Cine nu se teme de cuvantul „cancer”? Cu totii cunoastem un membru al familiei sau un prieten care a avut-o. Conform OMS, in anul 2020, 4,8 milioane de oameni au fost diagnosticati cu cancer conform OMS. Conform studiilor stiintifice, anumite alimente, cum ar fi cremvustii, baconul, chipsurile de cartofi si chiar zaharul ar putea creste riscul de cancer. In plus, carnea procesata, cum ar fi cremvustii, pot contine si ingrediente daunatoare, cum ar fi nitriti, MSG si carne separata mecanic (MSM).
Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat carnea procesata, cum ar fi slanina si carnea procesata, alaturi de tigari, drept o cauza majora de cancer.
Este important de retinut ca ar putea exista multe cauze ale cancerului, iar alimentatia este doar una dintre ele. Societatea Americana de Cancer enumera multe cauze posibile ale bolii canceroase, inclusiv factori genetici, factori de stil de viata, cum ar fi fumatul, dieta, lipsa activitatii fizice, anumite tipuri de inflamatie si expunerea mediului la diferite tipuri de substante chimice si radiatii.
Alimente care cresc riscul de cancer – Consumul de carne procesata este legat de cancer, diabet si boli de inima (Prezentare generala)
In 2015, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat carnea procesata drept cancerigen pentru oameni. Aceasta inseamna ca exista dovezi stiintifice puternice despre faptul ca aceasta este o cauza a cancerului. S-a demonstrat ca carnea procesata in mod specific creste riscul de cancer de colon si potential alte forme de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat carnea tratata si procesata alaturi de tigari drept o cauza majora de cancer. Acest lucru nu spune neaparat ca sunt la fel de periculoase, dar descrie puterea dovezilor stiintifice despre faptul ca acestea sunt o cauza a cancerului.
Jurnalul medical Circulation a publicat o revizuire sistematica a studiilor care leaga carnea procesata cu un risc mai mare de boli de inima si diabet.
Sa aruncam o privire la alimentele si aditivii care cresc riscul de cancer. Acest lucru va va ajuta sa subestimati ce alimente TREBUIE sa mancati si ce alimente ar trebui sa evitati (sau cel putin sa le reduceti consumul).
1. Consumul ridicat de carne rosie, carne procesata (cum ar fi cremvusti, bacon) sau alimente carbonizate
S-a descoperit ca cancerele intestinale si de stomac sunt mai frecvente la persoanele care mananca multa carne rosie si procesata.
Carnea rosie include toata carnea de vita, porc, miel sau vitel proaspata, tocata si congelata. De asemenea, carnea procesata prezinta un risc de cancer. Acestea au fost conservate in alt mod decat congelarea si includ slanina, sunca, salam, carnati, parizer, pate si carne conservata.
Cand mananci carne procesata, aproape sigur consumi nitrit de sodiu sau nitrat de sodiu, care sunt adaugate la carnea procesata si pusa pentru a pastra culoarea si a prelungi durata de valabilitate. Din pacate, acesti compusi pot fi transformati in nitrozamine, despre care se stie ca provoaca cancer la sobolanii de laborator (desi, din nou, legatura cu oamenii este neclara).
De asemenea, hot-dog-urile, baconul si altele asemenea pot fi conservate prin metode care implica fum sau sare, ceea ce creste, de asemenea , expunerea la substante chimice potential cancerigene.
De asemenea, alimentele carbonizate creeaza substante chimice care ne pot deteriora celulele, facandu-le mai probabil sa devina canceroase. Prin urmare, modul in care va gatiti carnea poate face o mare diferenta in riscul de cancer pe care il prezinta pentru dvs. Carnurile bine facute si la gratar care sunt usor arse la exterior sunt printre cele mai proaste alimente care cresc riscul de cancer. Puteti citi mai multe despre asta in articolul meu despre cele mai bune metode de gatit pentru prevenirea cancerului .
De ce cremvusti ar putea fi cea mai periculoasa hrana din toate timpurile
Hot-dog-urile sunt rasfatul numarul unu din America, cu peste sapte miliarde dintre ei consumati in fiecare vara. Au iesit in strada in secolul al XIX- lea, cand au fost introdusi de imigrantii germani. Curand, li s-a dat un statut iconic si au devenit parte a culturii alimentare a multor natiuni.
Dar cand te uiti la ceea ce se intampla in cremvusti si la modul in care sunt preparate, s-ar putea sa fii surprins sa afli ca aceasta mancare atat de iubita ascunde pericole pentru sanatate .
Cremvustii sunt un pericol pentru sanatate?
Cremvustii sunt alimente procesate goale din punct de vedere nutritional. Nu este nimic natural la ei, iar fabricile le produc intr-un mod extrem de robotizat, la o rata uimitoare de 300.000 de cremvusti pe ora.
In mod traditional, cremvustii sunt facute dintr-un amestec de carne de porc, vita si pui. Se folosesc resturi de la taierea fripturii sau cotletelor de porc si a subproduselor „comestibile” de sacrificare. Acestea includ tesut adipos, piei, picioare si capete de animale.
Acestea amestecate impreuna intr-o pasta groasa. Pentru ca carnatii sa aiba un gust bun, se adauga o multitudine de aditivi, inclusiv cantitati excesive de sare, sirop de porumb, glutamat monosodic (MSG), nitrati si alte substante chimice.
Aromele variaza in functie de locul in care sunt vanduti cremvusti, deoarece oamenii din diferite regiuni au gusturi diferite. Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) nu cere producatorilor sa enumere aromele pe eticheta, asa ca aproape orice este valabil. Aromele includ infamul glutamat monosodic (MSG) si carmin – un colorant din cojile gandacilor mici, fiert in amoniac sau carbonat de sodiu.
Cremvustii at putea provoca cancer
Nitratii si nitritii sunt urmatorii pe lista aditivilor problematici folositi la cremvust. In prezenta caldurii mari, se combina cu aminele din carnea procesata pentru a forma nitrozamine.
Nitrozaminele sunt legate de cancer – in special cancerul de colon, vezica urinara, stomac si pancreas.
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, un cremvust pe zi creste riscul de cancer colorectal cu 21% . Chiar si hot-dog-urile organice contin nitriti, uneori chiar in cantitati mai mari decat hot-dog-urile conventionale.
S-a demonstrat ca, in general, carnea procesata creste riscul de cancer pancreatic cu 67% intr-un studiu realizat de Universitatea din Hawaii.
Cremvustii contin ingrediente discutabile (cum ar fi MSM)
Cremvusti pot contine si carne separata mecanic (numita si MSM). Potrivit USDA, acesta este un tip de carne care a fost separat mecanic de os impingandu-l sub presiune mare printr-o sita sau un dispozitiv similar pentru a separa osul de tesutul comestibil din carne.
Statele Unite au interzis utilizarea carnii de vita separate mecanic in 2004 din cauza asocierii acesteia cu boala vacii nebune (encefalopatia spongiforma bovina).
Cu toate acestea, USDA spune ca carnea de porc separata mecanic este permisa si trebuie sa fie etichetata ca „carne de porc separata mecanic” in declaratia ingredientelor. Hot-dog-urile nu pot contine mai mult de 20% carne de porc separata mecanic.
2. Aditivi indoielnici in alimentele procesate
La alimentele preparate comercial se adauga multe substante diferite , cum ar fi coloranti artificiali, arome chimice, sare, zahar sau indulcitori artificiali.
Acesti aditivi sunt investigati in mod constant de catre cercetatori pentru a verifica daca vreunul dintre ei este considerat a fi un risc real. Uneori se crede ca un anumit aditiv sau aditivi prezinta un risc de cancer. Alimentele foarte sarate, afumate si murate, de exemplu, pot creste riscul de cancer de stomac.
Acest lucru poate explica de ce exista o rata atat de mare de cancer de stomac in Japonia , unde alimentele sarate, murate sunt populare. De asemenea, un studiu epidemiologic publicat in iunie 2010 in American Journal of Clinical Nutrition a constatat ca o dieta bogata in sare poate creste riscul de cancer de stomac cu 10%. De asemenea, colorantul alimentar artificial prezinta multe riscuri pentru sanatate .
Cercetarea privind colorant alimentar artificial si cancerul este limitat la studiile pe animale, inclusiv soareci si sobolani, dar unii sustin ca acesti coloranti sunt toxice – suficient de toxice, eventual, de a cauza cancer, de asemenea, la om.
3. Zahar
Rolul zaharului in formarea , cresterea si metastazarea celulelor canceroase este un subiect care a divizat de multe ori comunitatea stiintifica. Exista surse care promoveaza ideea ca zaharul hraneste cancerul. Ei sugereaza ca consumul de alimente cu zahar face ca cancerul sa creasca mai repede.
Oponentii sustin ca, drept urmare, unii bolnavi de cancer evita sa manance orice zahar si elimina alimente benefice, precum fructele, care contin substante nutritive esentiale. Ei sustin ca nu exista cercetari concludente pe subiecti umani care sa demonstreze ca zaharul face sa creasca celulele canceroase.
Evitarea alimentelor cu zahar procesat este o idee buna in general, dar eliminarea alimentelor cu zahar natural nu va impiedica divizarea celulelor canceroase. Potrivit clinicii Mayo , zaharul nu face cancerul sa creasca mai repede. Toate celulele, inclusiv celulele canceroase, depind de glicemia (glucoza) pentru energie. Dar oferirea de mai mult zahar celulelor canceroase nu accelereaza cresterea acestora. De asemenea, privarea celulelor canceroase de zahar nu incetineste cresterea acestora.
Aparent, legatura dintre zahar si cancer este diferita – conform Canadian Cancer Society , consumul de alimente cu zahar este mai probabil sa va faca sa va ingrasati. Cercetarile arata ca excesul de greutate sau obezitatea creste riscul de cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca obezitatea poate provoca modificari ale nivelurilor hormonale sau ale insulinei care ar putea creste riscul de a dezvolta cancer de sani, colon sau uter. Prin urmare, este important sa limitati cantitatea de zahar din dieta dumneavoastra. Dietele bogate in zahar si carbohidrati rafinati pot duce la supraponderalitate si obezitate, ceea ce creste indirect riscul de cancer in timp.
Zaharul poate fi gasit nu numai in alimente evidente, cum ar fi prajituri, patiserii, suc , bauturi racoritoare si alte dulciuri. Zaharul poate fi gasit chiar si in sosul de paste, sosul pentru salata si legumele conservate. Asadar, atunci cand cititi etichetele alimentelor, cautati zaharul listat ca prim ingredient si fiti constienti de denumirile de zahar ascunse: fructoza, lactoza, zaharoza, maltoza, glucoza, dextroza. Zaharurile naturale precum melasa, mierea si siropul de artar contin antioxidanti benefici, dar si aceia trebuie consumati cu moderatie.
4. Mancare prajita, cartofi prajiti, chipsuri de cartofi si gustari
Acrilamida
Cea mai (in)famoasa dintre substantele periculoase gasite in chips-uri este acrilamida . Cartofii prajiti, chipsurile de cartofi si alte gustari pot contine niveluri ridicate de acrilamida, care este o substanta cancerigena care se formeaza atunci cand alimentele sunt incalzite la temperaturi ridicate, cum ar fi in timpul coacerii, prajirii, prajirii sau prajirii. Acrilamida poate fi gasita in orice aliment incalzit la o temperatura de peste 250 ° F, dar s-a descoperit ca chipsurile de cartofi si cartofii prajiti contin cele mai ridicate niveluri dintre alimentele testate.
Metodele de gatit, cum ar fi prajirea, coacerea sau prajirea sunt mai susceptibile de a produce acrilamida, in timp ce fierberea, gatirea la abur si gatirea cu microunde par mai putin probabil sa faca acest lucru. Timpii de gatit mai lungi si gatitul la temperaturi mai ridicate pot creste si mai mult cantitatea de acrilamida din alimente.
Unii cred ca soiurile de chipsuri coapte sunt o alternativa mai sanatoasa. Cu toate acestea, se dovedeste ca chipsurile coapte pot fi chiar mai rele decat omologul sau prajit si pot contine niveluri de acrilamida de trei ori mai mari in comparatie cu chipsurile obisnuite.
Cantitatea de acrilamida care a fost considerata sigura pentru consumul uman in apa potabila este de 0,12 micrograme intr-un pahar de apa de 8 uncii sau 0,5 parti per miliard (ppb). Cand FDA a verificat continutul de acrilamida in unele dintre cele mai comune produse alimentare, nivelurile au fost surprinzator de ridicate.
Companiile de chipsuri de cartofi au promis ca vor reduce continutul de acrilamida din produsele lor. Acest lucru este mai usor de spus decat de facut. Conform proiectului UE, cunoscut sub denumirea de Toxicanti pentru alimente generate de caldura (HEATOX), nu puteti elimina pur si simplu acrilamida. Daca incalziti alimente la temperaturi ridicate, nivelurile de acrilamida pot fi reduse cu cel mult 40% atunci cand se folosesc toate metodele cunoscute.
Oamenii de stiinta de la HEATOX au stabilit, de asemenea, ca in total exista peste 800 de compusi indusi de caldura, dintre care 52 sunt potentiali cancerigeni . Unele dintre substantele periculoase create in gatitul la temperatura inalta includ:
- Amine heterociclice (HCA) – gasite in carnea carbonizata.
- Hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) – care se gasesc in excesul de fum care se poate forma in timpul gatirii atunci cand grasimea se scurge pe sursa de caldura.
- Produse finale de glicatie avansata (AGE) – gasite in alimente gatite, pasteurizate si sterilizate; este un creator de stres oxidativ in organism.
Trebuie mentionat ca expunerea prelungita la acrilamida a provocat o serie de tumori in testele pe animale (sobolani si soareci), in timp ce majoritatea studiilor pe oameni publicate pana acum nu au reusit sa gaseasca vreo legatura intre acrilamida si diferite tipuri de cancer. Cu toate acestea, multi cred ca are potentialul de a fi cancerigen pentru oameni din cauza acestor studii pe animale.
Daca sunteti inca ingrijorat, FDA si alte grupuri de sanatate publica spun ca cea mai buna modalitate este sa urmati sfaturile generale privind alimentatia sanatoasa, inclusiv limitarea consumului de alimente prajite si grase.
Grasimile trans
Alte componente gasite in acest tip de alimente care pot creste riscul de cancer sunt grasimile trans sau acizii grasi trans.
Acestea se formeaza atunci cand producatorii transforma uleiurile lichide in grasimi solide printr-un proces numit hidrogenare. Si intr-adevar, grasimile trans pot fi gasite in multe alimente, inclusiv in scurtarea legumelor, margarina, biscuiti, cereale, bomboane, produse de panificatie, prajituri, batoane granola, chipsuri, gustari, sosuri pentru salate, prajeli, grasimi si multe alte alimente procesate.
Grasimile trans nu numai ca va cresc riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2, dar aportul mare de acizi grasi trans poate avea o asociere directa cu cancerul de prostata la barbati, care ocupa locul unu printre cele mai frecvente tipuri de cancer maligne la barbatii americani.
Inflamatia cronica joaca un rol important in dezvoltarea cancerului de prostate, iar asocierea grasimilor trans si a inflamatiei cronice poate explica legatura dintre cancerul de prostata si ingestia de acizi grasi trans. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare si studii clinice pentru a stabili acest fapt.
5. Excesul de alcool
Exista un consens stiintific puternic cu privire la legatura dintre consumul de alcool si mai multe tipuri de cancer. Cu cat o persoana bea mai mult alcool in mod regulat de-a lungul timpului – cu atat este mai mare riscul sau de a dezvolta un cancer asociat alcoolului.
Potrivit Cancer Research UK si American Cancer Society , alcoolul poate creste riscul aparitiei unui numar de tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, cancerul hepatic, cancerul de san, cancerul intestinal si cancerul de gat.
Probabil ati auzit despre alte studii care au descoperit ca anumite substante din vinul rosu, cum ar fi resveratrolul, au proprietati impotriva cancerului, dar, ca multe lucruri in viata, moderatia este cheia. Ca parte a orientarilor sale privind nutritia si activitatea fizica pentru prevenirea cancerului, Societatea Americana de Cancer recomanda persoanelor care consuma alcool, sa-si limiteze consumul la cel mult 2 bauturi pe zi pentru barbati si 1 bautura pe zi pentru femei.