zahar alb sau miere (41 ).

Cea mai buna strategie este sa evitati toate formele de zahar si sa utilizati in schimb indulcitori naturali cu continut scazut de carbohidrati.

8. Fructe uscate

Fructele sunt o sursa excelenta de cateva vitamine si minerale importante, inclusiv vitamina C si potasiu.

Cand fructele sunt uscate, procesul are ca rezultat o pierdere de apa care duce la concentratii si mai mari ale acestor nutrienti.

Din pacate, continutul sau de zahar devine si mai concentrat.

O cana (151 de grame) de struguri contine 27,3 grame de carbohidrati, inclusiv 1,4 grame de fibre. In schimb, 1 cana (145 de grame) de stafide contine 115 de grame de carbohidrati, dintre care 5,4 provin din fibre (42,43).

Prin urmare, stafidele contin de peste patru ori mai multi carbohidrati decat strugurii. Alte tipuri de fructe uscate sunt la fel de mai mari in carbohidrati decat omologii lor proaspete.

Daca ai diabet, nu trebuie sa renunti cu totul la fructe. Alegerea fructelor cu continut scazut de zahar, cum ar fi fructele de padure proaspete sau un mar mic, poate oferi beneficii pentru sanatate, mentinand in acelasi timp zaharul din sange in intervalul tinta.

9. Gustari

Covrigeii, biscuitii si alte alimente procesate nu sunt alegeri bune pentru gustari.

Sunt de obicei facute cu faina rafinata si ofera putini nutrienti, desi au o multime de carbohidrati cu digerare rapida, care pot creste rapid glicemia.

Iata numarul de carbohidrati pentru o portie de 1 uncie (28 grame) din unele gustari populare:

  • biscuiti sarati: 20,7 grame de carbohidrati, inclusiv 0,78 grame de fibre (44)
  • covrigi: 22,5 grame de carbohidrati, inclusiv 0,95 grame de fibre (45)
  • biscuiti graham: 21,7 grame de carbohidrati, inclusiv 0,95 grame de fibre (46)

De fapt, unele dintre aceste alimente pot contine chiar mai multi carbohidrati decat este indicat pe eticheta lor nutritionala. Un studiu a constatat ca gustarile furnizeaza cu 7,7% mai multi carbohidrati, in medie, decat se spune pe eticheta (47).

Daca ti se face foame intre mese, este mai bine sa mananci nuci sau cateva legume cu continut scazut de carbohidrati cu un gram de branza.

10. Suc de fructe

Desi sucul de fructe este adesea considerat o bautura sanatoasa, efectele sale asupra zaharului din sange sunt similare cu cele ale sucurilor si altor bauturi dulci.

Acest lucru este valabil pentru sucul de fructe 100% neindulcit, precum si pentru tipurile care contin zahar adaugat. In unele cazuri, sucul de fructe este chiar mai mare in zahar si carbohidrati decat sifonul.

De exemplu, 8 uncii (250 ml) de sifon si suc de mere contin 22 si, respectiv, 24 de grame de zahar. O portie echivalenta de suc de struguri ofera 35 de grame de zahar (48,49,50 ).

Similar bauturilor indulcite cu zahar, sucul de fructe este incarcat cu fructoza. Fructoza stimuleaza rezistenta la insulina, obezitatea si bolile de inima (51).

O alternativa mult mai buna este sa va bucurati de apa cu o bucata de lamaie, care ofera mai putin de 1 gram de carbohidrati si este practic fara calorii (52).

11. Cartofi prajiti

Cartofii prajiti sunt un aliment pe care poate doriti sa evitati, mai ales daca aveti diabet.

Cartofii insisi au un continut relativ ridicat de carbohidrati. Un cartof mediu contine 34,8 grame de carbohidrati, dintre care 2,4 provin din fibre (53).

Cu toate acestea, odata ce au fost curatati si prajiti in ulei vegetal, cartofii pot face mai mult decat sa va sporeasca glicemia.

S-a demonstrat ca alimentele cu prajire produc cantitati mari de compusi toxici, cum ar fi produsele finale de glicatie avansata (AGE) si aldehide. Acesti compusi pot promova inflamatia si pot creste riscul de imbolnavire (54,55).

Intr-adevar, mai multe studii au legat consumul frecvent de cartofi prajiti si alte alimente prajite cu bolile de inima si cancerul (56,57,58,59).

Daca nu doriti sa evitati cartofii in totalitate, sa mancati o portie mica de cartofi dulci este cea mai buna optiune.

Cuvant final

A sti ce alimente sa eviti atunci cand ai diabet poate parea uneori dificil. Cu toate acestea, respectarea catorva indrumari poate facilita.

Obiectivele tale principale ar trebui sa includa sa te feresti de grasimi nesanatoase, zaharuri, cereale procesate si alte alimente care contin carbohidrati rafinati.

Evitarea alimentelor care maresc nivelul zaharului din sange si stimuleaza rezistenta la insulina va poate ajuta sa va mentineti sanatos si sa va reduceti riscul de complicatii viitoare ale diabetului.

Citeste si Semne ca nu gestionati corect diabetul

(Visited 4.011 times, 2 visits today)

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Don`t copy text!