Cancer colorectal: 11 pasi pentru a reduce riscul

  • 847
  •  
  • 100
  •  
  •  
    947
    Shares

Cancerul colonului sau rectului – cancerul colorectal – este al patrulea dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si cea de-a doua cauza principala de deces cauzata de cancer. Potrivit Cancer National Institute, aproximativ 4,7% dintre barbati si femei vor fi diagnosticati cu acest tip de cancer la un moment dat in viata. Constientizarea joaca un rol important in prevenirea cancerului colorectal, iar modificarile stilului de viata pot scadea semnificativ riscul.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este un cancer care incepe fie in colon (cea mai lunga parte a intestinului gros), fie in rect (ultimele cativa centimetri din colon, cel mai apropiat de anus). Deoarece ambele tipuri de cancer au multe in comun, se utilizeaza adesea denumirea cancer colorectal. Cel mai frecvent tip de cancer colorectal este adenocarcinomul – un tip de cancer care provine din celulele care produc mucus si alte fluide.

Cancerul colorectal afecteaza barbatii si femeile in mod egal si apare in peste 90% din toate cazurile la persoanele cu varsta de 50 de ani si peste.

Asa cum am mentionat mai devreme, acesta este un cancer care poate fi prevenit si screening-ul regulat al populatiei de peste 50 de ani este o modalitate buna de a prinde boala in stadiul precanceros. Polipii initiali (cresteri anormale) pot fi indepartati in siguranta daca sunt detectati in timp.

Ce poti face pentru a preveni cancerul colorectal?

Fii activ fizic

Activitatea fizica joaca un rol important in prevenirea multor tipuri de cancer, iar cancerul colorectal este cu siguranta unul dintre ele. Daca va asigurati ca faceti suficienta miscare, riscul poate fi redus cu 40-50%, dupa cum arata un studiu publicat in The Journal of Nutrition in 2012. Din toate cazurile de cancer, cancerul de colon si rectal ar putea avea cea mai mare asociere cu sportul regulat .

Pentru cat de multa miscare ar trebui sa faceti Centers for Disease Control and Prevention (CDC) da urmatoarea recomandare: “sa va angajati intr-o activitate fizica cu intensitate moderata timp de cel putin 30 de minute pentru cinci sau mai multe zile din saptamana” sau sa va angajati intr-o activitate fizica intensa viguroasa cel putin 20 de minute pe trei sau mai multe zile ale saptamanii “.

Mentine o greutate sanatoasa

Daca sunteti supraponderal, puteti reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal pierzand pur si simplu cateva kilograme in plus. Potrivit cercetarilor, riscul scade cu 15%, la fiecare cinci puncte ale indicelui de masa corporala (IMC) pe care il pierdeti. De exemplu, reducerea IMC de la 40 la 35, va va reduce riscul cu 15%, iar trecerea de la 40 la 30 va va face cu 30%. 

Nu mai fuma

Fumatul este probabil unul dintre cei mai cunoscuti factori de risc pentru diferite tipuri de cancer. Este asociat nu numai cu cancerul pulmonar, ci si cu cancerele de colon, stomac si esofag. 

Consuma alcool mai putin

Cancerul colorectal a fost legat de consumul excesiv de alcool, dar trebuie sa fiti constient de faptul ca consumul excesiv de alcool este, de asemenea, unul dintre acele obiceiuri comune care va afecteaza ficatul. In mod ideal, ar trebui sa va opriti la o bautura pe zi. 

Redu consumul de carne rosie

Din moment ce colonul este partea finala a tractului digestiv, ceea ce mancati este foarte important pentru sanatate. Aportul ridicat de carne rosie a fost legat de dezvoltarea cancerului de colon si este, de asemenea, unul dintre primii cinci forme de cancer care este provoacat de alimente. Carnea rosie devine deosebit de problematica atunci cand este expusa la temperaturi foarte ridicate, de exemplu, la gratar sau prajit sau cand este arsa. Pentru a reduce cantitatea de agenti cancerigeni numiti HCA-uri, alegeti sa mancati, fierbeti sau copti.

Consuma fructe si legume

Dieta bogata in antioxidanti si substante fitochimice este foarte linistitoare pentru tractul digestiv si ajuta la prevenirea cancerelor care ataca acest sistem, inclusiv la cancerul colorectal. Unele dintre cele mai puternice surse de substante anticanceroase includ verdeturi, sfecla, ciuperci, ardei grasi, rosii, sparanghel, morcovi, conopida, varza, broccoli si fasole verde. 

Consuma mai multe fibre

Fibrele sunt foarte importante pentru sanatatea colonului. Actioneaza ca agent de curatare a intestinelor si indeparteaza substantele nocive si substantele cancerigene. In al doilea rand, prezinta hrana pentru bacteriile bune ale colonului, care actioneaza ca un antooxidant. Impreuna cu alimente cum ar fi fasole, nucifere, fulgi de ovaz si cereale pentru a beneficia de toate beneficiile.

Evita alimentele conservate cu nitrit de sodiu

Nitrit de sodiu este folosit in mod obisnuit pentru a conserva preparatele de masa prelucrate, cum ar fi baconul, salamul si parizer. In stomac, acest compus reactioneaza cu acizii organismului si se transforma in nitrozamina, care se numara printre agentii cancerigeni si a fost legata de cancerul de colon. Daca este posibil optati pentru produsele fara nitriti. 

Consuma alimente bogate in calciu

Scaderea calciului alimentar a dus la scaderea cancerului colorectal. Datorita propagandei de ani lungi, majoritatea oamenilor se gandesc mai intai la lapte cand este vorba de calciu. Cu toate acestea, laptele de vaca ar putea sa nu fie cea mai buna sursa de calciu si multi prefera o dieta scazuta in lapte. Surse bune, non-lactate, includ varza, cartofi dulci, fenicul, patrunjelul, portocala, arugula, migdale, broccoli si hummus. 

Vitamina D

Nivelurile scazute ale vitaminei D au fost asociate cu mai multe boli, iar cancerul de colon este doar unul dintre ele. Daca nu puteti sta suficient la soare, luati in considerare administrarea unui supliment de vitamina D, in special in lunile de toamna, iarna.

Teste

Screeningul este o parte foarte importanta a luptei impotriva cancerului colorectal. Testarea este recomandata tuturor persoanelor cu varsta peste 50 de ani. Daca aveti cancer de colon in familia dvs. sau daca aveti un risc mai mare, va recomandam sa faceti mai devreme testarea.

Exista diferite optiuni de screening care sunt efectuate la intervale regulate si includ:

  • Teste fecale (in fiecare an)
  • Colonoscopia (la fiecare 10 ani)
  • Sigmoidoscopia (la fiecare 3-5 ani).

Puteti discuta cu medicul care este cel mai bun plan de screening si prevenire pentru dvs.

De asemenea, este extrem de important sa cunoastem simptomele si semnele de avertizare ale cancerului colorectal, deoarece in primele sale etape este una dintre cele mai curabile tipuri de cancer. 

Surse medicale:

 http://seer.cancer.gov/statfacts/html/colorect.html
http://www.cancer.gov/cancertopics/types/colon-and-rectal
http://www.cdc.gov/cancer/dcpc/resources/features/colorectalawareness/
http://jn.nutrition.org/content/132/11/3456S/T1.expansion.html
http://www.cdc.gov/nccdphp/sgr/sgr.htm
http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/2014/03/04/10-ways-to-help-reduce-your-risk-of-colon-cancer
http://www.cancer.org/cancer/news/six-ways-to-lower-your-risk-for-colon-cancer

(Visited 4.903 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work