Stiati ca unele metode de gatit va pot reduce riscul de a face cancer? Multe studii au aratat ca alimentatia noastra are o influenta cruciala asupra sanatatii noastre, inclusiv reducerea riscului de boli grave precum cancerul.
Probabil stii deja ca cel mai bine sa mananci cereale integrale, mai degraba decat cereale rafinate si ca ar trebui sa incorporezi o multime de legume proaspete in dieta ta. Dar stiai ca ceea ce este important nu este doar ceea ce mananci, ci si cum iti gatesti mancarea? De exemplu, usturoiul tocat este mai bun pentru prevenirea cancerului decat un catel intreg de usturoi si este mai bine sa inmuiati cartofii in apa inainte de a-i pune la cuptor.
Sa vedem cateva dintre cele mai bune metode de gatit pentru prevenirea cancerului:
Brocoli
Broccoli este o mare sursa de sulforafan, o componenta care este dovedita stiintific ca are proprietati impresionante impotriva cancerului.
Enzima mirosinaza, care se gaseste in broccoli, este esentiala pentru formarea sulforafanului. Daca distrugeti aceasta enzima in timp ce supra-gatiti broccoli, deteriorati si proprietatile anti-cancer ale acestei legume.
O cercetare prezentata in noiembrie 2013 la American Institute for Cancer Research (AICR) comparativ intre gatitul obisnuit, gatitul cu microunde si broccoli la aburi si a constatat ca broccoli gatit la aburi timp de pana la cinci minute este cea mai buna modalitate de a pastra enzima mirosinaza. Gatirea si incalzirea la cuptorul cu microunde timp de un minut sau mai putin au distrus majoritatea enzimelor.
Un studiu publicat cu doi ani mai devreme in jurnalul „Nutritie si Cancer” a descoperit ca consumul de varza de broccoli care contin cantitati mari de enzima mirosinaza la broccoli a crescut formarea de sulforafan .
Rosii
Rosiile contin un antioxidant puternic numit licopen, care este asociat cu reducerea riscului de diferite tipuri de cancer.
Potrivit American Institute for Cancer Research,, este recomandat sa gatiti rosii timp de cateva minute, deoarece gatitul elibereaza licopenul care este mai bine absorbit in comparatie cu rosiile care nu au fost gatite. Adaugarea unui pic de ulei de masline la rosiile fierte va creste si mai mult cantitatea de licopen absorbit in organism.
Usturoi
Daca zdrobiti sau tocati usturoiul si apoi asteptati 10-15 minute inainte de a-l expune la caldura, se formeaza o fitochimica numita alicina care ajuta la combaterea multor boli.
Allicina este creata intr-o reactie chimica intre o componenta numita alliin si enzima alliinaza. Cand usturoiul este intreg, alliina si alliinaza sunt separate, dar cand toci sau zdrobesti usturoiul le face sa se amestece si sa creeze alicina.
Deci, inainte de a expune usturoiul tocat la caldura, cel mai bine este sa astepti, deoarece caldura distruge alliinaza enzimatica, asa ca lasa-i pe enzima sa-si faca treaba un timp inainte de a gati usturoiul.
Cartofi
Cartofii sunt unul dintre alimentele care creeaza o substanta chimica numita acrilamida in anumite metode de gatit. Studiile au descoperit ca nivelurile ridicate de acrilamida pot creste riscul de cancer la animale, iar multi experti considera ca este probabil ca acest lucru sa fie si la om.
In general, sansele de formare de acrilamida cresc atunci cand alimentul este pregatit pentru perioade mai lungi la temperaturi ridicate, cum ar fi prajirea sau coacerea.
Recomandarile publicate de Food and Drug Administration (FDA) in noiembrie 2013, nu recomanda sa pastrati cartofii la frigider, deoarece acest lucru poate creste formarea de acrilamida in timp ce coaceti sau prajiti. Se recomanda depozitarea cartofilor intr-un loc rece si intunecat, cum ar fi un dulap sau camara.
In plus, este recomandat sa inmuiati bucatile de cartof in apa timp de 15-30 de minute inainte de a le praji sau a le coace pentru a reduce cantitatea de substante chimice care vor fi create in proces.
Potrivit FDA, atunci cand se compara prajirea si coacerea cartofilor, prajirea provoaca cea mai mare formare de acrilamida. Cu toate acestea, gatirea in apa si prepararea in cuptor a cartofilor intregi in pielea lor nu formeaza acrilamida.
Nota – daca alegeti sa prajiti cartofii, de exemplu chipsuri, prajiti-le pana cand sunt aurii, dar nu brune, deoarece zonele brune contin mai multa acrilamida.
Paine
Ca si in cazul cartofilor, supraincalzirea painii formeaza acrilamida. Prin urmare, FDA recomanda sa pregatiti painea prajita pana cand este de o culoare maro deschis si nu maro inchis. Daca exista zone foarte inghise (arse), evitati sa le mancati.
Carne
Studiile arata ca exista o legatura intre gradul de preparare a carnii si riscul asociat cu diferite tipuri de cancer. Incalzirea carnii la temperaturi ridicate determina formarea de componente care pot dauna ADN-ului nostru si cresc riscul de cancer.
Cel mai bun mod de a evita acest lucru este sa pregatiti carnea la o temperatura mai scazuta. Preferati firberea si coacerea carnii decat prajirea si gratarul, in special gratarul pe carbune.
Daca decideti sa faceti gratar carnea pe carbune, se recomanda sa faceti la jar si nu peste flacari si sa eliminati partile arse pentru a reduce pagubele. Pentru a preveni formarea componentelor cauzatoare de cancer, este mai bine sa intoarceti carnea des si sa continuati sa o prajiti. Potrivit American Institute for Cancer Research, marinarea carnii cu ierburi si mirodenii inainte de a pune pe foc poate reduce formarea cancerigenelor.
Ierburi
Ierburile nu numai ca adauga aroma si culoare alimentelor, dar au si proprietati medicinale puternice.
Noile studii ridica posibilitatea ca ierburile sa joace si ele un rol in prevenirea cancerului. De exemplu, experti ai American Institute for Cancer Researchspun ca rozmarinul contine o substanta cunoscuta sub numele de carnosol care poate inhiba cresterea tumorilor canceroase.
Fructe si legume
Mancati fructele si legumele cu tot cu piele. Pielea este incarcata cu fitochimice anti-cancer.
De exemplu, daca mananci un mar cu pielea lui, primesti cu 75% mai mult quercetina, care este o componenta anti-cancer, in comparatie cu un mar decojit.
Gatirea legumelor pentru o lunga perioada de timp determina ca acestea sa piarda vitamine solubile in apa, cum ar fi vitamina C si acid folic si unele fitochimice.
Pentru a maximiza potentialul anti-cancer al legumelor, American Institute for Cancer Research recomanda sa le gatiti la aburi, sa le coaceti la cuptor sau sa le consumati crude. Daca mai doriti sa gatiti legumele, adaugati suficienta apa doar pentru a acoperi fundul oalei si gatiti pana cand legumele sunt fragede.
De asemenea, este recomandat sa adaugati la legume un pic de grasimi sanatoase – cum ar fi uleiul de masline, avocado, tahini si nuci – deoarece grasimea ajuta la absorbtia nutrientilor sanatosi precum beta-carotenul si vitaminele solubile in grasimi, cum ar fi vitamina A, E si K.
8 combinatii alimentare sanatoase pentru combaterea cancerului, reducerea colesterolului si prevenirea atacurilor cardiace
Stiati ca combinatia de avocado si rosii creste absorbtia licopenului, componenta sanatoasa a unei rosii? si atunci cand mancati spanac, ar fi bine sa-l combini cu o bucata de portocala pentru a imbunatati absorbtia fierului?
Mai jos puteti gasi combinatii alimentare sanatoase, care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, sa reduca colesterolul si sa previna atacurile de inima. Daca sunteti in cautarea unei formule castigatoare care sa va imbunatateasca sanatatea, atunci profitati de ceea ce ne ofera natura si consumati castigand combinatii de alimente sanatoase.
Inseamna ca fiecare aliment are beneficii individuale asupra sanatatii, insa atunci cand este asociat cu un alt produs alimentar, obtineti o combinatie sanatoasa. Deci, ce combinatii alimentare trebuie sa consumam in meniul nostru?
Turmeric si piper negru
Piperina este substanta chimica din piperul negru, in timp ce curcumina este un polifenol care joaca acelasi rol in turmeric.
Unii medici sfatuiesc pacientii lor sa ia turmeric intr-o forma suplimentara, care este de obicei combinata cu piperina. Piperina ajuta la absorbtia curcuminei si astfel creste cantitatea de curcumina pe care organismul o poate absorbi. Si daca gatiti cu turmeric, asigurati-va ca adaugati niste piper negru la mancare.
Rosii si avocado sau broccoli
Combinatia de rosii si avocado, de exemplu in guacamole, permite absorbtia mai buna a licopenului din rosii in prezenta grasimii in avocado. Licopenul este utilizat ca antioxidant si o substanta esentiala pentru prevenirea bolilor de inima, a problemelor vaselor de sange si reduce riscul de cancer.
In mod similar, licopenul din sosul de rosii este absorbit mai bine daca exista ulei de masline decat daca este fara ulei. Daca nu va place uleiul de masline, pregatiti o salata de rosii cu nuci si seminte bogate in grasimi sanatoase. O alta problema este ca licopenul din rosii devine mai concentrat si biodisponibil atunci cand rosiile sunt gatite intr-un sos sau pasta, asa ca gatiti-va rosiile si adaugati putin ulei.
De curand, a devenit clar ca combinarea de rosii si broccoli are propriile sale beneficii pentru sanatate: potrivit site-ului webMD, un studiu reper, publicat in Cancer Research, a aratat ca tumorile de prostata au crescut mult mai lent la sobolanii hraniti atat cu tomate, cat si cu broccoli, in comparatie cu sobolanii care au mancat fie broccoli sau rosii singure.
Mere si ciocolata neagra
O combinatie castigatoare surprinzatoare este un mar rosu si ciocolata neagra. Merele contin o substanta antiinflamatoare puternica numita quercetina, in special la nivelul pielii si a partilor apropiate. Aceasta componenta combate reactia alergica, problemele cardiace, Alzheimer, boala Parkinson, cancerul de prostata si cancerul pulmonar.
Ciocolata neagra, precum si strugurii negri, fructele de padure si vinul rosu, este bogata in antioxidanti numiti catechina care reduce semnificativ factorii de risc pentru ateroscleroza si cancer. Combinarea acestor alimente reduce reducerea aderentei trombocitelor, imbunatateste activitatea sistemului cardiovascular si previne tulburarile de coagulare a sangelui.
Quercetina se gaseste si in hrisca, ceapa si fructe de padure, astfel incat puteti construi combinatii interesante de mancare, cum ar fi sangria cu mere feliate, hrisca cu fructe de padure si multe altele.
Peste si usturoi
Cine nu a combinat pestele si usturoiul intr-o reteta sau alta? Recomandarea de a combina peste cu usturoi nu este , in principal din motive de gust: aceasta combinatie imbunatateste capacitatea organismului de a utiliza componente anti-inflamatorii, reduce nivelul de colesterol din peste si sa utilizeze acidul gras omega 3. Efectul de scadere a colesterolului este mai puternic atunci cand mancati aceste doua alimente impreuna.
Este important de stiut ca pestele este in sine o sinergie perfecta intre minerale precum zinc, fier, cupru, iod si seleniu, care functioneaza impreuna ca o puternica componenta antiinflamatoare.
Afine si struguri
O cercetare medicala de la Oregon State University care a fost publicata in revista Molecular Nutrition and Food Research a analizat impactul diferitelor substante chimice asupra sistemului imunitar uman . S-a constatat ca doi compusi, resveratrolul gasit in strugurii rosii si pterostilbena gasita in afine, atunci cand sunt combinati cu vitamina D, ar putea stimula capacitatea organismului de a preveni imbolnavirile.
Fructele de padure sunt alimente bogate in nutrienti la pachet cu antioxidanti, vitamine, minerale si fibre. De asemenea, au proprietati incredibile de vindecare care va pot transforma sanatatea. Un studiu medical publicat in jurnalul Prevenirea bolilor cronice a descoperit ca fructele de padure pot reduce riscurile pentru bolile cardiovasculare si neurodegenerative si unele tipuri de cancer.
Spanac si fructe citrice
Combinatia de vitamina C si fier este dovedita stiintific ca imbunatateste absorbtia fierului in celule.
De aceea, se recomanda combinarea alimentelor bogate in vitamina C, cum ar fi legumele cu frunze, citrice, rosii, capsuni, ardei rosu, pepene si broccoli, cu alimente pe baza de plante, bogate in fier, precum spanac, kale, fasole verde, praz si ceapa.
Carne la gratar si rozmarin
Studiile medicale au descoperit ca gatitul carnii la temperaturi ridicate este cunoscut pentru a crea toxine si cancerigene.
Marinarea carnii scade riscul prin prevenirea formarii toxinelor. Un studiu stiintific a descoperit ca adaugarea de rozmarin la carne inainte de face la gratar sau praji reduce semnificativ formarea acestor toxine.
Oamenii de stiinta atribuie acest lucru unor antioxidanti specifici din rozmarin care reduc cantitatea de substante periculoase la temperatura ridicata prin absorbtia radicalilor liberi ai carnii. Daca nu va place rozmarinul, incercati marinata cu usturoi, ceapa si suc de lamaie – s-a dovedit ca sunt eficiente (usturoi si ceapa mult mai mult decat sucul de lamaie).
Combinatii de vitamine
Un studiu medical a descoperit ca o combinatie de vitamina D cu calciu reduce riscul de cancer de colon, pastreaza masa osoasa si amelioreaza simptomele, cum ar fi premenstruale. Aceasta combinatie imbunatateste, de asemenea, capacitatea de a reduce greutatea.
O alta combinatie familiara este cea a alimentelor bogate in vitamine solubile in grasimi, precum vitamina A (morcovi, broccoli, mazare), vitamina D (peste, lapte, iaurt) sau vitamina E (cartofi dulci, spanac, peste) si grasimi sanatoase gasit de exemplu in ulei de masline sau migdale. Aceasta combinatie permite vitaminele sa fie absorbite eficient in corpul nostru. Asadar, incearca de acum incolo sa mananci iaurt cu migdale sau nuci.
Chiar si un bol de fulgi de ovaz cu felii de portocale sau kiwi este o combinatie buna – combinatia de fulgi de ovaz si vitamina C (portocale, kiwi, pepene cantaloupe, capsuni) reduce valorile LDL (colesterolul rau), curata vasele de sange si ajuta la prevenirea atacurilor de cord, comparativ cu consumul separat al fiecarei componente.
In concluzie, este important sa intelegem ca combinarea anumitor alimente poate contribui foarte mult la sanatatea noastra si poate reduce daunele cauzate de consumul altor alimente. Aceste combinatii castigatoare ne pot umple cu energie si ne putem imbunatati sanatatea si bunastarea.
Surse medicale:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225737/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23411305
https://www.aicr.org/publications/newsletter/2013-winter-120/hot-tomatoes.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5835509/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19866466
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771684/
https://cancerres.aacrjournals.org/content/62/9/2522.short
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630198
https://www.webmd.com/food-recipes/features/tasty-tomato-antioxidant-power-blast
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2608252/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3947465/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22122765